Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Cool Ideje

Zeleni vertikalni vrtovi su cool trend za uređenje kuće, stana ili ureda

Zeleni vertikalni vrtovi su cool trend za uređenje kuće, stana ili ureda

Želiš li u svojem domu ili uredu imati više zelenila? Nemaš volje ni vremena održavati to zelenilo? Možeš li zamisliti da svoje zidove pretvoriš u pravu malu zelenu oazu, tako svježu i predivnu, a opet tako nezahtjevnu i dugovječnu?

Imamo sjajno rješenje za tebe – zelene vertikalne vrtove.

Vertikalni vrtovi udahnjuju prostoru jedan novi život, ne traže ni sekunde održavanja, traju više od 10 godina, a mogu se u potpunosti prilagođavati tvojim željama.

Ovakvi zeleni zidovi (vertikalni vrtovi) novost su na Hrvatskom tržištu, a na naše zidove donio ih je brend Tech Garden.

Popularnost ovih vertikalnih vrtova raste ekstremno u Europi, a sve su popularniji i u Hrvatskoj. Dokaz tome jest činjenica da takav vertikalni vrt od nedavno u svom domu ima i poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec.

Kako su nastali zeleni vertikalni vrtovi?

Pariz, 60-tih godina, masovna betonizacija i visoke zgrade počeli su zatvarati prostor i dehumanizirati ljudski okoliš. Kao odgovor na takvo stanje, počeli su se javljati zeleni vrtovi u zatvorenim prostorima.

Suvremena inačica kreće prije 10-ak godina u Americi. Botaničari su uspjeli stabilizirati bilje u interijerima u stanje gdje ostaje prirodno, svježe i lijepo čak 10ak godina i to bez ikakvog održavanja.

Procvat vertikalnih vrtova u Europi događa se 2014. godine. Naime, te su godine zeleni vrtovi postali senzacija na sajmu interijera u Londonu. Od tada pa do danas popularnost ovakvih vrtova u Europi masovno raste, a vertikalni vrtovi niču gotovo svugdje.

Zeleni vertikalni vrtovi su cool trend za uređenje kuće stana ili ureda
Predivan zeleni vertikalni vrt u uredu

Kako su se vertikalni vrtovi pojavili u HR?

Vertikalni vrtovi u Hrvatsku su došli zahvaljujući Violeti Blatančić, direktorici tvrtke Tech Garden. Nedavno smo napravili intervju s Violetom, pa svakako preporučamo pročitati.

Violeta je jednom prilikom u jednom hotelu ugledala zeleni zid i ostala je zatečena. Svoje oduševljenje, ubrzo je odlučila pretočiti u nešto više, pa je tako pokrenula potragu za proizvođačem bilja za zidne vrtove.

Godine 2016. nastala je tvrtka Tech Garden koja se bavi prodajom i instaliranjem zelenih zidova u interijere.

Kakvi sve vertikalni vrtovi postoje?

Zeleni vrtovi imaju nekoliko bitnih prednosti u odnosu na klasične biljke u kući ili uredu:

  • jednom kad se ugrade, nije ih više potrebno održavati
  • nisu štetni za zdravlje jer ne privlače na sebe kukce i bakterije
  • vrlo su otporni na razne klimatske uvjete
  • mogu se dizajnirati prema željama kupca

Kupci zelenih vertikalnih vrtova mogu sami prema svojim željama dizajnirati zid kakav žele. Tech Garden im tom prilikom nudi razne vrste biljaka i mahovine, pa je zapravo samo mašta granica.

Prioritetna ponuda su zeleni zidovi. Oni predstavljaju ‘prirodu u zatvorenom prostoru’ i upravo su ono što je potrebno čovjeku u zatvorenom monotonom prostoru (gdje nema mogućnost kontaktirati s prirodom).

U ponudi za vertikalne vrtove je nekoliko različitih vrsta zidnih mahovina, a sve se radi prema klijentovoj narudžbi (svaki zid može biti jedinstven ili kataloški). Od ovih mahovina mogu se izrađivati logotipi, natpisi, slike, itd.

Što se ostatka ponude tiče nude se: uokvirene slike s mahovinama, paprati i biljem, ukrasne kugle od prirodnih mahovina, bonsai stabalca, srednja i velika stabla te palme za interijere.

Zeleni vertikalni vrtovi su cool trend za uređenje kuće stana ili ureda
Od mahovine se mogu izrađivati čak i logotipi

Tko su najčešći kupci zelenih zidova?

U posljednje vrijeme zeleni zidovi instaliraju se unutar raznih objekata i nema sumnje kako su postali vrlo popularni.

Ipak, ako treba izdvojiti neku kategoriju kupaca, onda bi to bili vlasnici velikih poslovnih objekata. Zeleni zidovi završavaju u hotelskim kompleksima, restoranima, barovima, trgovačkim centrima, raznim uredima i izložbenim prostorima, itd.

Dvije kategorije kupaca posebno se ističu:

Wellnessi
Zbog enormne vlage u wellnessima propada gotovo sve bilje, no ne i zeleni zidovi. Wellnessima se nudi sobova mahovina (ili lišaj) koji podnosi vlažnost do 68% bez bilo kakvih posljedica. Ova mahovina dolazi u svim bojama i pogodna je za izradu logotipa i slika.

Zdravstvene ustanove
U zdravstvenim ustanovama, ambulantama i ljekarnama zakonom nije dozvoljeno držati prirodno bilje zbog raznih otrova kojima se biljke tretiraju te zbog potencijalne opasnosti prenošenja parazita, virusa i bakterija.

Zeleni zidovi su 100% prirodne biljke, ali nisu žive i spadaju u kategoriju dekorative. U takvom stanju ne utječu na alergije, nisu podložne parazitima, bakterijama i sl. Dakle, zeleni zidovi potpuno su adekvatni za ozelenjavanje svih zdravstvenih ustanova.

Zeleni vertikalni vrtovi su cool trend za uređenje kuće stana ili ureda
Pojedinci češće kupuju bonsai stabalaca, zidne slike od mahovina, zelene kugle, itd.

Što se tiče pojedinaca, oni za svoje kuće ili stanove najčešće biraju veličinom i cijenom adekvatan dekorativni program poput bonsai stabalaca, zidnih slika od mahovina, paprati i bilja, kugli, itd.

Kako se zid pretvara u zeleni vertikalni vrt?

Prije svega kupci moraju dostaviti nacrte i dimenzije zelenog zida kakvog žele. Uzorak bilja bira se iz kataloga, a zeleni zid dolazi već dekoriran na njihovu adresu.

Instaliranje zida vrlo je jednostavno. Zeleni zid je modularan, a dolazi na više šperploča na kojima se nalazi željena mahovina. Zatim se te šperploče slažu kao puzzle na zid, a pričvrstiti ih se može pomoću šarafa ili ljepila.

Zanimljivo je da se takav zeleni zid može instalirati na gotovo sve vrste podloga: zidovi, stropovi, namještaj i sl.

Što se tiče optimalnih uvjeta, najvažnije jest da instalacija ne smije biti direktno izložena sunčevim zrakama i ne smije se nalaziti na ispuhu klime (klimatiziran prostor može samo da nije na ispuhu).

Ako dođe do oštećenja na nekom dijelu zida, zamijeni se samo oštećeni dio i na ovaj način životni vijek zida može biti jako dug.

tech garden finjak zeleni zidovi fino interjer bar
Izgled zida u potpunosti je podređen željama kupca

Imaju li ti vrtovi utjecaja na zdravlje?

Proizvod je klasificiran kao “ECO-FRIENDLY” i “KIDS-FRIENDLY”, 100% prirodan. Proizvod se dobiva procesom stabilizacije.

Stabilizacija je jedinstven proces, potpuno ekološki, a smjesa koja se koristi u postupku je biorazgradiva.

Biljke se ubiru u njihovom najboljem životnom ciklusu, kada su u fazi najljepšeg izgleda. Nakon selekcije, odlažu se u komoru za stabiliziranje. Tu se stvara balansirana mikro klima između svjetla, vlage i topline. Tijekom procesa, koji traje nekoliko dana, sok biljke ispari te se zamjenjuje novom smjesom. Naposljetku se biljke prenose u komore za sušenje na nekoliko dana. Prije dostave prolaze kontrolu kvalitete i čišćenja.

zeleni vertiklani vrtovi finjak portal finjak net
Zahvaljujući stabilizaciji vertikalni vrtovi su dugovječni i ne traže održavanje

Zašto ne treba održavati zeleni zid?

Zbog prethodno spomenutog procesa stabilizacije biljke zadržavaju svoju fleksibilnost, izgled i prirodnu svježinu bez potrebe daljnjeg održavanja.

Zeleni zid ne treba zalijevati, nije potrebno svjetlo ni prehrana dugi niz godina, bez straha da će uvenuti.

Minimalan životni ciklus zelenog zida jest 7 godina, no u praksi i duže.

 

Sviđa ti se ideja zelenog vertikalnog vrta? Napiši u komentarima!

 

Photos: Tech Garden

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *