Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Cool Ideje

Koje su najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije?

Koje su najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije?
Photos: Dejan Nikolic

Zanima te kako nastaju savršene fotografije koje svakodnevno susrećeš na internetu? Koje su to tajne koje fotografi kriju od nas, a zbog kojih stvaraju fantastične fotografije? Želiš naučiti kako napraviti prekrasnu fotografiju fotoaparatom kojeg imaš kod kuće?

Ovih dana u središtu naše pozornosti našao se profesionalni fotograf Dejan Nikolić. Svojim fotografijama, Dejan očarava zaljubljenike u fotografiju. Njegove savršene fotografije redovito osvajaju nagrade na mnogim fotografskim portalima i unutar stručnih zajednica. Kako i ne bi kada je Dejanovo fotografsko umijeće prava fantazija i melem za oči promatrača.

Dejan se fotografijom bavi već više od 30 godina. Strast prema fotografiji prenio je s oca, koji ima bogato fotografsko iskustvo iz sebe. Ozbiljnije korake Dejan je napravio pristupom foto kino klubu, a kasnije se usavršavanjem i nadograđivanjem znanja opredijelio za fotografiranje vjenčanja.

U razgovoru s Dejanom poseban fokus usmjerili smo na temu kako stvoriti savršenu fotografiju. Naime, kada se pogledaju njegove fotografije, čovjek se jednostavno mora zapitati kako pomoću fotoaparata stvara takva umjetnička djela (i to još u sektoru vjenčanja). Dejan nam je otkrio da je za stvaranje savršene fotografije potrebno odabrati pravi kadar, pronaći savršeno osvjetljenje, prilagoditi se vremenskim uvjetima, itd. Koje sve vještine treba jedan kvalitetan fotograf, pročitaj u nastavku.

Koje su najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije kako napraviti fotku fotograf fotografiranje vjenčanja dejan mladenci fotografije savjeti fotografa
Dejan pomoću fotoaparata stvara prava umjetnička djela

 

Kako odabrati pravilnu rasvjetu za fotografiranje?

Vrlo vjerojatno će se većina kvalitetnih fotografa složiti oko činjenice kako je pravilan odabir rasvjete jedan od ključnih čimbenika savršene fotografije. Zanimljivo je da u mnogim slučajevima ne možemo prilagođavati rasvjetu, već se moramo prilagoditi postojećoj. To dodatno komplicira posao, jer to stavlja znanje fotografa u prvi plan. Uspješan fotograf znat će odabrati pravilan kut i količinu rasvjete da bi stvorio super fotku.

Dejan često radi van studija, tako da mu je jako važno pravilno se prilagoditi rasvjeti. To znači da se za uspješnu fotografiju mora prilagoditi vremenskim uvjetima koji vladaju, što ponekad zna biti dosta selektivno. No, evo što on kaže o pravilnoj upotrebi rasvjete kod fotografiranja:

“Kada pričamo o fotografu koji radi na terenu, teško je reći što je to idealan izbor rasvjete. Naime, radimo u promjenjivim vremenskim uvjetima, stalno na drugim lokacijama i u različitim godišnjim dobima.

Jako je bitno odrediti pravac u kojem ćeš se kretati u budućnosti, te prema tome kupovati svoju opremu i nadograđivati svoje znanje. Za razliku od studijskih uvjeta, na terenu je potrebno dosta improvizacije i prilagođavanja. No, ključ uspjeha bi trebalo biti poznavanje rada na dnevnom svijetlu.

Za početak, iznimno je važno da model koji fotografiraš nije u položaju gdje mu je svjetlo iza leđa, odnosno u tzv. kontri. Ako se ipak odlučiš za takav način fotografiranja, u nekim se situacijama mogu dobiti savršene fotografije, ali je potrebno dodatno se približiti modelu i uključiti blic kako bi se osvijetlilo lice modela.”

Koje su najvažnije vještine fotografa stvaranja savršene fotografije kako napraviti super fotku fotograf fotografiranje vjenčanja dejan mladenci fotografije savjeti fotografa
Dejan: Jako je bitno odrediti pravac u kojem ćeš se kretati u budućnosti

 

Kako odabrati pravi kadar za fotografiju?

Druga vrlo bitna stvar kod fotografiranja jest pravilan odabir kadra. Loš kadar može upropastiti cijelu fotku, jer ne ističe ono što bi trebao isticati. Kod odabira kvalitetnog kadra, Dejan je naglasio nekoliko bitnih karakteristika:

  • nemoj nikada sjeći glavu
  • nemoj sjeći noge do gležnja
  • nemoj fotografirati previše široko (ostaje nepotrebno mjesto, te model nije više u centru pažnje)

Što se tiče samog odabira kadra, postoje četiri osnovne vrste kadra između kojih možeš birati kada fotografiraš:

  • Total i Polutotal – koji hvatamo širokokutnim ili normalnim objektivima s velike udaljenosti

U Totalom radimo pejzaže (landscape), dok se u Polutotalu u pejzaž postavlja i model koji želimo fotografirati.

  • Srednji plan (American ) – služi da bi ispričao priču

U fotografiji, srednji plan služi ako želimo model koji fotografiramo uključiti u prostor u kojem boravi.

  • Krupni plan – približavamo se objektu koji fotografiramo i prikazujemo model od struka prema gore

Zadaća ovog plana je da model ispuni kadar i na taj način može kvalitetno izraziti emocije.

  • Detaljan plan – služi za izražavanje nekog detalja na objektu snimanja (npr. makro fotografija)
Koje su najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije kako napraviti super fotku fotograf fotografiranje vjenčanja dejan mladenci fotografije savjeti fotografa
Dejan: Važno je stalno nadograđivati svoje znanje

 

Koja je uloga fokusa u modernoj fotografiji?

Svima nama fokus je vrlo dobro poznat, posebice s pametnih telefona i njihovih kamera. Iako je važnost fokusa bila iznimno velika pojavom prvim mobilnih uređaja s kamerama, s godinama je fokus promijenio svoj oblik. Evo, što preporučuje Dejan, kako namjestiti fokus:

“Fokus je jedan od detalja kojeg smo prerasli pojavom DSLR aparata.

Moja je preporuka raditi s centralnom točkom, jer je fotoaparat programiram da izoštri na objekt koji je najbliži objektivu. S centralnom fokusnom točkom tako možemo sami birati koji ćemo objekt istaknuti na fotografiji.”

Koje najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije kako napraviti super fotku fotograf fotografiranje vjenčanja dejan mladenci fotografije savjeti fotografa
Dejan: Fokus je jedan od detalja kojeg smo prerasli pojavom DSLR aparata

 

Da li je bolja spontana fotografija ili poziranje modela?

Nedavno smo s poznatom hrvatskom fotografkinjom vjenčanja pričali o tome kolika je moć spontanih fotografija, jer one zapravo ocrtavaju osjećaje osobe koju fotografiramo. No, u dilemi spontana fotografija vs poziranje, uvijek je dobro čuti što misle različiti fotografi. Pitali smo Dejana što misli o poziranju modela i da li podržava takav rad:

“Moj kompletan rad i trud na fotografiji, od izbora motiva, rada s modelima, slikanja i krajnje izrade fotografije je prvenstveno okrenut krajnjem korisniku. Takva je priroda posla, jer ipak se ovdje radi o uslužnoj djelatnosti. Teško je govoriti o konkretnom poziranju, jer svaki je par priča za sebe.

Svatko ima svoju karizmu i želi na drugačiji način predstaviti sebe, ali i poimanje vizualne umjetnosti. Zbog toga, svatko će mi na drugačiji način ispričati svoju priču, a ne meni je samo da tu priču na pravi način prikažem na fotografijama.

Moja je zadaća da u tom cijelom procesu pronađem balans. Taj balans mogu postići jedino na način da razgovaram s klijentima i da zajedno s njima pronađem nekakvu zlatnu sredinu.

Koje su najvažnije vještine fotografa kod stvaranja savršene fotografije napraviti super fotku fotograf fotografiranje vjenčanja dejan mladenci fotografije savjeti fotografa
Dejan: Svatko ima svoju karizmu i želi na drugačiji način predstaviti sebe

 

Kako do savršene fotografije?

Na kraju svega, do savršene fotografije ne dolazi se preko noći (ili preko dana). Potrebno je uložiti puno truda, naučiti puno sitnica i skupiti dovoljno iskustva i tek nakon toga fotografije postaju savršene. Evo što kaže Dejan:

“Moraš voditi brigu o pravim vrijednostima na foto aparatu, otvoru blende, ISO osjetljivosti, itd. U početku nije loše koristiti automatiku aparata, ali savjetujem da se uz malo vježbe počne koristiti manualni mod. Na kraju krajeva, kamera je ipak samo oruđe u našim rukama i kvaliteta fotografije ovisi o našoj kreativnosti.

Danas gotovo svi imaju digitalni aparat zavidne kvalitete, bilo amaterski, bilo profi ili čak i mobilni. Svjedoci smo da se danas fotografije stvaraju na svakom koraku, pa je zbog toga obaveza fotografa da se istakne i ponudi malo drugačiju vrstu fotografije. Za dobru fotografiju važno je poštivati pravila rakursa, kompozicije, ekspozicije i osvjetljenja. No, za one napredne fotografe pravila su tu da se krše.

Vježbaj, fotografiraj, vježbaj, fotografiraj. S vremenom ćeš postajati sve bolji i bolji. Srećom, današnji digitalni fotoaparati daju nam mogućnost da se ‘išklojacamo’ do mile volje. Nema straha da ćemo ostati bez dovoljno mjesta, odnosno memorije. U moru fotografija, na kraju je potrebno samo odabrati one najbolje.”

 

Napiši u komentar svoje pitanje vezano uz fotografiranje koje te već duže vremena muči, a Dejan će ti rado odgovoriti i riješiti tvoj problem.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *