Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Digitalni Svijet

Što je vizualni identitet i kako pomaže u brendiranju biznisa?

Što je vizualni identitet i kako pomaže u brendiranju biznisa?
Photos: pixabay.com / Nela Dunato / Neuralab / Ivan Gatic

Želiš saznati što je vizualni identitet? Kako stvoriti kvalitetan i uspješan vizualni identitet koji će korisnici lako prepoznati? Zašto je izrada vizualnog identiteta jedan od temelja uspješnog brendiranja biznisa?

Vizualni identitet jedan je od važnih čimbenika svakog uspješnog biznisa. Vizualna prepoznatljivost iznimno je bitna kod brendiranja, jer osigurava lako dopiranje do klijenata i zadržavanje postojećih korisnika. No, mnogi se pitaju što sve sačinjava vizualni identitet i kako izgleda proces stvaranja dobrog vizualnog identiteta?

nela-dunato-2014-large
Nela se bavi razvojem vizualnih identiteta za tvrtke i pojedince

Danas smo ugostili Nelu Dunato, koja je svoj život posvetila dizajnu i umjetnosti – a posljednjih je godina veliki dio pažnje posvetila razvoju vizualnih identiteta za tvrtke i pojedince. Dizajnom se profesionalno bavi od 2005. godine, a svoje znanje dijeli s drugima putem nastupa na konferencijama i predavanja na učilištu Algebra.

Nedavno je objavila knjigu The Human Centered Brand, kao svojevrsni vodič za stvaranje brenda malih poduzetnika i freelancera. Također, dobitnica je nekoliko super nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju – nagrada Europskog društva za znanstvenu fantastiku za najbolju ilustraciju i Sfera.

No, Nela danas nije tu s nama kako bi govorila o svojim uspjesima, već o kreiranju vizualnog identiteta, odnosno vlastitog brenda. U nastavku teksta Nela nam je otkrila mnoge zanimljivosti vezane uz vizualni identitet, a među ostalim možeš pročitati: što sve sačinjava vizualni identitet, treba li vlasnik biznisa sudjelovati u razvoju vizualnog identiteta, kako uskladiti želje klijenta i dizajnera, da li je važno vizualni identitet uskladiti s idejom biznisa, kako napraviti savršen logotip, koliko košta razvoj vizualnog identiteta, itd.

 

Što je vizualni identitet?

Vizualni identitet je pojam koji objedinjuje različite aspekte vizualne prezentacije budućeg brenda, tvrtke ili pojedinca. Dakle, to je sve što vizualno simbolizira određenu tvrtku. No, na koje se to točno dijelove može podijeliti vizualni identitet i koja je njegova osnovna zadaća? Evo što kaže Nela:

Vizualni identitet je skup definicija vizualne prezentacije tvrtke ili proizvoda u različitim medijima, a opisan je knjigom standarda. Elementi vizualnog identiteta su logotip, paleta boja, tipografija, ilustracije, ikone, teksture, uzorci, karakterističan stil fotografija te različite primjene ovih elemenata u medijima.

Ovisno o potrebama tvrtke ove primjene mogu uključivati grafički dizajn tiskanih materijala, digitalne medije, prostorno uređenje, primjene na službena vozila, uniforme te pakiranja proizvoda.

Vizualni identitet služi prije svega lakšem prepoznavanju tvrtke i stvaranju povjerenja. Na primjer, proizvode koje često kupujemo prepoznajemo na polici po karakterističnom pakiranju i velikom logotipu. Također, ako smo neki novi frizerski salon otkrili na Facebooku i rezervirali termin, kada ugledamo veliku ploču s logotipom na zgradi znamo da smo stigli na pravo mjesto.

Vizualni identiteti kupcima olakšavaju snalaženje, a tvrtkama pružaju mogućnost da se istaknu među konkurencijom. Kvalitetno napravljen vizualni identitet ulijeva povjerenje u tvrtku jer potencijalni klijenti dobivaju dojam profesionalnosti.”

Što je vizualni identitet i kako pomaže u brendiranju biznisa nela brendiranje biznis savjeti finjak portal ideje logotip
Nela: Vizualni identitet je skup definicija vizualne prezentacije tvrtke ili proizvoda  (photo: pixabay.com)

 

Da li vlasnik brenda treba sudjelovati u izradi vizualnog identiteta?

Stvaranje vizualnog identiteta je posao za grafičke dizajnere. Mnogi koji žele stvoriti svoj vizualni identitet pitaju se da li oni moraju sudjelovati kod izrade vizuala ili moraju sve prepustiti u ruke dizajnera? Može li naručitelj uopće pomoći ikako dizajneru kod stvaranja vizualnog identiteta?

“Klijenti (naručitelji) i dizajneri imaju svoje uloge i odgovornosti u procesu dizajna. Ono što klijent donosi u proces je poznavanje tržišta, prednosti i nedostataka svojih proizvoda/usluga te svojih kupaca.

Ove informacije pomažu dizajnerima da pronađu što klijentovu tvrtku čini jedinstvenom i kako to iskomunicirati s ciljanom publikom. Od klijenta se ne traži da predlaže ideje. Zapravo, što se manje klijent miješa u sam dizajn – to bolje.

Događa se da klijent dođe sa svojim skicama i u tom slučaju ja ih upozorim da moraju biti spremni odstupiti od tih ideja jer će proces dizajna vjerojatno dovesti do novih, neočekivanih rješenja. Također, ako imaju želje koje su tehnički neizvedive ili jednostavno izgledaju ružno, objasnim im da to neće dobro izgledati i predlažem rješenje koje ima traženu ‘vibru’, ali isto tako zadovoljava pravila struke.

Klijenti plaćaju dizajnere zato što su stručnjaci. Ni liječnici ne bi pristali raditi operaciju koja može naštetiti pacijentu, a isto tako dizajneri su dužni držati do profesionalnih standarda”, naglašava Nela.

Nela: Klijenti plaćaju dizajnere zato što su stručnjaci )photo: pixabay.com)
Nela: Klijenti plaćaju dizajnere zato što su stručnjaci  (photo: pixabay.com)

 

Kako uskladiti želje klijenta i rad grafičkog dizajnera?

Kao što je Nela već rekla – neki klijenti na početni sastanak sa sobom donose mnoštvo ideja i prijedloga. To uglavnom ne vodi u dobrom smjeru jer razvoj vizuala ne teče prirodnim tokom. Pitanje za Nelu je – kako reagirati kada klijenti žele sprovesti svoje ideje, a dizajner želi napraviti nešto znatno drugačije? Treba li popustiti pod pritiskom klijenata i omogućiti im da diktiraju smjer razvoja vizualnog identiteta?

Neiskusni dizajneri često popuštaju pod pritiskom klijenata pa postoji po svijetu dosta mojih radova kojima sam bila razočarana (naravno, nisu potpisani mojim imenom). Iskusni dizajneri ne bi smjeli popuštati ako znaju da klijent nije u pravu.

Dogodilo mi se jednom da je klijent inzistirao na nečemu s čime se nisam slagala i bila sam spremna otkazati projekt i vratiti mu novac. Na kraju je klijent ipak prihvatio moje argumente i došli smo do rješenja kojima su svi bili zadovoljni.

Broj prijedloga i revizija ovisi od dizajnera do dizajnera. Opet, manje iskusni dizajneri pokazuju klijentu veliki broj prijedloga, možda čak i sve ideje koje su razvili, ali to se tako ne radi. Nije svaki koncept koji razvijemo jednako dobar. Klijenti najčešće nisu u stanju sami prepoznati što razlikuje dobar logotip od lošeg, već biraju po tome koja im je najljepša boja ili na temelju nekog drugog subjektivnog dojma.

Ja klijentu predstavim jedan razrađeni koncept za koji sam procijenila prema cijeloj listi kriterija da je najbolji od svih drugih koje sam razvila. Taj logotip je 99% gotov, spreman za upotrebu bez većih izmjena – jer želim da prvi dojam koji klijent dobije bude besprijekoran, umjesto da prezentiram poluproizvod i moram objašnjavati ‘ali to ćemo sve u finalnoj varijanti još doraditi’.

Kada se prezentira više koncepata odjednom onda su oni najčešće nedovoljno dorađeni. Naime, za to nema vremena pa ih treba prepraviti prije nego postanu upotrebljivi, što je naravno uključeno u cijenu.

Broj revizija (popravaka) koje su uključene u cijenu varira od nula, jedne, do tri ili čak pet revizija, dok se naknadne revizije koje klijent zatraži naplaćuju. Ja trenutno u svoje ponude uključujem jedan krug revizija, pošto klijentima to daje mogućnost da izraze svoje mišljenje na moj prvi prijedlog, kako bismo ga nakon revizije usavršili. Obično imaju zamjerku na neki manji detalj koji onda ispeglamo i svi budu sretni.

Moguće je pronaći zajednički jezik s klijentima, ali ne sa svakim. Bitno je znati prepoznati da li je klijent koji nam se obratio pravi klijent za nas. S našim idealnim klijentima komunikacija teče bez problema i imaju samo riječi hvale za naš rad”, kaže Nela.

Nela: Što se manje klijent miješa u sam dizajn to bolje
Nela: Što se manje klijent miješa u sam dizajn to bolje  (photo: Ivan Gatic)

 

Kako vizualni identitet uskladiti s idejom biznisa?

Jedna od ključnih odrednica razvoja vizualnog identiteta svakako bi trebalo biti usklađivanje s idejom biznisa. Nema smisla u logotip stavljati cvijeće, ako se tvrtka bavi ugradnjom liftova. Dakle, vizualni identitet trebao bi osigurati da kupac na prvi pogled prepozna čime se biznis ili pojedinac bavi. Iako u teoriji to zvuči jednostavno, pitanje je kako to srediti kod razvoja vizuala? Evo što kaže Nela:

“Vizualni identitet svakako treba odražavati tvrtku na prikladan način. Kombinacija vizuala i teksta treba jasno prenijeti čime se tvrtka bavi i kome se obraća. No, vizuali ovdje imaju funkciju podržavanja teksta, tako da mogu biti i ‘atmosferični’ – više u smjeru izazivanja emotivnog iskustva kod publike ili stvaranja određenog očekivanja. Primjerice, da se radi o tvrtki koja je ozbiljna i profesionalna prije svega ili o tvrtki kojoj je zabava i ugodna komunikacija na prvom mjestu.

Boje ostavljaju na ljude subjektivan dojam. Svatko ima neku boju koja mu je omiljena, dok su im neke druge odbojne. Određene boje imaju u društvu simboličko značenje, zbog npr. političkih pokreta uz koje su vezane, a simbolika boja značajno varira od kulture do kulture.

Zbog toga je odabir prikladne palete boja veliki izazov. Naime, pokušavamo odabrati boje koje su dovoljno različite od onih koje koriste konkurenti, a istovremeno imaju maksimalno pozitivno značenje i što manje negativnih konotacija.

Jarke i svijetle boje se povezuju s vedrim raspoloženjima, dok se tamnije i manje zasićene boje povezuju s ozbiljnim raspoloženjem. Svijetle pastelne boje sugeriraju nježnost i vezuju se uz malu djecu, a tamnije pastelne boje su nostalgične, zrelije i češće u brendovima gdje su ciljana publika žene.

Sam ton ovdje nije toliko bitan koliko se često misli. Nije nužno da je žuta boja vedra, a plava boja ozbiljna – i žuta i plava mogu biti vedre ako se radi o jarkim, svijetlim nijansama. Teško je u par rečenica sažeti kako odabrati pravu boju – to je jedan od izazovnijih zadataka.”

Nela: Jarke i svijetle boje se povezuju s vedrim raspoloženjima
Nela: Jarke i svijetle boje se povezuju s vedrim raspoloženjima  (photo: Neuralab)

 

Kako napraviti kvalitetan logotip?

Logotip brenda je vizual koji najčešće vezujemo uz prepoznavanje neke tvrtke. Naime, logotip se pojavljuje na gotovo svim mjestima, dokumentima i odrednicama koje su u vlasništvu neke tvrtke. Dizajneri stoga moraju odraditi dobar posao kod kreiranja super logotipa. Kako nastaje kvalitetan logotip i koje su osnovne smjernice za izradu logotipa?

“Uspješan logotip uspijeva uz pomoć najmanjeg mogućeg broja elemenata iskomunicirati što više. Logotipi moraju biti što jednostavniji da bi se mogli prikazati i na najmanjim dimenzijama kao što je favicon (ikona favorita na web stranicama) ili ikona aplikacije, pečat, kemijska olovka itd.

Naravno, postoje i kompleksniji logotipi kao što su grbovi, amblemi, no to je posebna kategorija.

Naziv tvrtke je obavezan kod većine primjena logotipa, ako tvrtka nije dovoljno poznata da je ljudi prepoznaju samo po simbolu. Brendovi kao Nike, Twitter, Adidas, Apple, Mercedes mogu se pojaviti bez imena tvrtke i svi znaju o kome se radi. Ako niste Nike i Mercedes, onda to ne vrijedi za vas.

Ako logotip sadrži simbol, onda je poželjno da on ima neko značenje. Postoji više razina značenja koje se mogu komunicirati kroz logotip. Primjerice, od doslovno predstavljenih usluga ili proizvoda (npr. škare za frizerski salon), preko prednosti koje tvrtka pruža, pa do razine temeljnih vrijednosti, što su apstraktniji nivoi”, pojašnjava Nela.

 

Kako odabrati font i da li je tipografija važna?

Tipografija je također jedan dio vizualnog identiteta, bez obzira na to što se radi o slovima, odnosno fontovima. Putem tipografije nastoji se zaokružiti cjelina vizuala, odnosno poslati točna poruka čime se biznis ili pojedinac bavi. Pitanje za Nelu – kako odabrati tipografiju koja je u skladu s idejom biznisa i da li je dozvoljeno korištenje više različitih fontova? Evo što kaže:

Tipografija je umjetnost oblikovanja slova i ona nam omogućava da samim izgledom teksta komuniciramo njegov duh, raspoloženje, ili osobnost osobe koja kroz tekst komunicira. Pogrešan font može poslati potpuno krivu poruku.

Zbog toga, na pozivnice za vjenčanje uobičajeno stavljamo otmjene, krasopisne fontove koji odražavaju svečani duh, ali nećemo takav font staviti na pozivnicu za dječji rođendan.

Također je bitno ako se istovremeno koristi više različitih fontova, da svi oni zajedno izgledaju skladno. Obično je jedan font “glavni” i on može biti malo neuobičajen, ali sekundarni font mora biti što običniji.

Čitljivost je najbitniji kriterij i zato je bolje odabrati font koji je jednostavan i čitljiv, nego neki koji je poseban, ali se teško razumije što piše.

Tipografija koja se odabere prilikom razvoja vizualnog identiteta treba se dosljedno koristiti kroz sve materijale. U većini projekata koriste se već postojeći fontovi, bilo komercijalni ili besplatni. I jedni i drugi su u redu, dok god njihova licenca dozvoljava sve primjene koje klijent treba, a najbitnije su prikaz na webu i u tisku.

Obično budžet projekta određuje hoće li se koristiti besplatni ili kupljeni fontovi. Kod velikih projekata s izdašnim budžetom moguće je razviti i posebne fontove i to dosta velikih tvrtki radi kako bi imali unikatnu tipografiju.”

Što je vizualni identitet i kako pomaže u brendiranju biznisa nela brendiranje biznis savjeti finjak portal ideje
Nela: Naziv tvrtke je obavezan kod većine primjena logotipa  (photo: pixabay.com)

 

Koliko košta izrada vizualnog identiteta i o čemu ovisi cijena?

Nakon što smo se upoznali s idejom vizualnog identiteta, vrijeme je da saznamo koliko sve to zajedno košta potencijalnog klijenta. Za kraj, zamolili smo Nelu da nam pojasni kako se određuje cijena izrade vizualnog identiteta i koji sve parametri utječu na cijenu? Također, zašto je važno da svaki brend razmisli o stvaranju vlastitog prepoznatljivog vizualnog identiteta? Evo što kaže Nela za kraj:

“Cijena ovisi o tome tko radi vizualni identitet, za koga se radi i što je sve uključeno. Cijene u Hrvatskoj variraju od nekoliko tisuća kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna, a mogu biti i šesteroznamenkaste, ako se radi za velike klijente kao što su banke, TV kuće, trgovački lanci, itd.

Ako tvrtka planira uložiti u reklamiranje svojih usluga i proizvoda, onda je izrada vizualnog identiteta obavezan korak jer tako će svi marketinški kanali izgledati povezano, a publika koja vidi više različitih oglasa zapamtit će o kome se radi.

Za male tvrtke koje tek počinju i pronalaze klijente preko poznanstva i preporuka, sveobuhvatan vizualni identitet nije nužan. Ima malih obrta kojima je dovoljna posjetnica i naljepnica na vozilu i tu silna ulaganja u vizualni identitet neće napraviti tako veliku razliku.

No, ako vam je cilj ostaviti profesionalni dojam na svoje klijente i pokušavate se istaknuti u odnosu na konkurenciju, onda je dobra investicija dizajnirati komplet vizuala koji uključuje sve – od posjetnica, memoranduma, ponuda, fascikala, faktura, tabela, brošura, oglasa, uniformi, naljepnica za vozila i poslovni prostor, itd. Takva kombinacija izgleda efektno i ljudi to ne samo da primjećuju, već i komentiraju.

Za one koji razmišljaju o razvijanju vizualnog identiteta, prije svega preporučam da razmisle gdje ga sve namjeravaju primjenjivati i da predvide budžet za dizajn i tisak tih materijala. Također, treba predvidjeti dosta vremena za projekt, jer dobar vizualni identitet ne nastaje preko noći.

Oni skromnijeg budžeta vjerojatno će dosta toga željeti napraviti sami, a u tom slučaju preporučam da pročitaju par vodiča ili knjiga o dizajnu kako ne bi radili početničke greške.

Za one koji znaju da žele surađivati s dizajnerima, ističem da je bitno naći osobu koja ima iskustva s projektima kao što su njihovi, razumije njihove potrebe i čija im osobnost odgovara.

U Hrvatskoj postoje tisuće talentiranih dizajnera i netko od njih će vam sigurno odgovarati. Počnite tražiti potencijalne suradnike i prije nego vam zatrebaju, da izbjegnete stres oko potrage u zadnji čas.”

 

Puno hvala sjajnoj Neli što je odvojila dio svojeg vremena i otkrila nam što je vizualni identitet i kako ga iskoristiti kod pozicioniranja na tržištu. Vjerujemo da ti je ovaj članak barem malo pomogao i da sada znaš kako napraviti kvalitetan vizualni identitet, koji će pogurati tvoj brend do uspjeha. Ako imaš kakvo pitanje za Nelu napiši ga ispod u komentare, a za još sličnih tema svrati u našu rubriku Digitalni Svijet.

Planiraš li uskoro napraviti svoj vizualni identitet? Što te najviše muči oko izrade vizualnog identiteta? Napiši ispod u komentare.

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *