Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderna Žena

Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja? (INTERVJU)

Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja? (INTERVJU)

Kako izgleda život višestruke svjetske i europske prvakinje u kickboxingu? Koju vrstu treninga i hrane preferira? Koja je tajna njezinih fantastičnih sportskih postignuća? Može li se u Hrvatskoj živjeti od kickboxinga?

O mnogobrojnim pitanjima veznim uz kickboxing karijeru ovih smo dana razgovarali s fantastičnom Anom Znaor.

Ana iza sebe ima impozantnu kickboxing karijeru. Do sada je 6 puta postajala svjetskom prvakinjom, titulu europske prvakinje osvojila je 5 puta, a pobjednica Svjetskog kupa bila je čak 25 puta. Uz ova najvažnija, tu su i mnogobrojna druga odličja za sjajna sportska postignuća.

No, u svojih 27 godina života postigla je i značajne životne uspjehe. Svakako vrijedi istaknuti kako je diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, osvojila je Rektorovu nagradu za izvrsnost kao najbolja studentica, a bila je i zaštitni znak poznatog sportskog brenda.

Impresivan Anin životopis kojem se ne nazire kraj, natjerao nas je da Anu izrešetamo mnogobrojnim pitanjima.

Saznali smo kako izgleda život svjetske prvakinje, koju hranu jede, kako trenira, što misli o budućnosti kickboxinga i još mnogo toga zanimljivog. Svakako preporučujemo da nastaviš s čitanjem članka.

ana znaor Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Uvijek nasmješena Ana Znaor

Je li rani ulazak u svijet sporta recept za postizanje sjajnih rezultata?

Svjedoci smo kako su tek rijetki uspješni sportaši svoju karijeru započeli u tinejdžerskoj dobi ili kasnije. Uglavnom, svi uspješni sportaši svoj sportski zanat stječu već od malih nogu.

Prvi susret s kickboxing svijetom Ana je doživjela već s 5 godina. Njezin tata koji je kickboxing trener, odveo je svoju malenu kćerku jednom prilikom u dvoranu gdje se održavao trening. Ani nije dugo trebalo da zavolio ovu sportsku disciplinu.

“Sjedila sam i gledala njega kako podučava djecu u klubu. Inače sam kao mala bila jako hiperaktivna i nisam mogla biti na miru. Nakon nekog vremena sam i ja sama počela izvoditi vježbe koje je tata pokazivao.

Bila sam oduševljena i kad sam se vratila kući mami sam ponosno ponavljala vježbe koje smo radili.

Nakon toga počela sam redovito trenirati, polagati za pojaseve. Sa sedam godina sam prvi put išla na natjecanje i vratila se sa zlatom oko vrata”, ispričala je Ana.

Zanimalo nas je što Ana misli u kakvom su odnosu rani početak bavljenja sportom i postizanje zapaženih rezultata. Odnosno, imaju li oni koji rano krenu na treninge veće šanse za uspjeh i odličja?

“Mislim da je najbolje što ranije početi se baviti sportom, iako to nije garancija za postizanje sjajnih rezultata.

Najčešće se djeca u 1. razredu počnu baviti sportskim aktivnostima. No, isto tako i brzo odustanu ili prijeđu na drugi sport jer im je dosadno ili jer njihovi prijatelji treniraju nešto drugo.

Treba biti jako uporan i ustrajan da bi se postigli vrhunski rezultati. Sve ovisi od osobe do osobe i koliko će ozbiljno shvatiti bavljenje sportom te koji mu je cilj.

Također, trostruki svjetski kickboxing prvak, Zvonimir Gribl, počeo je trenirati kickboxing tek u 21. godini. Sad ima 44 godine i još uvijek se aktivno natječe i pobjeđuje.

Prema tome, nikad nije kasno i ništa nije nemoguće!” ohrabrujuće će Ana.

1-Ana Znaor, pehari, pojasi, medalje Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Impresivna kolekcija odličja Ane Znaor

Kako se mentalno pripremiti za uspjeh?

Gotovo svi znanstvenici, naučnici, treneri, istraživači i motivatori govore kako je tajna uspjeha zapravo u glavi. Biti mentalno pripremljen za uspjeh, jedan je od ključnih čimbenika ako želiš postizati vrhunske rezultate.

Ana nam je priznala kako je često znala paničariti prije borbi, no tada bi se pojavio njezin otac koji joj je poručio da mora razmišljati pozitivno. Je li ključ uspjeha u pozitivnom razmišljanju?

“Itekako da je pozitivno razmišljanje recept za uspjeh. To mi tata čitav život govori, a ja sam to tek nedavno počela shvaćati.

Uvijek sam bila „paničarka“ prije borbi. Tata mi i dan danas zna prije borbe govoriti iste riječi: Ti si prvakinja. Ti si vladarica tatamija. Ti ćeš pobijediti…

ana znaor odličje Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Nedavno osvojen trofej u Budimpešti

Iste takve pozitivne misli ja prenosim na mlađu sestru Elu koja ide mojim stopama. Ona je od malena podizala moje pehare i govorila „Ovako ću ja dizati pehar kad ga osvojim.“

Tata joj je uvijek govorio da prije natjecanja nacrta sebe u borbi i na postolju na 1. mjestu. To je prije svakog natjecanja radila i s pozitivnim mislima ulazila u borbe.

Imala sam čast da mi je legenda borilačkog sporta, Raymond Daniels, dao savjet prije moje finalne borbe na svjetskom prvenstvu 2015. Rekao mi je kako on uvijek zamišlja kako pogađa svog protivnika, kako njemu suci daju bodove, vizualizira cijelu borbu i svoju pobjedu.

To je definitivno recept za uspjeh i to prakticiram prije svakog većeg i važnijeg turnira.

Svojim mislima odlučujemo kako će se stvari odvijati. Ako smo cijelo vrijeme negativni, automatski privlačimo loše stvari.

Često odlutam u svojim mislima te vizualiziram buduća svjetska ili europska prvenstva. Vidim sebe na postolju s hrvatskom zastavom i zamišljam kako se svira Lijepa naša. Na kraju skoro svaki put tako i bude.

Koja su pravila kickboxinga i koje sve discipline postoje?

Kickboxing je borilački sport u kojem su dozvoljeni udarci rukom i nogom.

Ima 7 disciplina koje su podijeljene na tatamiju (pointfighting, light contact, kick light, glazbene forme) te u ringu (full contact, low kick, K1).

Na tatamiju nije dozvoljen nokaut, što znači da treba znati kontrolirati udarce, dok je u ringu dozvoljen udarac svom snagom, odnosno nokaut.

Borci su obvezni koristiti zaštitnu opremu: rukavice, kacigu, štitnike za stopala, potkoljenice, genitalije (muški), grudi (ženske) te štitnik za zube.

Što se tiče samih disciplina, evo kako to otprilike izgleda:

Pointfighting

Borba u kojoj bod dobiva onaj koji je prvi postigao udarac (dozvoljeni su samo udarci od pojasa prema gore). Tu je najvažnija brzina i preciznost.

Light contact

Borba u kontinuitetu. Borci povezuju kombinaciju udaraca rukama i nogama, a sudac ih razdvaja jedino ako su se našli u klinču ili je bio nedozvoljen udarac. Sa strane borilišta sjede 3 bodovna suca. Pobjednik je onaj koji je skupio više bodova kod većine sudaca.

Kick light

To je kombinacija light contacta i low kicka. Pravila su ista kao u light contactu, samo su dozvoljeni i udarci po nogama.

Glazbena forma

Borba sa zamišljenim protivnikom uz glazbu.

Full contact

Borba u ringu uz udarce svom snagom samo iznad pojasa.

Low kick

U ringu uz udarce svom snagom po nogama i iznad pojasa.

K1

Dozvoljene su sve ručne tehnike te udarci potkoljenicom i koljenom u glavu i tijelo.

ana znaor borba Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU finjak
Ana ‘razbija’ svoje protivnice za još jednu titulu prvaka

Kickboxing je vrlo razvijen u Hrvatskoj. Svaki veći grad ima klub. Po mojoj procjeni, u Hrvatskoj djeluje oko 200 klubova. Hrvatska kickboxing reprezentacija je najmnogoljudnija reprezentacija u državi.

Koja je idealna građa kickboxing sportaša?

Poznato je da svaki sport sa sobom nosi neke željene fizičke predispozicije. Primjerice, rijetko ćemo naći niskog košarkaša ili vitkog rukometaša. Zanimalo nas je kako izgleda idealna fizička građa za kickboxing i postoji li uopće?

“Visoka sam 180 cm i borim se u kategoriji do 70 kg. Visina mi je definitivno prednost. Rijetko kad se desi da je protivnica viša od mene. S obzirom na to da imam duge ruke i noge, protivnice mi se teško mogu približiti.

Teško mi je komentirati idealnu građu kickboxing sportaša jer sam se više puta uvjerila kako izgled, odnosno građa tijela nije bitna za pobjedu.

Više puta sam izgubila meč od dosta nižih protivnica koje su bile brze, a pobjeđivala sam fizički krupne i mišičave djevojke.

Također, jedan od trenutno najuspješnijih kickboksača u svijetu je Mađar koji je nizak i pretio. Rekao bi čovjek kad ga vidi da je jako trom, a on je toliko brz da se ‘igra’ sa svojim protivnicima koji su vitki i viši”, poručuje Ana.

Kolika je opasnost od ozljeda u kickboxingu?

S obzirom da se radi o kontaktnom sportu pretpostavili smo da su u kickboxingu česte ozljede. No, Ana je to demantirala i rekla kako su ozljede zapravo vrlo rijetke, zahvaljujući zaštitnoj opremi.

“Jako je malo ozljeda jer smo zaštićeni opremom.

Bavim se sportom od 1995. i imala sam samo jednu ozljedu i to ne zbog udarca, nego zato što su se splele noge protivnice i mene te je ona pala na mene. Pukli su mi prednji križni ligamenti nakon čega sam ih operirala i imala pauzu od skoro godinu dana.

Vrlo je važno dobro se zagrijati prije svake borbe što smanjuje mogućnost ozljeda.

Znam imati modrice nakon natjecanja po tijelu, ali na to sam već navikla”, objašnjava Ana.

ana znaor špaga Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Kvalitetno zagrijavanje sprječava ozljede

Kako izgledaju treninzi kickboxing prvakinje?

Uvjereni smo da Ana trenira jako kvalitetno s obzirom na sva odličja koja je do sada pokupila.

Evo što kaže o svojim metodama treninga:

Treninzi i pripreme ovise o natjecanju za koje se spremam.

Kako sad radim kao učiteljica i imam puno manje slobodnog vremena, treniram svaki dan u Kickboxing klubu „Sušak“ u Rijeci.

Svaki trening je drukčiji, ali uglavnom je to kombinacija trčanja, preskakivanja vijače, vježbi istezanja, sparinga, udaraca na vreći te udaraca s bučicama.

Preko ljeta ću biti doma, u Malinskoj, te ću osim svakodnevnih kickboxing treninga ići i u Amana fitness teretanu.

Sjećam se kad sam se 2010. pripremala za Europsko prvenstvo i trenirala 3x dnevno. Ujutro bih išla trčati, popodne sam imala borbe u dvorani i nakon toga bih još odlazila u teretanu.

Pošto ove godine branim svjetsku titulu, mislim da će mi ljeto izgledati slično kao i te godine.

Kakav je plan prehrane kickboxing prvakinje?

Uz fantastično odrađen trening, veliku ulogu u životu sportaša ima i kvalitetna prehrana. Ana nam je priznala kako nije baš kvalitetan uzor, kada su prehrambene navike sportaša u pitanju.

“Znam da je za vrhunske rezultate potrebna kombinacija treninga i pravilne prehrane, ali ne mogu reći da se toga čvrsto pridržavam u praksi.

Ne pratim uopće kalorijski unos i ne opterećujem se time što bih smjela ili ne bih smjela pojesti.

Ima tih dana kad sama sebi kažem „E sad ću se zdravo hraniti“. Piletina i salata postanu mi glavne namirnice i odreknem se slatkoga. No, to do sad još nije potrajalo duže od dva tjedna.

Obooožavam čokoladu i kolače i dok god se ja osjećam dobro u svome tijelu, jest ću sve što poželim.

Moj prehrambeni plan otprilike izgleda ovako: oko 9h popijem kavu i pojedem šunku, sir ili sirni namaz i dvopek. Odem na posao te tamo ručam s djecom u 12.30 (uvijek imamo nešto fino, kuhano poput maneštre, rižota, pašte, meso, riba..) Dođem kući oko 16.30 i skuham najčešće piletinu, puretinu, oslić te salatu kao prilog ili paštu s tunom, povrćem i sl.. Ukoliko ogladnim do treninga koji je u 21h, pojedem neku voćku ili popijem jogurt. Dođem dosta kasno s treninga, oko 23h tako da popijem proteinski shake i spremna sam za spavanje.

ana znaor trening Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Uz redovite treninge Ana radi i kao učiteljica

Može li se živjeti od kickboxinga?

Iako cijela priča zvuči fantastično, nekako smo sumnjali u to da se od kickboxinga može financijski opstati u Hrvatskoj. Sport je to koji iziskuje mnoga putovanja i dugotrajne pripreme, što iziskuje dosta novčanih izdataka.

Budući da je Ana u samom vrhu ovog sporta u svijetu, pitali smo je može li svjetska kickboxing prvakinja živjeti samo od kickboxinga?

Proteini.si su mi već godinu dana sponzor te me svaki mjesec opskrbljuju potrebnim suplementima i odjećom.

Nažalost, nemam niti jednog sponzora koji bi mi financirao odlaske na natjecanje. Sama, iz svog džepa plaćam sva putovanja, smještaj i nastup na natjecanjima.

Vrhunska sam sportašica 1. kategorije HOO-a tako da godinama dobivam stipendiju od grada Rijeke. Grad Rijeka mi je uvelike pomogao na taj način što mi je dao stan na korištenje radi svih mojih vrhunskih rezultata.

Također, općina Malinska – Dubašnica me često financijski nagradi za ostvarene rezultate.

Kickboxing nije sport od kojeg se može živjeti i naravno da treba imati redovni posao uz treninge.

Da ne radim kao učiteljica i nemam plaću, stipendijom bih samo pokrila troškove za stan, režije, internet, telefon, itd. Pitanje je bi li mi ostalo za hranu.

Ove godine sam trebala imati Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje je premješteno u Budimpeštu, što znači da će troškovi biti znatno manji. Ne znam kako bih si sama financirala put u Brazil”, objašnjava Ana.

Može li otac biti uspješan trener svojoj djeci?

U Hrvatskoj smo već na nekoliko izvrsnih primjera mogli vidjeti da roditelji mogu biti kvalitetni treneri svojoj djeci. No, kako to zaista izgleda u praksi?

“Kad sam bila mlađa činilo mi se da je bio stroži prema meni nego prema drugima iz kluba.

Danas shvaćam da je to bila i velika prednost i zahvalna sam mu da se to tako dogodilo. U svakom smo trenutku mogli razgovarati o natjecanju, o protivnicama, analizirati, itd. S druge strane, s nekim tko ti je ‘redovni’ trener nisi 24 sata dnevno.

Znamo se posvađati jer smo oboje temperamentni i tvrdoglavi, ali se vrlo brzo ohladimo kao da se ništa nije dogodilo.

Lijepo je kad ti je obitelj potpora i uživam na svakom treningu i natjecanjima na kojima provodim vrijeme sa svojom sestrom Elom i tatom Predragom.

Mislim da je obiteljska podrška najbitnija. Ja sam je imala od samog početka i na tome sam zahvalna svojim roditeljima.

Mama Jasenka se znala bojati za mene dok sam bila mlađa, ali nakon nekog vremena je i ona shvatila da nema razloga za brigu.

Imam mlađu sestru Ivu koja je jako ponosna na mene i našu najmlađu seku Elu.

Dok god imam podršku i ljubav svojih najbližih, ne brinem o tome što će drugi misliti ili reći”, rekla je Ana.

ana znaor tata sestra Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Ana u društvu tate Predraga i mlađe sestre Ele pred kojom je perspektivna karijera

Da li nakon puno osvojenih trofeja dolazi do gubitka motivacije?

Impresionira broj osvojenih odličja koje je Ana prikupila do sada u svojoj karijeri. No, čini se kako i dalje žudi za novim odličjima i kako ne namjerava tako skoro stati. Izgleda, da njoj motivacije za osvajanjem novih odličja ne manjka.

“Kad god imam svjetsko ili europsko prvenstvo, jednako sam uzbuđena kao i pred 20 godina. Takva prvenstva su svake dvije godine i ja branim titulu prvakinje iz godine u godinu.

Naravno da želim ostati na vrhu i pobijediti.

Stoga i dan danas prije finalnog meča imam tremu, ne mogu zaspati i uzbuđena sam.

Motivacija je još veća kad znaš da Vlada RH daje novčanu nagradu jedino za svjetsko i europsko zlato. Tako da kad odlazim na takve turnire, ne zadovoljavam se srebrom ili broncom.

Iz godine u godinu mi je sve teže jer su svi navikli na moje titule i uzimaju te uspjehe zdravo za gotovo što mi predstavlja psihički napor”, poručuje Ana.

ana znaor prvo mjesto Kako izgraditi uspješnu sportsku karijeru i postati višestruka svjetska kickboxing prvakinja INTERVJU
Ana po tko zna koji put na postolju

Planira li Ana u budućnosti postati kickboxing trener?

Prosječna kickboxing karijera završava oko tridesete godine života. No, s obzirom na elan i rezultate koje ostvaruje Ana, vjerujemo da neće tako brzo završiti svoj pobjedonosni put. Evo što Ana planira u budućnosti:

Došla sam u one godine kad me sve češće pitaju „Pa do kad se ti misliš boriti? Zar ti nije dosta?“, a ja im odgovaram „Dok ide, ide.“

Imam 27 godina, a karijera kickboxing sportašica traje do neke tridesete godine, no sve ovisi o životnim okolnostima.

Neke se žene udaju, dobiju djecu i nastave sa sportom. Nadam se da će i u mom slučaju jednog dana biti tako.

Postoji mogućnost bavljenja i u starijoj dobi u kategoriji veteranki od 35. godine na dalje.

Voljela bih imati svoj klub i prenositi svoje znanje i vještine na mlađe naraštaje.

 

Sviđa ti se priča Ane Znaor? Ako imaš kakvo pitanje o kickboxingu ili o njezinoj karijeri, napiši ispod u komentare.

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *