Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Zdrav Život

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt?

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt?
Photos: Pixabay / Dora Bučan

Planiraš uskoro na dijetu? Ne znaš koja dijeta je najbolja i za koju se odlučiti? Bojiš se da bi dijeta mogla naštetiti tvojem organizmu? Isplati li se uopće ići na razne dijete ili one ostvaruju samo privremeni učinak?

Ako želiš naučiti nešto više o dijetama, onda je ovaj članak upravo za tebe. Ne, nećemo se opredijeliti ni za jednu dijetu i nećemo analizirati koja je najbolja. Cijelu priču sagledat ćemo sa stručne strane, a u tome će nam pomoći poznata hrvatska nutricionistica Dora Bučan.

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja dora bučan
Dora Bučan je predsjednica Hrvatskog zbora nutricionista

Dora Bučan je magistrica nutricionizma, redovita sudionica velikog broja seminara i kongresa na temu nutricionizma. Radi u Kliničkom bolničkom centru Split, a njezin rad uglavnom je fokusiran na tematiku kliničke prehrane i dijetoterapije. Dora je ujedno i predsjednica Hrvatskog zbora nutricionista. Također, dopredsjednica je Organizacijskog odbora ovogodišnjeg, 5. Međunarodnog kongresa nutricionista.

Doru smo izrešetali pitanjima o dijetama i utjecaju istih na organizam. Zanimalo nas je da li dijete negativno utječu na organizam, koje se promjene događaju u našem tijelu kada uđemo u režim dijete, postoje li zdrave dijete, kako svoju prehranu prilagoditi za vrijeme (i nakon) mršavljenja, da li je pametno jedan dan u tjednu ništa ne jesti, itd. Puno fantastičnih odgovora očekuje te u nastavku, pa svakako nastavi s čitanjem.

 

Da li su dijete samo jedan veliki mit?

U posljednjih 20ak godina dijete su postale iznimno popularan pojam. Danas, internet vrvi raznim dijetama, a mnogi su doktori i stručnjaci zahvaljujući svojim režimima prehrane stekli svjetsku slavu. No, pitamo se da li su sve te dijete jedan veliki mit i daju li zapravo neke kvalitetne rezultate?

Nekako se stječe dojam da su dijete postale trend o kojem se puno priča, a malo se provodi. Jasno, u današnjem društvu pretilost je jedan od ključnih problema, pa su dijete kao instant rješenja super ideja. No, imaju li te ideje i pokriće ili je sve to samo jedna teoretska vizija zdravijeg života? Evo kako cijelu priču komentira Dora:

“Budući da živimo u modernom svijetu gdje se za sve nudi i traži trenutačno rješenje, dijeta bi predstavljala „instant“ rješenje za smanjenje neželjenih kilograma.

U svakodnevnom govoru, riječ dijeta najčešće podrazumijeva posebno osmišljen i kratkotrajan prehrambeni režim u svrhu smanjenja tjelesne mase. Pravo značenje riječi dijeta (grčki – „diatia“) jest život, način življenja, odnosno pravilan, uravnotežen i izbalansiran odabir hrane u cilju očuvanja zdravlja.

Ukoliko se dijetu prihvati u pravom značenju svoje riječi, kao vaš novi prehrambeni obrazac života, onda svakako da će pridonijeti dugoročnim rezultatima.

Ključni problem većine modernih dijeta jest fokusiranost na što brže postizanje krajnjeg rezultata umjesto na kvalitetan put do samog cilja. Fokus su brojevi na vagama umjesto stvarnog shvaćanja prehrambenih smjernica i uputa nutricionista.”

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja gubljenje kilograma
Ključni problem dijeta je fokusiranost na brzo postizanje rezultata

 

Što se događa s tijelom kada kreneš na dijetu?

Svaka prehrambena promjena svojevrsni je šok za organizam. Kada pričamo o dijetama, to znači da u kratkom roku izmijenimo mnoge naše navike. Dakle, posljedično se događa i veliki šok. To je neko naše viđenje situacije, no kakav je stav stručnjaka prema tome? Je li opasno naglo promijeniti način prehrane i koliko tijelu treba da se navikne na novi način ishrane?

“Kada je energetski unos manji od energetske potrošnje tijelo poseže u svoje rezerve kako bi osiguralo konstantnu koncentraciju glukoze u krvi.

Ljudskom je tijelu primarni izvor energije glukoza iz ugljikohidrata, ali kad nema unosa ugljikohidrata, tijelo kao izvor energije koristi masnoće, odnosno ketone, spojeve koji nastaju razgradnjom masti, te naposljetku proteine, a to je proces kakav se događa kod gladovanja.

Ukoliko se nekontroliranim dijetama u potpunosti izbacuju određeni makronutrijenti (a danas su upravo takvi načini prehrane temelji popularnih dijeta), može doći do gore navedenih sekundarnih načina korištenja izvora energije, te do brojnih komplikacija u organizmu.

Zavisi o kakvom režimu prehrane se radi, postoje radikalne dijete koje se koriste u dijetoterapiji (u svrhu liječenja određenih bolesti) i na koje se prelazi postepeno. Međutim, zdrave osobe koje prelaze na pravilnu prehranu mogu to napraviti bez ikakvih postepenih prijelaza. Tu se više radi o psihološkom učinku na osobu koja počinje s mijenjanjem loših prehrambenih navika”, objašnjava Dora.

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja prehrana pravilna
Dora: Kada je energetski unos manji od potrošnje tijelo poseže u rezerve

 

Da li je pametno i zdravo jedan dan u tjednu ne jesti ništa?

Posljednjih godina popularizirana je i ideja ‘dan bez hrane‘. Radi se o ideji gdje osoba jedan dan u tjednu u svoj organizam ne unosi uopće hranu. Dakle, cijeli dan osoba ne jede ništa.

S obzirom na to da mnogi laici na to gledaju kao na radikalan potez, bilo bi zanimljivo čuti što o tome misli naša nutricionistica. Da li je zdravo jedan dan u tjednu izostaviti prehranu iz svojeg rasporeda? Može li ‘dan bez hrane’ imati poguban utjecaj na naš organizam?

“Naše tijelo je zaista puno obrambenih mehanizama kako se ne bi dovelo u fazu potrošnje zaliha. Primjer su: sline u ustima pri samoj pomisli na određenu hranu ili miris hrane, kruljenje praznog želuca, kruljenje crijeva, itd. Sve su to signali koje smo nekada iskusili i znamo što znače, prema tome taj dan je psihički izrazito zahtjevan.

Takav ‘dan bez hrane’ za tijelo ima značajan metabolički efekt.

Tada kreće proces detoksikacije, gdje jetra ima ključnu ulogu. Jetra nastoji održati koncentraciju glukoze u krvi trošenjem vlastitog glikogena i budući da se konzumira samo voda počinje eliminirati nakupljene toksine.

Podržavam dan bez hrane. Smatram da je organizmu potrebno dati jedan dan u tjednu za tzv. čišćenje. Uz unos vode preporučila bih i biljne čajeve koje često nazivamo prirodnim čistačima organizma”, objašnjava.

Dora: Jako je važno zadovoljiti dnevne potrebe za tekućinom (od 2 do 2,5 L).
Dora: Jako je važno zadovoljiti dnevne potrebe za tekućinom (od 2 do 2,5 L).

 

Da li je pametno prakticirati ‘cheat meal’ za vrijeme dijete?

Fitness treneri i mnogi drugi često znaju spominjati ‘cheat meal’. Radi se zapravo o obroku varanja, za vrijeme dok si na strogoj dijetu. U pravilu, ako cijeli tjedan jedeš povrće i salate, onda si smiješ priuštiti jedan obrok tjedno prepun ugljikohidrata, masnoća i svega ostalog što je kroz ostatak tjedna zabranjeno.

Ima li takav obrok zapravo smisla? Ne narušava li se cheat meal-om cjelokupni trud koji se ulaže u prehranu tijekom cijelog tjedna? Evo kakvo mišljenje ima Dora kada je ‘cheat meal’ u pitanju:

“Pod pojmom ‘cheat meal-a’ većina ljudi podrazumijeva fast food, uglavnom hranu pripremljenu prženjem i pečenjem u masnoći. Ili, hranu bogatu šećerima, što je izrazito energetski bogata hrana i zbog toga nije preporučena ljudima koji se pokušavaju pridržavati pravilne prehrane u fazi smanjenja tjelesne mase.

Ja bih rekla da je ‘cheat meal’ nešto individualno. Imate osobe kojima će takav obrok biti motivacija za uspjeh. S druge strane, postoje osobe kojima bi takav jedan obrok otežavao promjenu prehrambenih navika, jer im je lakše u potpunosti eliminirati tu vrstu hrane.

Po meni, ‘kvalitetan cheat meal’ je fraza koja se eventualno može odnositi na način pripreme takve vrste hrane (pomfrit ne pržiti u dubokom ulju, nego na masnom papiru u pećnici s minimalno masnoće…).

Međutim, cheat meal mora biti nešto što osobi u potpunosti pruža zadovoljstvo ili ga uopće nema smisla prakticirati. Dakako, to ovisi o psihološkoj procjeni osobe.”

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja cheat meal
Dora: Cheat meal je nešto individualno i ne odgovara svakoj osobi

 

Kako nadvladati čežnju za hranom?

Često se spominje kako je naša želja za hranom zapravo izazvana emocijama. Puno puta se nađemo u situaciji da nešto pojedemo, iako nismo gladni. Pitanje je kako se nositi s time? Postoji li način da smanjimo čežnju za hranom? Evo što savjetuje Dora:

“Fenomen hranjena je izrazito kompleksan, kao što sam već prije spomenula tijelo ne želi trošiti zalihe i vrlo je osjetljivo na neunošenje hrane. Tako mi često sanjamo o hrani, mislimo o hrani, čeznemo…

U trenucima žudnje za hranom potrebno je osvijestiti da li hranu jedemo iz potrebe ili iz navike.

U tim trenucima moramo biti iskreni prema sebi, a onda tijelu ponuditi jelo niske energetske vrijednosti, koje će napuniti želudac i mozgu dati ‘lažan’ osjećaj sitosti. Zapravo, osjećaj sitosti je jednak, ali je energija dobivena tim obrokom puno manja nego što smo planirali unijeti.

Takav obrok bi predstavljala toplo – hladna salata na bazi neke kuhane žitarice (heljda, bulgur, ječam) s pregršt sezonskog povrća (zelena salata, rajčica, svježa paprika, krastavac, kukuruz) uz malo maslinova ulja i limunovog soka kao začine.

Najgori načini rješavanja žudnje za hranom jesu faze prejedanja do osjećaja sitosti ili potpuno izbjegavanje jela.”

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja cheat meal kongres nutricionista
U studenom se održava 5. Međunarodni kongres nutricionista, gdje će se educirati o pravilnoj prehrani

 

Što je zapravo pravilan način prehrane?

“Pravilna prehrana osigurava adekvatnu količinu energije, proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mineralnih tvari. Sve veći značaj u prehrani zauzimaju prehrambena vlakna.

Neizostavni dio pravilne prehrane jest i unos vode hranom i tekućinom (od 2 do 2,5 L).

Ako promatramo odraslu mušku populaciju tada bi prosječni energetski unos (RDA) iznosio 2600 kcal, dok je kod odrasle ženske populacije prosječni energetski unos ( RDA) 2000 kcal. Dakako, to ovisi i o stupnju tjelesne aktivnosti.

Ukoliko želimo pravilno smanjiti tjelesnu masu tada je pametno gubiti od 0,5 kg do max. 1 kg tjedno. Ako se ide preko toga, gubi se ne samo masno tkivo, već i mršava tjelesna masa (mišići). A kada se prestane s takvom rigoroznom redukcijskom dijetom, izgubljena tjelesna masa se brzo vrati.

Primjeren gubitak na tjelesnoj masi bio bi oko 2-3 kg mjesečno”, pojašnjava Dora.

Kakav utjecaj imaju dijete na organizam i postižu li zapravo neželjeni efekt finjak portal ideje za mršavljenje lako do linije finjak dnevnik mršavljenja
Dora savjetuje vođenje dnevnika prehrane i konzultaciju s nutricionistima

 

Kako postići dugoročne rezultate?

Dijete su ok, ali nikako ne funkcioniraju na duže vremenske periode. Dakle, ako želiš fit tijelo jednom za svagda, potrebno je smisliti nešto što će trajati na duže staze. Zbog toga, za kraj smo priupitali Doru, kako postići dugoročne rezultate kada su mršavljenje i prehrana u pitanju:

“Svatko tko bi želio postići dugoročne rezultate ne bi se smio opterećivati samim gubljenjem kilograma. Fokus bi trebao staviti na usvajanje stručnih savjeta nutricionista i primjenjivanje novih prehrambenih navika u svom životu. Tada konačni rezultati dođu još i brže.

Uvjerenje da možeš uspjeti, te rad na sebi i spremnost mijenjanja životnih navika jedino donosi rezultate.

Svima koji bi se željeli zdravije i kvalitetnije hraniti preporučujem izdvojiti vrijeme za obrok (sjesti za stol, uživati u hrani…). Ne pržiti hranu u dubokom ulju (danas su dostupne grill tave koje ne zahtijevaju puno masnoće za pripremu). Konzumirati pregršt sezonskog povrća. Ribu konzumirati barem jednom tjedno. Imati manje i češće obroke.

Obavezno uvesti tjelesnu aktivnost – min. 30 minuta dnevno (hodanje do posla, korištenje stepenica umjesto lifta…) Piti dovoljno tekućine (2 – 2,5 L vode).

Izbjegavati pretjerano soljenje jela, suhomesnate proizvode, dodatne zaslađivače, gazirane sokove i grickalice.

Obratiti pozornost na količinu unesene hrane. Savjetujem voditi dnevnik prehrane, jer ćeš na taj način imati bolji uvid u svoje prehrambene navike. I za kraj, javiti se s tim dnevnikom nutricionistu, kako bi ti pomogao u promjeni prehrambenih navika.”

 

Veliko hvala Dori Bučan što je izdvojila svoje vrijeme i odgovorila nam na pitanja koja muče mnoge koji kreću u borbu s viškom kilograma. Nadamo se da će Dora uskoro biti ponovno naš gost jer pitanja vezanih uz pravilnu prehranu imamo puno.

Ako i ti imaš kakvo pitanje vezano uz prehranu napiši ispod u komentare. Radujemo se odgovaranju na tvoja zanimljiva pitanja.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *