Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderna Žena

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena?

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena?
Photos: Pixabay / Dragana Aleksic

Zanima te da li je moguće spojiti na kvalitetan način obitelj i posao? Da li je moguće istovremeno biti super mama, a s druge strane razvijati svoj posao i karijeru? Nisi sigurna koliko majčinstvo može utjecati na razvoj tvoje karijere? Može li moderna žena biti odlična i u privatnim i u poslovnim obavezama?

Današnja tema namijenjena je svim modernim ženama, koje uz obiteljske obaveze žele razvijati i svoju karijeru. Naša gošća je Dragana Aleksić, profesionalni certificirani trener za rad s obitelji, odnosno ukratko rečeno family coach. Pomoći će nam razotkriti tajnu, kako moderna žena može spojiti obiteljske i poslovne obaveze i pri tome biti uspješna u oba segmenta.

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena mama poduzetnica uspješna mama posao obitelj uskladiti obaveze finjak portal dragana aleksic
Dragana Aleksić je family coach

Dragana Aleksić nastoji putem predavanja i edukacije pomoći suvremenim roditeljima da lakše svladaju izazove modernog doba. Zanimljivo, veliki zaokret u svojoj karijeri napravila je u 43. godini života, kada je shvatila da treba svoje znanje, iskustvo i strast pretvoriti u posao kojim će drugima olakšavati svakodnevicu. Uz educiranje roditelja, napravila je i nekoliko sličnih trening programa kojima nastoji svačiji život učiniti boljim.

U našem razgovoru Dragana je dala odgovore na sljedeće probleme: treba li moderna žena težiti razvoju karijere, da li treba zbog karijere odgađati rađanje djece, da li je moguće uskladiti majčinstvo i karijeru, koja je uloga muškarca u životu žene, kako spriječiti preforsiranje i smanjiti stres, itd. Nadamo se da ćeš uživati u nastavku intervjua.

 

Treba li moderna žena razvijati svoju karijeru?

Činjenica je da se sve više žena uključuje u poslovni svijet i to na vodeće funkcije u tvrtkama. Situacija iz godine u godinu sve više teži ka tome da se postigne ravnopravnost žena u poslovnom svijetu.

No, pitanje koje se postavlja jest da li žene zbog velikog angažmana u poslovnom svijetu zapostavljaju djelomično obiteljske obaveze? Trebaju li ulagati mnoštvo truda u razvoj karijere? Evo što kaže Dragana:

Živimo u 21. stoljeću i iskreno ništa ne promatram sa stajališta da li netko ima pravo nešto raditi. Mislim da je puno korisnije razmišljati u smjeru – da li nešto želim i volim raditi, koliko u tome uživam i da li me to čini sretnom?

Što se tiče karijere, svaki posao kojim se netko bavi jest zapravo njegova karijera. Svakoj ženi karijera je bitna u onoj mjeri, u kojoj je spremna posvetiti se navedenome poslu. Nemamo svi isti odnos prema tome, niti težimo ka istim vrijednostima, tako da nema smisla to stavljati u neki kalup.

Iskreno, u svojem dosadašnjem životu, bilo profesionalnom bilo privatnom, nisam upoznala ženu koja je karijeru stavila ispred obitelji (bez obzira kojim poslom se bavila). Prije bih rekla kako se izlagala izvan svojih granica mogućnosti, kako bi zadovoljila da bude uz svoju obitelj, a istovremeno da stvara uspješnu karijeru.”

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena mama poduzetnica uspješna mama posao obitelj uskladiti obaveze finjak portal pravi momenat
Dragana: Nisam još upoznala ženu koja je karijeru stavila ispred obitelji

 

Da li je pametno zbog karijere odgađati rađanje djece za kasniju dob?

Podaci pokazuju kako žene danas rađaju sve kasnije, odnosno kako rađanje često ‘prestavljaju’ u svoje 30-te godine. Dio tog odgađanja majčinstva svakako je povezan s razvojem karijere i željom za poslovnim uspjehom. Da li je mudro odgađati majčinstvo zbog karijere i kada je pravo vrijeme za rađanje djece?

Pravo vrijeme za rađanje djece je onda kada žena osjeti potrebu da postane majka. Ovo je iznimno osobna stvar svake žene i ne treba je stavljati u kalup godina. Nema pravila, niti generalnog odgovora na ovo pitanje.

Ako je ženi trenutno važno da se pozicionira u poslovnom svijetu i ako osjeća preveliki pritisak u donošenju odluke o potomstvu, ona će napraviti ono što je u tom trenutku važnije. Također vrijedi i obrnuto, ako osjeća izraženu potrebu za majčinstvom, onda će posao ostaviti po strani nekoliko godina.

Mislim da je kod donošenja ovakvih odluka o potomstvu, puno važnija uloga materijalnih mogućnosti. No, u sebi svaka žena zna i osjeća kada joj nešto treba i za što je trenutno spremna”, objašnjava Dragana.

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena mama poduzetnica uspješna mama posao obitelj uskladiti obaveze finjak portal posvetiti vrijeme klincu
Dragana: Žena sama mora odlučiti kada je pravo vrijeme za rađanje djece

 

Može li se uskladiti majčinstvo i karijera?

Moderna žena pred sobom ima veliki izazov: uskladiti majčinstvo i karijeru. Iako iza toga stoji puno obaveza, zadataka i odricanja, svjedoci smo kako nas okružuju žene koje uspješno spajaju obiteljske i poslovne obaveze. Evo što Dragana kaže o usklađivanju majčinstva i karijere:

“Usklađivanje majčinstva i karijere ovisi o puno faktora. Prije svega, koliku podršku žena ima u obitelji, od partnera, od svojih i partnerovih roditelja. Koliko je tko u mogućnosti da uskoči i pomogne kada će to biti potrebno. Zatim, kakav je oblik posla i koliko obaveza posao nosi, da li je potrebno raditi prekovremeno,, vikendom, te da li je nužno negdje putovati. Nije lagano, ali je svakako moguće ostvariti kada postoji suradnja.

Ako je žena uvelike prepuštena sebi, jasno je da će joj biti i puno teže. Jedan od savjeta koji želim dati mladim mamama jest da se poštede ideje o perfekcionizmu. Kada su premorene stvari moraju raspoređivati prema tome što je stvarno bitno i što treba hitno obaviti, jer ne moraju sve odmah i sada.

Jako je važno da budu prisutne u sadašnjem trenutku i da budu sa svojim djetetom. Ako mamu čeka peglanje odjeće ili pranje suđa, a dijete je doziva da se igra s njime, bolje je odložiti spomenute obaveze i biti s djetetom. Vrijeme brzo prolazi i neće biti u mogućnosti nadoknaditi sve te igre, a odjeće za peglanje i suđa za pranje će uvijek biti. Odjeća i suđe ne pamti, dok dijete s druge strane pamti koliko smo bili tu za njega.

Neka pojednostave sve što mogu i rasterete svoj raspored. Dio obaveza neka delegiraju drugim ukućanima, neka traže pomoć – otvoreno i verbalno. Ne smiju čekati da li će im netko svojom voljom uskočiti pomoći samo zato što su umorne.

Ono što može pomoći jest izrada tjednog plana i rasporeda za svakog člana obitelji (ako je više odraslih osoba u kući). Nije potrebno da sve spadne na leđa jedne osobe – da ide po dijete u vrtić i školu, da ide u prodavaonicu, da vozi dijete na rođendane, da održava red i čistoću po kući…”

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena mama poduzetnica uspješna mama posao obitelj uskladiti obaveze finjak portal perfekcionizam
Dragana: Mlade mame poštedite se ideje o perfekcionizmu

 

Koja je uloga muškarca u životu moderne žene?

Muškarac bi svakako trebao igrati važnu ulogu u životu žene koja nastoji biti dobra majka i uspješna poslovna žena. No, nas je zanimalo koje su to konkretno uloge koje mora poprimiti muškarac kako bi bio od pomoći svojoj ženi? Evo što kaže Dragana:

Uloga muškarca je da bude podrška i stup na koji se žena može osloniti kada to zatreba. Muškarac koji je ujedno i tata ima veliku odgovornost, jer se djeca ugledaju na njega i on je bitna figura kao primjer svojoj djeci.

Ovo je 21. stoljeće i podjela na muške i ženske poslove u obitelji je vrlo zastarjela i nepraktična za sve članove. Muškarac je podrška ženi kada je zamijeni u bilo kojem poslu ili zadatku. Kada brine i pita kako joj može pomoći, kada svojim ponašanjem stavlja do znanja da je tu za nju i za djecu, kada joj daje osjećaj sigurnosti i kada je sretan zato što je ona sretna.

Jednostavno, što prije moraju oboje shvatiti da su jedan tim i moraju se početi tako ponašati. Kada počnu surađivati i međusobno se podržavati, biti će im puno lakše da usklade svoje obaveze oko obitelji i djece.”

Može li moderna žena istovremeno biti uspješna mama i poslovna žena mama poduzetnica uspješna mama posao obitelj uskladiti obaveze finjak portal sretan muškarac
Dragana: Muškarac mora pokazati da je sretan zato što je ona sretna

 

Kako izbjeći preforsiranje i ne zapostaviti obitelj ili posao?

Za kraj, preostalo nam je da upitamo Draganu što je s preforsiranjem i kako to spriječiti? Kako omogućiti kvalitetan suživot obiteljskih i poslovnih obaveza i pri tome ne zapostaviti niti jednu stranu?

“Tata je također dio obitelji i on nosi određenu odgovornost za funkcioniranje obitelji – kada se i on aktivno bavi zadacima u obitelji, nitko neće ‘izgubiti konce’.

U današnje vrijeme previše je zahtjeva generalno pred svima nama, posebice u poslovnom svijetu. Bilo bi nezahvalno davati neke opće savjete, jer i sama znam što to znači biti zaposlen roditelj pod konstantnim pritiskom.

Izbjegavanje stresa zbog usklađenosti posla i obitelji je pitanje za milijun dolara. Jednostavno, poslovni i zahtjevi našeg okruženja danas su takvi da je stres očekivan, a kroničan nedostatak vremena osjećamo zapravo svi.

Nema univerzalnog odgovora, osim da se mama i tata moraju međusobno slušati, osluškivati svoje potrebe, smanjiti osobna očekivanja, manje težiti perfekcionizmu (jedan od razloga za stres u roditeljstvu), pratiti dijete i njegove potrebe, provoditi više vremena s djetetom u nekim opuštajućim aktivnostima (npr. društvenim igrama), itd. Nije poželjno voditi dijete na bezbroj dodatnih aktivnosti i tako stvarati tenzije i sebi i djetetu.”

 

Puno hvala Dragani što je odvojila dio svojeg vremena i odgovorila nam na zanimljiva pitanja. Vjerujemo da si shvatila kako funkcionira moderna žena i kako usklađuje svoje obiteljske i poslovne obaveze. Ako imaš kakvo pitanje, napiši ispod u komentare. Ako si u potrazi za dodatnim savjetima za žene, pogledaj našu rubriku Moderna Žena.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *