Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderan Lifestyle

Kako treba izgledati planiranje vjenčanja ako želiš vjenčanje iz snova?

Kako treba izgledati planiranje vjenčanja ako želiš vjenčanje iz snova?
Photos: Mihoci Studios

Pitaš se kako uspješno organizirati vjenčanje? Koje sve detalje obuhvaća planiranje vjenčanja i što ne smiješ zaboraviti? Koji popularni trendovi vladaju na vjenčanjima i kako ih uklopiti u tradicionalne običaje? Mogu li mladenci samostalno odraditi planiranje vjenčanja i koliko je vremena potrebno za organiziranje vjenčanja?

Planiranje vjenčanja može biti izrazito stresno razdoblje u životu budućih mladenaca. Naime, potrebno je organizirati jako puno toga, učiniti sve da dan vjenčanja bude savršen, a pri tome se poželjno zadržati unutar predviđenog budžeta i broja gostiju. Da bismo ti dočarali kako planiranje vjenčanja obavljaju profesionalci, u goste smo pozvali Martinu Rakić.

Kako treba izgledati planiranje vjencanja ako zelis vjencanje iz snova - finjak - intervju - martina rakic martina (Copy)
Martina Rakić je poznata organizatorica vjenčanja

Martina je poznata domaća organizatorica vjenčanja, koja je u svijet organiziranja vjenčanja ušla odmah nakon fakulteta. Iako se prvo bavila administrativnim poslovima, ubrzo je prigrlila planiranje vjenčanja kao svoj budući poziv i tome se u potpunosti posvetila.

Danas je jedna od najboljih organizatorica vjenčanja u Hrvatskoj (agencija Weddings in Croatia), a uglavnom radi sa stranim klijentima koji žele vjenčanje na Jadranu. Svoje znanje prenosi i na buduće generacije, održavajući verificirani nastavni program za organiziranje vjenčanja, odnosno za buduće organizatore. Radi se o nastavnom programu koji je jedinstven u Hrvatskoj, a zvanje organizatora vjenčanja upisuje se i u radnu knjižicu.

No, Martinu nismo ugostili kako bismo razgovarali o nastavnom programu, već o konkretnim savjetima i detaljima koje uključuje planiranje vjenčanja. U nastavku teksta možeš pronaći odgovore na sljedeća pitanja: koliko je vremena potrebno za planiranje vjenčanja, kako naći kvalitetnu dvoranu za proslavu vjenčanja, što treba sadržavati jelovnik na vjenčanju, koje kvalitete ima idealan fotograf za vjenčanja, kojeg svećenika i crkvu odabrati za vjenčanje, kako odabrati glazbu za vjenčanje, da li je planiranje vjenčanja jednostavnije uz organizatora vjenčanja, kako organizirati vjenčanje iz snova, itd. Svakako nastavite s čitanjem, jer očekuju vas super savjeti stručnjakinje za vjenčanja.

 

Koliko je vremena potrebno za planiranje vjenčanja?

Gotovo svi budući mladenci muku muče s određivanjem točnog termina vjenčanja. Odnosno, muči ih informacija – koliko je vremena potrebno za planiranje vjenčanja? Promišljaju o tome da li će im biti dovoljno nekoliko tjedana ili mjeseci te hoće li stići sve pomno isplanirati? Naše pitanje za Martinu je – kada treba započeti s planiranjem vjenčanja?

“Vrijeme potrebno za planiranje vjenčanja ovisi o brojnim faktorima, a najviše o fleksibilnosti mladenaca. U slučaju da su mladenci zainteresirani za točno određenu lokaciju ili datum, tada je potrebno čim ranije rezervirati termin.

Primjerice, 6. lipnja 2020. već je izuzetno popularan datum (a svake godine imamo nekoliko popularnih datuma), pa je takav termin potrebno rezervirati i dvije godine unaprijed.

Često se datum vjenčanja odabire ovisno o raspoloživosti benda ili lokacije, pa se tome prilagođava sve ostalo. Već smo nekoliko godina svjedoci da se na najpopularnijim lokacijama vjenčanja održavaju i petkom i subotom.

O tome da vjenčanja nisu isključivo rezervirana za subotu, govori i sve veći porast broja vjenčanja tijekom tjedna. Ipak, to je tipičnije za inozemne mladence. Njihovi gosti uglavnom osim na vjenčanje dolaze i na kratki odmor pa im vjenčanje tijekom radnog tjedna u tom slučaju ne predstavlja problem.

U slučaju da su mladenci vrlo fleksibilni s odabirom lokacije svadbene večere, glazbe, fotografa i ostalih detalja – vjenčanje je moguće organizirati i tijekom 2-3 mjeseca. Ipak, preporuka je da se planiranje vjenčanja radi 12-24 mjeseca unaprijed kako biste osigurali da su vaši najdraži dobavljači slobodni u tom terminu”, naglašava Martina.

Kako treba izgledati planiranje vjencanja ako zelis vjencanje iz snova - finjak - intervju - martina rakic sala (Copy)
Martina: Vrijeme potrebno za planiranje vjenčanja ovisi o brojnim faktorima

 

Kako pronaći super lokaciju za proslavu vjenčanja?

Kao što je spomenula Martina, jako bitan segment kod organizacije vjenčanja predstavlja odabir lokacije, odnosno dvorane za proslavu vjenčanja. Kako pronaći idealnu dvoranu za proslavu vjenčanja? Koje veličine treba biti dvorana i koju sve opremu dvorana mora imati? Evo što savjetuje Martina:

“Odabir mjesta za svečanu večeru ovisi o broju uzvanika, stilu/dizajnu koji se mladencima sviđa i naravno budžetu. Vjenčanja u salama ili hotelu možda su vizualno manje atraktivna od vjenčanja na otvorenom ili pod šatorom, ali je na takvim lokacijama uglavnom potrebna manja intervencija u smislu dekoracija, ali i dodatnih troškova poput sanitarnog čvora ili agregata.

Vjenčanja na lokacijama koje nisu primarno namijenjene održavanju takvih događanja, neizbježno sa sobom nose i dodatne troškove kakvih nema prilikom održavanja vjenčanja u dvorani, restoranu ili hotelu.”

 

Kako složiti jelovnik za vjenčanje?

Uzvanici koje ćete pozvati na proslavu vjenčanja računaju na to kako neće ostati gladni na vjenčanju. Stoga, izrada prikladnog svadbenog jelovnika također mora biti na vašoj listi za planiranje vjenčanja. Kako napraviti savršen jelovnik za vjenčanje, koju hranu kombinirati, koliko obroka poslužiti te kako odabrati tortu za vjenčanje?

Odabir svadbenog jelovnika ovisi o brojnim faktorima: broju uzvanika, logistici lokacije, podneblju, navikama uzvanika, budžetu… Moj je savjet da se prilikom kreiranja jelovnika mladenci svakako posavjetuju s voditeljem hrane i pića na odabranoj lokaciji. On će vam prema svojem iskustvu preporučiti najbolju kombinaciju.

Nije isto imate li na svadbenoj večeri 50 uzvanika ili 700 uzvanika, ima li lokacija profesionalnu hotelsku kuhinju ili se radi o obiteljskom agroturizmu, itd. Uvijek je bolje prilagoditi se specifičnim uvjetima, nego inzistirati na nečemu što znatno otežava izvedbu na određenoj lokaciji.

Kad su u pitanju inozemna vjenčanja, svima je cilj prezentirati lokalne namirnice i autohtonu hranu s našeg podneblja. Tako se na tanjurima uzvanika vrlo često nađu jadranska riba ili tartufi.

Svadbena torta je nezaobilazan dio svakog vjenčanja, a njen izgled bit će prilagođen ostalim vizualnim elementima vjenčanja. Već su nekoliko godina jako popularne ‘naked cakes’ bez šećerne glazure, samo s dodatkom dekorativnog cvjetnog elementa. Također su vrlo popularni slatki stolovi s velikim izborom manjih slastica na kojima se gosti sami poslužuju”, objašnjava Martina.

Kako treba izgledati planiranje vjencanja ako zelis vjencanje iz snova - finjak - intervju - martina rakic vjencanje
Martina: Svakako se posavjetuju s voditeljem hrane i pića na odabranoj lokaciji

 

Kako odabrati fotografa za vjenčanje?

Da bi vam jedan od najljepših dana u životu ostao u dobrom sjećanju, morat ćete stvoriti uspomene. Tu u igru uskaču fotografi vjenčanja i video majstori, koji su zaduženi da naprave sjajne fotografije vjenčanja, ali i video uradak (ako to želite). Ponuda fotografa je iznimno velika pa se mnogi mladenci pitaju kako odabrati idealnog fotografa za vjenčanje? Evo što savjetuje Martina:

“Većina mladenaca fotografa i snimatelja vjenčanja bira prema preporuci prijatelja. Iako, danas su i društvene mreže vrlo važan marketinški alat za promociju te vrste usluga. Važno je uzeti u obzir stil fotografa.

S obzirom na to da su to uspomene koje ostaju za cijeli život, uvijek mladencima preporučim da je to stavka u koju se isplati uložiti. Korisno je sastati se s fotografom/snimateljem kako bi vam objasnili njihov način rada, što određeni paketi uključuju, koji je rok isporuke, itd. Također, sastanak će vam dati do znanja da li ste ‘kliknuli’ s fotografom. To je važno s obzirom na to da ćete na dan vjenčanja vjerojatno provesti 12 sati u neposrednoj blizini fotografa.”

 

Kako odabrati glazbu za vjenčanje?

Da bi proslava vjenčanja bila potpuna važno je da se gosti zabave uz odličnu glazbu. S obzirom na to da je glazbu nemoguće prilagoditi svačijem ukusu, postavlja se pitanje kakav stil glazbe bi trebao biti na vjenčanju? Kako pronaći najbolji glazbeni stil i izvođača te treba li se glazba prilagoditi isključivo željama mladenaca?

“Prilikom odabira glazbe za vjenčanje potrebno je naravno voditi računa o željama i stilu mladenaca, ali ne smije se zanemariti ni uzvanike. Ipak su oni važan čimbenik u kreiranju atmosfere na plesnom podiju pa je prijedlog repertoar prilagoditi većini. S druge strane, specifične želje pametno je ostaviti za iza ponoći.

Odabir DJ-a ili benda ovisi o preferiranom glazbenom stilu, veličini vjenčanja, odnosno broju uzvanika i naravno – budžetu, s obzirom na to da se radi o osjetnim razlikama u cijeni“, naglašava Martina.

Kako treba izgledati planiranje vjencanja ako zelis vjencanje iz snova - finjak - intervju - martina rakic
Martina: Potrebno je voditi računa o željama i stilu mladenaca, ali i uzvanika

 

Kako odabrati vjenčanicu i na što pripaziti?

Odabir vjenčanice vrlo je važan trenutak za buduću mladenku prilikom planiranja vjenčanja. Radi se o haljini koja će ostati doživotno u sjećanju mladenke i koja će nekim dijelom obilježiti određeno vjenčanje. Kako odabrati savršenu vjenčanicu i da li je pametnije vjenčanicu kupiti ili iznajmiti?

“Prvi izbor koji mladenke trebaju odlučiti po pitanju vjenčanice je žele li haljinu iznajmiti ili kupiti, odnosno šivati po mjeri kod nekog od dizajnera. Danas je u Hrvatskoj dostupan veliki broj svjetskih brendova tako da je izbor vjenčanica stvarno velik. Također, sve više domaćih dizajnera uključuje vjenčane haljine u svoje kolekcije.

Odabir vjenčanice jedan je od najemotivnijih trenutaka i najslađih zadataka svake mladenke. Muškom dijelu je izbor ponešto lakši. Kod odabira outfita preporučuje se voditi računa o godišnjem dobu, ali i stilu vjenčanja“, pojašnjava Martina.

 

Da li odabrati crvku ili vjenčanje na otvorenom?

Iako se u Hrvatskoj vjenčanja standardno odvijaju u prostorijama crkve, sve je više mladenaca koji za lokaciju vjenčanja odabiru neka mjesta na otvorenom. Koja je razlika između vjenčanja u crkvi i vjenčanja na otvorenom? Rastu li troškovi prilikom odabira vjenčanja na otvorenom i na što je potrebno pripaziti?

“U Hrvatskoj mladenci mogu birati između sklapanja braka u vjerskom obliku (koji se može održati isključivo u crkvi) i sklapanja braka u građanskom obliku (koji se može održati u gradskoj vijećnici ili bilo gdje na otvorenom).

Kada se brak sklapa izvan službenih prostorija, plaća se naknada ovisno o lokaciji i vremenu održavanja čina sklapanja braka. Ta naknada okvirno iznosi oko 5.000 kuna.

Prilikom sklapanja braka na otvorenoj lokaciji potrebno je voditi računa i o dodatnim troškovima. Primjerice, javljaju se troškovi najma stolaca, stola za matičara, luka ili sjenice i slično. Nužno je osigurati i zatvoreni prostor za slučaj lošeg vremena”, savjetuje Martina.

Martina: Mladenci mogu birati između sklapanja braka u vjerskom ili građanskom obliku
Martina: Mladenci mogu birati između sklapanja braka u vjerskom ili građanskom obliku

 

Da li je planiranje vjenčanja jeftinije uz organizatora vjenčanja?

I dok neki misle kako su organizatori vjenčanja dodatni trošak koji je često možda nepotreban, druga strana smatra kako uključivanje planera može smanjiti troškove vjenčanja? Koje je strana u pravu? Da li organizatori vjenčanja zaista mogu smanjiti troškove vjenčanja i koje sve pogodnosti donose budućim mladencima?

“Kao organizatori vjenčanja, na tržištu se još uvijek najčešće susrećemo s predrasudom da se angažiranjem organizatora gubi osobnost vjenčanja i mogućnost odlučivanja. Zadatak organizatora nije nametati svoje ideje i želje, već prema željama mladenaca predložiti koncept vjenčanja.

Taj će koncept zbog organizatorovih kontakata i iskustva, biti kreativniji i kvalitetniji no što bi mladenci to mogli izvesti u vlastitoj organizaciji. To nipošto ne znači da organizatori biraju umjesto mladenaca.

Iako organizator vjenčanja može generirati svojevrsnu uštedu, nije ispravno misliti da će se angažiranjem organizatora uštedjeti npr. 30% ukupnog iznosa vjenčanja. Organizatori imaju svoje naknade, ali taj dio uglavnom kompenziraju kroz povoljnije uvjete i pogodnosti kod pojedinih dobavljača.

Umjesto ‘uštede’ preferiram riječ ‘benefit’ – dobar organizator vjenčanja osigurat će mladencima dodatnu vrijednost za novac, koju vjerojatno samostalno ne bi doživjeli”, kaže Martina.

 

Kako organizirati vjenčanje iz snova?

Ako se ipak odlučite za samostalno planiranje vjenčanja, ono još uvijek može biti na vrlo visokoj razini i ne pretjerano skupo. Sve ovisi o tome koliko ćete vremena uložiti i kako ćete ispregovarati određene detalje. Za kraj, zamolili smo Martinu da budućim mladencima pokloni nekoliko konkretnih savjeta. Evo što Martina savjetuje svima koji samostalno planiraju vjenčanje:

“U slučaju da se mladenci odluče samostalno organizirati vjenčanje, ključno je nekoliko stvari:

  • precizna evidencija troškova
  • predviđanje svih potencijalnih problema, posebice ako se radi o vjenčanu na otvorenoj lokaciji
  • raspodjela zadataka članovima obitelji i/ili prijateljima koji će voditi računa o određenim stavkama u danima koji prethode vjenčanju

Na kraju, važno je na sam dan vjenčanja maksimalno uživati i sve će ostati u lijepom sjećanju.”

 

Puno hvala Martini što nam je odgovorila na pitanja vezana uz organiziranje vjenčanja. Nadamo se kako je svojim savjetima pomogla tebi i mnogim drugim budućim mladencima koji se tek upuštaju u proces planiranja vjenčanja. Ako imaš kakvo pitanje na Martinu napiši ispod u komentare, a za više sličnim tema pogledaj našu rubriku Moderan Lifestyle.

Da li planiraš neko skorašnje vjenčanje? Kako planiranje vjenčanja izgleda kod tebe? Napiši ispod u komentare.

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *