Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Cool Ideje

ISTRAŽILI SMO: Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije

ISTRAŽILI SMO: Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije
Photos: Pixabay / Ana Babić

Želiš naučiti novi strani jezik? Smatraš da loše savladavaš nove jezike? Tražiš najbolju metodu učenja stranog jezika? Imaš sreće. Danas ti predstavljamo inovativnu metodu zahvaljujući kojoj ćeš naučiti strani jezik brzo i bez puno muke.

Ugostili smo ovih dana stručnjakinju za strane jezike – Anu Babić. Ana je vlasnica tvrtke Translector koja je specijalizirana za učenje stranih jezika. Njezin princip učenja jezika bazira se na novoj inovativnoj metodi koja svima omogućava da strani jezik svladaju u jako kratkom roku i na zabavan način.

Ana je postala jedan od vodećih stručnjaka za učenje jezika u Hrvatskoj. Na temelju toga, i ljubavi prema stranim jezicima, usavršila je metodu koja talentima i antitalentima omogućava da nauče strani jezik.

U razgovoru s nama, Ana je otkrila kako funkcionira njezina metoda, koje taktike koristi da bi njezini klijenti brže naučili jezike i zašto je učenje uz glazbu puno učinkovitije. Dakako, u članku se nalazi još puno kvalitetnih savjeta, pa svakako nastavi s čitanjem.

ana babic ISTRAŽILI SMO Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije naučiti strani jezik engleski jezik učenje ana babić ana prijevod
Ana Babić je jedna od vodećih stručnjakinja za učenje jezika u Hrvatskoj

 

Kako funkcionira inovativna metoda brzog učenja stranog jezika?

Metoda učenja koju Ana koristi u radu stvorena je pod okriljem njezine tvrtke Translector. Bazirana je na najnovijim istraživanjima i preporukama stručnjaka i zbog toga su rezultati koji se postižu ovom metodom fantastični. Evo, kako brzo i kvalitetno naučiti strani jezik:

Metoda se sastoji od nekoliko elemenata:

  1. Svaki klijent, ovisno o njegovim potrebama, cilju i početnom znanju dobije vlastiti program učenja – čime se postiže potpuna prilagođenost klijentovim potrebama i željama
  2. Nastava se provodi uz pomoć videa – kako bi se poboljšalo pamćenje i razumijevanje
  3. Izrađuju se umne mape za pohranu informacija u trajnu memoriju
  4. Klasična glazba u pozadini pospješuje koncentraciju i pamćenje
  5. Sve se naučeno primjenjuje kroz simulaciju stvarnih događaja čime se omogućuje primjena u svakodnevnom i poslovnom životu.

“Poanta je sa svakim tko kreće s učenjem napraviti inicijalni sat kako bi se točno utvrdilo na koji način osoba najbolje pamti, što joj treba i koliko je opuštena u komunikaciji, jer tek kada je osoba opuštena i razbije strahove od govorenja stranoga jezika može krenuti s učenjem.

Nakon toga, tehnike koje se primjenjuju omogućuju jako brzo učenje uz praktičnu primjenu – što jamči stvarno i trajno znanje”, objašnjava Ana.

 

Koje znanstvene metode stoje iza ovog inovativnog načina učenja jezika?

“Ovo je jako kompleksno pitanje i zahtijeva detaljno objašnjenje. Ono što je najvažnije je da se odmaknemo od suhoparnoga učenja gramatike, pravila, jer ako znanje nije primjenjivo, ne možemo ga smatrati istinskim znanjem.

Predlažem da se koriste različiti mediji, kako bi se učilo sa što više osjetila, da se uči kao što dijete uči – metodom pokušaja i pogrešaka.

Svatko se treba osloboditi straha od griješenja. Pogreške su sastavni dio učenja i dobrodošle su u razvoju.

Umne mape izvrstan su alat, a Tony Buzan ih je jako dobro razvio , te bih ga preporučila kao autoriteta na tom području.

Najbolje bi bilo da osoba sama procijeni kako najbolje i najlakše pamti – uz pomoć dokumentaraca, glazbe ili praktičnom primjenom i tada što više koristi te metode. Svaka je osoba drugačija i svi učimo na svoj osebujan način, ali znanost kaže da pamtimo:

  • 10% onoga što pročitamo
  • 20% onoga što čujemo
  • 40% onoga što vidimo i čujemo
  • 80% onoga što sami doživimo
  • 95% onoga što prepričamo drugima.

Uz pravilnu uporabu umnih mapa moguće je doći do tih 95% pa su stoga neizostavan element svakoga moga sata.

Potrebno je osloboditi se isključivo linearnoga učenja i otvoriti i kreativnost kako bismo učili punim svojim kapacitetom”, pojašnjava.

ana babic ISTRAŽILI SMO Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije naučiti strani jezik engleski jezik učenje personalizirani odnos
Ana se trudi personalizirati sadržaj svakom pojedinom učeniku

 

Koliko je važno proces učenja personalizirati svakom učeniku?

“Smatram da je personalizacija iznimno bitna jer svatko uči drukčije, ima različiti cilj, i ne postoje dvije osobe s istim znanjem. Imamo različite interese i sklonosti, ali i slabosti, a ako pravilno koristimo svoje prednosti, a razvijamo nedostatke, oni nas mogu lansirati u učenje s jednostavnošću i lakoćom.

Čovjeku je znatiželja i želja za učenjem prirodna, ali zbog obrazovnog sustava kakvog poznajemo stvorimo strahove i averzije jer se znanje veže uz ocjenjivanje što je većini stres.

Učitelj je po meni katalizator, poticaj i onaj koji usmjerava. Divno je imati dobroga učitelja koji će svoga učenika poticati da pronađe kvalitete i razvija ga, ali motivacija učenika je ključ.

Ako za nešto nismo zainteresirani i spremni raditi na tome, jako je teško postići dobre rezultate. Učitelj svakako može pomoći ili potaknuti, ali rad je na učeniku.

Kada spoznamo sebe, i svoje kvalitete sve postaje lakše, mnoga nam se vrata otvaraju. Onaj tko zna što voli i želi lako to može prenijet učitelju koji ga onda treba podržati.

 

Kako postaviti kvalitetan cilj učenja stranog jezika?

Ciljevi su jedan od osnovnih pokretača svakog pojedinca. Bez ciljeva lutamo u pokušajima, koji na kraju završavaju pogreškama. Zbog tih učestalih pogrešaka često odustajemo od svojih ciljeva.

Vjerujemo kako ključ uspjeha učenja stranog jezika leži u kvalitetnom postavljanju cilja. Pitali smo Anu što bi trebao biti cilj učenja stranog jezika i kako ga postaviti?

“Cilj je također iznimno bitan, jer ako ne znamo kamo idemo, vrludamo i teško nam je. Ako osoba ne zna koji joj je krajnji cilj, može postavljati kratkoročne ciljeve.

Ja radim po dva modela.

Odredimo cilj i onda radimo dvomjesečne planove i program učenja. Ako se osoba koja je prethodno učila engleski želi osloboditi govorenja, obično nam trebaju dva mjeseca da se do toga dođe i da osoba govori engleski bez prekida. Kada se ne može sjetiti riječi na engleskom koristimo objašnjenja pa u konačnici izbjegnemo konstantno prevođenje i razmišljanje na dva jezika.

Oni koji nikada nisu govorili engleski jezik nakon dva mjeseca mogu se sporazumijevati u stranoj zemlji, dakle putovati, naručivati hranu, pitati za smjer.

Nakon ova mjeseca obično krećemo na stručne teme, na ono što će osobu čekati u poslovnom ili privatnom životu, te vježbamo ponajviše u konkretnim situacijama.

Drugi je cilj – kratkoročni – radimo radionice na kojima će steći praktično znanje kroz nekoliko sati – primjerice pisati motivacijsko pismo na engleskom, naučiti kako se kvalitetno predstaviti, napraviti dobro poslovno pismo ili LinkedIn profil.

Poanta je da je svaka lekcija praktična i da se nakon svakog sata nauči nešto što nam je potrebno i lako primjenjivo.

Puno je lakše i korisnije odrediti kratkoročne ciljeve – primjerice naučiti se sporazumijevati u određenoj situaciji, nego odrediti dalekosežne ciljeve, jer za njih treba više vremena.

Zbog toga se često frustriramo jer ne vidimo rezultate odmah pa lakše odustanemo. Kada nam je svaki sat cilj naučiti nešto konkretno, rezultate vidimo odmah, a rezultati su ti koji nas motiviraju. Tako nam je i puno lakše prepoznati ostvarene ciljeve”, objašnjava Ana.

 

Zašto je važno slušati glazbu za vrijeme učenja?

“Glazba ima dokazano djelovanje – povećava učinkovitost i pomaže održati koncentraciju i usredotočenost.

Glazba koju koristim je klasična glazba, ali kompozicije koje su laganije i koje nas ne tjeraju da se koncentriramo na njih. Mozart je primjerice izvrstan. Također je dobra i glazba s instrumentalima i zvukovima iz prirode.

Potrebno je malo eksperimentirati i vidjeti što nam najviše odgovara, ali svakako treba biti diskretna i biti pozadinski zvuk.”

ana babic ISTRAŽILI SMO Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije naučiti strani jezik engleski jezik učenje učionice
Ana: Bitan je odmak od školskih klupa jer one suzbijaju kreativnost i motiviranost

 

Kako izraditi funkcionalnu mentalnu mapu i čemu ona služi?

U svojoj metodi učenja Ana veliki naglasak stavlja na mentalne mape. Prema njezinim riječima, mentalne mape su sjajan alat pomoću kojeg lakše pamtimo informacije. Točnije, mentalne mape nam omogućuju da informacije pamtimo trajno u našem mozgu.

Kako mentalne mape mogu pomoći u učenju jezika?

“Mentalne ili umne mape alat su čovjeku poznat od davnina, ali ih nismo tako nazivali. To je sistematizacija informacija na način da je centralni pojam u sredini, a dalje se grana u svoje pododrednice. Nakon toga se stvaraju asocijacije jer čovjek pamti u slikama, osjećajima, zvukovima, a nikada ne pamtimo riječ kako je napisana na papiru.

Svakako je dobro proučiti Tonyja Buzana, kako bi se shvatio proces, koji je u potpunosti jednostavan, zabavan i kreativan. Osobno ih nadograđujem tako da se iskustveno prođe kroz njih, a ne da one ostanu samo lijepe sličice na papiru.

Ako ih kvalitetno napravimo one nam pomažu da informacije pohranimo u trajnu memoriju.

Postoje i softveri koji su besplatni i dostupni na internetu. No, osobno preferiram vlastite mape, jer bolje pamtim kada svojom rukom crtam”, objašnjava.

 

Potiče li ugodna i ležerna atmosfera brže učenje jezika i zašto?

“Ugodna i ležerna atmosfera preduvjet je za učenje, jer rijetko tko može učiti ako mu uvjeti u kojima uči predstavljaju stres. Klasične učione nas često podsjećaju na stres iz školskih dana pa ih izbjegavam.

Međutim, ne treba pretjerivati ni s pretjeranom opuštenošću, potrebno je da smo u tom okruženju dovoljno podržani za djelovanje i rad.”

 

Može li pojedinac sam učiti strani jezik i kako?

U vrijeme masovne dostupnosti informacija (internet, knjige, priručnici) postavlja se logično pitanje da li pojedinac samostalno može naučiti strani jezik? Informacija je puno i mnoge od njih su iznimno kvalitetne, no kako znati koji je pravi izvor za učenje? Evo što kaže Ana Babić:

“Naravno da je moguće učiti jezik sam, samo je proces malo sporiji. Mnogi moji učenici su ga poprilično dobro naučili sami, a onda smo ga zajedno usavršavali.

Neke pogreške teško je samostalno primijetiti (primjerice izgovor određenih glasova koje naš jezik ne poznaje), ali može se steći izvrsna podloga.

Najbolje bi bilo postaviti kratkoročni cilj i plan. Znanost je pokazala da ako nešto radimo 21 dan, to nam prelazi u naviku. Jedan od zgodnih trikova koji nas mogu potaknuti jest da odredimo da ćemo 21 dan zaredom pogledati nekakav kratki YouTube isječak. Ili, pogledati seriju s titlovima na jeziku koji učimo (titlovi su jako bitni jer nam pomažu da neizravno učimo i pisanje), ili poslušati jednu pjesmu i pročitati tekst pjesme.

Ono što je važno je da jezik bez primjene ostaje faktično znanje pa je jako bitno stalno komunicirati. Uz malo volje mogu se organizirati “kave na engleskom” – učestalija komunikacija s prijateljima iz stranih zemalja.

Riječi je besmisleno učiti izolirano iz konteksta, jer je bitno znati tu riječ staviti u rečenicu i primijeniti je. Stoga uvijek pamtite rečenice i izraze.”

ana babic ISTRAŽILI SMO Inovativna metoda učenja kojom ćeš naučiti strani jezik puno brže i jednostavnije naučiti strani jezik engleski jezik učenje video materijal
Ana: Jezik se može učiti i putem YouTube kanala, ali je važno biti konstantan

 

Uči li se engleski jezik najbolje u engleskom okruženju?

“Definitivno je najbolje biti okružen engleskim jezikom jer nas to prisiljava da ga stalno primjećujemo, koristimo i nadograđujemo.

Sarah od stranog jezika rješava se jednostavno. Govorenjem stranoga jezika. Dopuštanjem da se dogode greške i da ih ispravljamo.

Čak ni svoj materinji jezik ne govorimo u potpunosti ispravno, pa čemu onda imati strah od stranoga jezika.

U stvarnome životu nam nitko neće ocjenjivati jezik, ali će nam jezik omogućiti da se izrazimo, postignemo bolje rezultate, povežemo se sa svijetom, itd. Stoga, s tim na umu, samo hrabro! Svaki trud je dobrodošao i uzvraća rezultatima.

 

Koliko je bitno školu jezika prilagoditi modernim vremenima?

Obrazovni je sustav potrebno prilagoditi današnjem čovjeku i budućnosti koju želimo graditi. Potrebno je osposobiti nas da funkcioniramo u ovome modernome svijetu.

Svi već znaju da najbolje učimo kada smo postavljeni u stvarne situacije, pa je potrebno tako i podučavati. Tehnologija je tu kao alat, ali ne i cilj učenja. Ona nam može olakšati, ali je bitno da je sadržaj prilagođen učeniku i da se uči kroz stvarne situacije.

Online tečajevi mogu biti gotovo jednako dobri kao i učenje uživo, ali onda preporučujem da budu interaktivni. Oni omogućuju da štedimo vrijeme, ali na online tečajevima ne možemo dobiti vrijedni doprinos učitelja koji nastaje na temelju interakcije između učenika i učitelja.

Želja mi je da se Translector metoda proširi posvuda, pogotovo u slabo razvijenim zemljama gdje je znanje oskudno. Voljela bih da se širi i nadograđuje.

Radim i na tome da je pretočim i u mobilnu aplikaciju, ali put do toga je dug.

Ultimativni cilj mi je da ljudi shvate da je učenje zbilja jednostavno, ali zahtijeva rad.”

 

 

Zahvaljujemo Ani Babić što je izdvojila svoje vrijeme i predstavila nam kako jednostavno i brzo naučiti strani jezik. Zanima nas imaš li ti problema s učenjem stranog jezik? Napiši svoje probleme ispod u komentar.

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *