Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Danijela Medaković

Trebamo li naučiti govoriti NE u životu i zašto je to važno?

Trebamo li naučiti govoriti NE u životu i zašto je to važno?
Photos: Pixabay

U modernom društvu izgleda kao da se vrijeme ubrzalo, količina obaveza koju imaš često je puno veća od vremena koje imamo na raspolaganju svakoga dana. Kada ne znaš postaviti vlastite granice i reći ne drugima dolazi do bournouta, nedostatka energije, paničnih napada, nesanice…

Vidiš da sve što trebaš ne stigneš obaviti. Sve to su simptomi kroničnog stresa jer smo prezasićeni obavezama, uglavnom prema drugima.

 

Koliko često moramo govoriti NE drugima i udaljava li nas to od njih?

Osoba zdravog samopouzdanja i samopoštovanja odlično zna postaviti svoje granice i balansirati u životu. Ali nažalost većina nas to ne radi baš najuspješnije. Zapravo svaki puta kada nešto za nekoga radiš trebaš osvijestiti radiš li to iz srca ili radi obaveze. I onda naći rješenje kako to uskladiti.

Vrlo često drugima govorimo DA jer se bojimo njihove reakcije na to. U društvu je uvriježeno da se prilagođavamo pravilima društva, vrlo često glumimo. I pristajemo na ono što zapravo i ne želimo.

Kada krenemo postavljati osobne granice i govoriti NE na ono što smo do sada drugima govorili DA u prvi mah to nas može udaljiti od osoba koje su nam bliske i koje su navikle da smo im na raspolaganju.

Prvi puta kada sam rekla NE mojoj baki jer nisam mogla obaviti nešto na što je navikla da ja obavljam svaki puta kada njoj to treba i da to moram obaviti onda kada njoj odgovara iako je u mirovini, naljutila se i nije mi se javljala cijeli tjedan.

Ja sam osjećala ogromnu grižnju savjesti i okrivljavala se kakva sam unuka i kako to nije od mene lijepo. I to su najčešće situacije kada zbog emocionalne nelagode popuštamo i ipak to učinimo iako nam ne odgovara. I onda nemamo vremena, i opet obavljamo ono što ne želimo a to postaje sve veće i veće.

Tapkanjem sam otklonila negativne emocije koje su mi se javljale jer kolektivno smo naučili da to nije u redu i da trebamo prvo biti tu za druge.

Nakon tjedan dana baka se javila kao da se ništa nije dogodilo i od tada prihvatila da nije svaki puta DA, da ću joj reći NE kada mi to ne odgovara.

Trebamo li naučiti govoriti NE u životu i zašto je to važno finjak portal reci ne kad treba suprotnost ideja finjak intervju pravi momenat
Što češće govorimo ‘ne’ više upoznajemo sebe i ono što nas istinski veseli

Kada krenemo postaviti vlastite granice i govoriti NE potrebno je dati i sebi i okolini vremena da se naviknu da mijenjamo pravila i da stvari više nisu kakve su bile. Čim je promjena brža okolina će biti negativnija prema tome. Zato je moj savjet raditi ju postepeno.

Imate li šefa koji od vas zahtijeva da stalno ostanete prekovremeno i pristajete na to mjesecima i odjednom dođete i kažete da više nećete raditi prekovremeno izlažete se rizičnoj situaciji.

Međutim krenete li smanjivati te prekovremene postepeno i govoriti da ne možete ostajati zbog svojih obaveza kroz neko vrijeme šef više neće računati na vas, jer više ne pristajete na to.

Promjena se stvorila postepeno i na nju svatko reagira kao na normalan tok stvari.

Biologija mozga je takva da ljudi teško podnose nagle promjene zato je i ovu novu vrlinu potrebno uvoditi postepeno.

 

Treba li NE biti graditelj našeg uspješnog života?

Što češće govorimo NE u onim situacijama u kojima to i osjećamo, više upoznajemo sebe i ono što nas istinski veseli.

Samim time postajemo uspješniji. I poslovno i obiteljski i privatno. Jer čim smo sretniji i zadovoljniji automatski smo i uspješniji i produktivniji na svim područjima života.

Otvara li nam često govorenje DA nove prilike u životu?

U svemu tome vrlo je bitno znati razlikovati koje DA će nam donijeti nove prilike u životu. Zato treba slušati i glas unutar sebe i naučiti prepoznati ono DA koje je dobro za nas. To je ono da koje nam ne izaziva nelagodu i raduje nas.

 

Kako pronaći zlatnu sredinu između NE i DA?

Kao i u svemu treba pronaći sredinu. Ja govorim DA u onim situacijama kada znam da mogu ispuniti što se traži od mene a da mi to ne stvara problem ili pritisak i to su uglavnom stvari koje radim s radošću.

Naravno da je i u privatnom i poslovnom životu ponekad neizbježno reći DA, a zapravo emocija i naše tijelo govore NE. To su one situacije koje nazivamo obavezama.

Ali na svaku tu situaciju možemo promijeniti perspektivu, odtapkati negativnu emociju i ne gledati tu situaciju nekim drugim očima. Jer ono što se mora ne mora biti teško.

Budite emocionalno slobodni i time promijenite perspektivu na obaveze koje su tu.

 

Napisala: Danijela Medaković

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *