Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderna Žena

MAMA PODUZETNICA: Violeta otkriva kako uskladiti obiteljske i poslovne obaveze u životu poduzetnice (INTERVJU)

MAMA PODUZETNICA: Violeta otkriva kako uskladiti obiteljske i poslovne obaveze u životu poduzetnice (INTERVJU)
Photos: Violeta Blatančić

Zanima te kako jedna mama može biti uspješna poduzetnica? Kako uskladiti sve svoje privatne i poslovne obaveze? Na koji način spriječiti da te vrijeme neprestano gazi?

Imamo rješenje za sve tvoje probleme! Razgovarali smo s Violetom Blatančić, majkom, poduzetnicom i uspješnom marketing stručnjakinjom. Violeta unatoč svojoj mnogobrojnoj obitelji (muž, troje djece i pas) uspijeva uskladiti svoje privatne i poslovne obaveze i to vrlo uspješno.

Violeta je s nama podijelila mnogobrojne savjete – kako je ušla u biznis, na koji način pronalazi vrijeme za obitelj, kako izgleda njezin prosječan dan, zašto je ključno imati viziju života, itd.

Tko je Violeta?

Violeta za sebe kaže da je – entuzijast, optimist i vizionar. Nikada se ne osvrće za sobom, već gleda kako najbolje iskoristiti današnji dan i što dobrog donosi sutra.

Majka je troje vesele djece, sretna supruga, ali i vlasnica nestašnog psa. Kaže kako svi skupa čine jednu sretnu veliku obitelj, ali kako u kući vlada uvijek ‘ludnica’. Usprkos mnogobrojnim obiteljskim obavezama, Violeta je prije više od godinu dana napravila prijelomni trenutak u životu i postala poduzetnica.

U marketingu je već 20 godina i voli reći kako je stekla puno iskustva. Upravo to iskustvo u sektoru prodaje odvažilo je Violetu da se okuša u poduzetničkim vodama. Direktorica je brenda Tech Garden koji se bavi ugradnjom zelenih zidova u zatvorene prostore. Više o Tech Garden zelenim zidovima pročitaj ovdje.

mama poduzetnica Violeta Blatančić i brat
Violeta uspješno usklađuje svoje privatne i poslovne obaveze

Zašto mama treba i smije postati poduzetnica?

Još od svojih prvih zaposlenja, Violeta kaže da je bila poslovno hiperaktivna. Uvijek je uz jedan glavni posao, pronalazila vremena da uzme još (minimalno) jedan dodatni honorarni posao.

Mnoge žene smatraju da obiteljski život i majčinstvo staju na put karijeri, ali tome nije tako. Ukoliko imaš želju za uspjehom u poslu, potrudit ćeš se i uložiti dodatan napor da sve skupa uspješno vodiš. Više nego kvalitetan primjer je Violeta.

S obzirom na to da je do svoje karijere majke sakupila zavidan broj radnih dana, Violeta ima pravo sebi pridodavati pridjev ‘iskusna’. Upravo bi to sakupljeno poslovno iskustvo trebalo biti glavni poticaj mamama da se okušaju u poduzetničkom životu.

Kada u području marketinga i prodaje imaš 20 godina iskustva, to znači da znaš prepoznati što je dobro a što loše ulaganje, odnosno dali proizvod ima ili nema potencijala. Prepoznala sam, nakon mnogobrojnih istraživanja, da zeleni zidovi imaju tržište i da se isplati ulaziti u taj biznis.

Kako kao mama krenuti u biznis?

Jasno je da je najteži dio na početku svakog ulaska u poduzetništvo uskladiti mnogobrojne poslovne obaveze i privatan život. Razni pozivi i mejlovi, traženje kupaca, organiziranje poslovanja, optimiziranje procesa i još mnogobrojne druge zadaće – nasuprot ‘normalnog’ života na kakav si navikla.

Sve to još je puno teže kada si majka, posebice više djece.

“Budući da se već dugo bavim prodajom i marketingom (iskustvo iz raznih djelatnosti), nisam angažirala ni mentore ni savjetnike jer instinktivno već unaprijed znam što može proći, a što ne kod nas na tržištu. Naravno, nema garancije jer situacija je nezahvalna na tržištu i opstanak je uvijek ogromni upitnik. Kad ovo u startu imaš na umu, poučen iskustvima oko sebe, ne može te baš lako iznenaditi činjenica da ne ostvaruješ uspjeh proporcionalan znanju/kvaliteti/radu.

Povukla sam sredstva s HZZZ-a za samozapošljavanje i ovo puno vrijedi kada krećeš u novi posao.

Prije toga sam pokrenula cijelu priču. Sve procjene sam napravila 3-4 puta za redom kako ne bih što prepustila slučaju: tržište, proizvod, konkurencija, troškovi, itd.. Nikada ne možeš biti siguran gdje te problem može zaskočiti”, kaže Violeta.

mama poduzetnica Violeta Blatančić obaveze poduzetnice
Za uspjeh je važno imati viziju i cilj pred sobom, kaže Violeta

Kako izgleda jedan dan mame poduzetnice?

Vremena se mijenjaju, tehnologija donosi razne novitete u poslovni svijet, a jedan od izglednijih je brisanje 8 satnog radnog dana. Naime, prema mišljenju Violete, barijera od 8 radnih sati vrlo brzo se topi i uskoro će se poslovni sektor morati priviknuti na jedan sasvim novi oblik rada. Rad od kuće i rad bez radnog vremena postaju naša svakodnevica, a ne nešto što će se desiti u budućnosti.

Violeta kaže kako radno vrijeme za nju ne postoji. Njezin cijeli dan isprepleten je privatnim i poslovnim obavezama, a kada u oba dva segmenta gušta, sve to prolazi joj brzo, jednostavno i zabavno.

“Budim se malo prije djece, serviram doručak i ispratim ih u školu (vodim računa da imaju ručak, prate se njihovi termini škola/ostale obveze). Dakako, slijedi dogovor sa suprugom tko što danas radi (vezano uz obaveze djece).

Budući da mi je ured doma, radno vrijeme ne postoji. Naime, ako mi klijent preko FB pošalje upit u 10 sati navečer, ja odgovorim. Ovo i ne predstavlja veći problem kad radiš posao koji voliš.

Dio posla obavljam od doma, dio terenski.

Kao što sam navela, radno vrijeme ne postoji, radim prema trenutnim potrebama/rokovima ili inspiraciji.

Kada sve skupa sagledam, svaki moj dan je prilično konfuzan, nedosljedan, različit i prepun obveza. Na spavanje se ide kada se sve završi (ili ne) ali se generalno radi o satnici od ponoć pa dalje”, kaže Violeta.

Što Violeta savjetuje mami poduzetnici?

Violeti najveći problem u poslu, kao ženi i majki, predstavlja kronični nedostatak vremena. Kaže kako je gotovo pa nemoguće sve hendlati i obaviti cjelokupne planove za taj dan.

Mame poduzetnice ne klonite duhom, jako je teško i ponekad sve skupa izgleda kao nemoguća misija, ali možete vi to jer da ne možete ne biste bile danas gdje jeste 🙂

Uspijevam jer imam viziju i cilj pred sobom, a to je ono što te vuče naprijed. Bez ovog zadnjeg, ukoliko se nađeš u ovakvim obvezama, prijeti ti krah (prije ili kasnije).

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *