Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Kako zaraditi na Instagramu i postati uspješan influencer?

Kako zaraditi na Instagramu i postati uspješan influencer?
Photos: Domagoj Sever

Zanima te kako zaraditi na Instagramu? Koja je tajna uspješnih influencera? Kako povećati broj fanova i lajkova na Instagramu? Što je sve potrebno za uspješan Instagram profil? Kako se domoći kvalitetnih brojki koje će zainteresirati brendove za suradnju?

Instagram je danas jedna od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu. Zanimljivo, kako vrijeme odmiče utjecaj Instagrama sve više raste i moglo bi se dogoditi da u nekom narednom periodu postane popularniji i od Facebooka. Velika popularnost Instagrama omogućila je mnogima da putem ove društvene mreže ostvare i zaradu. S jedne strane imamo influencere koji imaju određenu popularnost kod fanova, dok s druge strane imamo brendove koji žele doprijeti do što većeg broja ljudi.

Kako zaraditi na Instagramu i postati uspješan influencer domagoj sever intervju finjak portal savjeti putovanja bloger travel blog instagram domagoj sever
Domagoj Sever je popularni hrvatski travel bloger

Danas imamo prilike razgovarati s jednim uspješnim hrvatskim influencerom koji svoju popularnost može pripisati upravo Instagramu. Domagoj Sever je travel bloger koji je svoju sreću odlučio iskušati na Instagramu i to mu se u konačnici isplatilo. Domagoj za sebe kaže kako je fotograf jer obožava fotografiju, no mediji ga u zadnje vrijeme sve češće spominju u kontekstu uspješnih influencera.

Domagoj je od svojeg hobija napravio posao. Priznaje kako je proces gradnje popularnog profila kod njega tekao malo sporije, ali je prilikom toga puno učio i usavršavao se iz dana u dan. Krenuo je od najjeftinijeg fotoaparata i prihvaćao prilike koje su mu se pružale. Danas je vlasnik Instagram profila @domagojsever koji broji više od 79 tisuća sljedbenika. Domagoj kaže kako je najponosniji na vlastitu izložbu u muzeju Parlamentarium u Bruxellesu 2017. povodom Belgijske Noći muzeja i duplericu u Nizozemskom National Geographicu.

U nastavku članka očekuje te puno sjajnih savjeta. Domagoj nam je odgovorio na vrlo zanimljiva pitanja, među kojima posebno izdvajamo: kako izgraditi kvalitetan Instagram profil, da li je važna tematika profila, što je važnu za uspješnu objavu, kako zaraditi na Instagramu, na koji se način postaje uspješan influencer, itd.

 

Kako treba izgledati kvalitetan Instagram profil?

Prije nego se počnemo baviti pitanjem kako zaraditi na Instagramu, važno je da odgovorimo na pitanje kako izgraditi kvalitetan profil. Danas je konkurencija na Instagramu žestoka pa je od iznimne važnosti za bilo kakav uspjeh izgraditi kvalitetan i primamljiv profil. Koje su odrednice kvalitetnog Instagram profila i što sve treba sadržavati? Evo što preporučuje Domagoj:

“Svaki Instagram profil trebao bi imati svoju tematiku. Svejedno da li je to fashion, travel, food, lifestyle, profil vašeg kućnog ljubimca ili vaš osobni profil. Da taj isti profil postane kvalitetan, najbitniji je sadržaj kojeg treba objavljivati redovito i u jednakim razmacima.

Nakon toga potrebno je ostvariti kvalitetnu i redovitu komunikaciju s followerima. Njih bi, ako je sadržaj dobar, svakim danom trebalo biti sve više. Sve se to ponekad čini jednostavno, ali svaki dan ima nekoliko milijuna novih profila na Instagramu. Potrebno je pokušati se istaknuti na neki način, što je zapravo šansa za svakog od nas da pokaže koliko je drugačiji i sposoban.

Ja sam prošli tjedan mijenjao neke sitnice u opisu profila, no istina je da to radim rijetko. Ponekad mislim da je pametno nešto više istaknuti ili nešto čak i maknuti.

Sugerirano mi je da dodam da sam content creator i prihvatio sam sugestiju. Kako uistinu trenutno osmišljavam nekoliko projekata i radim u potpunosti neki novi sadržaj, mislio sam da bi bilo pametno to i istaknuti.”

kako zaraditi na instagramu domagoj sever
Domagoj: Potrebno je ostvariti redovitu i kvalitetnu komunikaciju s followerima

 

Kako odabrati tematiku za svoj Instagram profil?

Domagoj je prethodno spomenuo kako je u moru Instagram profila potrebno naći neku svoju jedinstvenu ideju i slijediti je do uspjeha. Zanima nas na koji način prepoznati pravu priliku i kako odabrati tematiku (nišu) za svoj profil na Instagramu?

“Da sam u početku stvaranja svojeg Instagram profila razmišljao koja je najbolja niša, vjerojatno nikad ne bih uspio skupiti trenutnih 79k followera. Instagram kao društvena mreža je ok za sve niše, a važno je samo da profil predstavlja vas i ono čime se bavite.

Činjenica jest da je na Instagramu kroz marketing možda najviše zastupljen fashion, ali to ne znači da je lakše uspjeti u fashion poslu, jer je i konkurencija veća.

Ja sam fotograf i nikako ne mogu biti npr. fashion blogger. Kroz Instagram profil predstavljam svoje fotografije i priče sa svojih putovanja. I prije Instagrama sam radio sličan posao, ali mi je Instagram pružio mogućnost da na super način predstavim to što radim i doprem do puno većeg broja ljudi.

Osim Instagrama aktivan sam i na Facebooku i Twitteru te imam blog. Možda je zanimljivo da mi je twitter profil prošli mjesec imao doseg veći od 500k ljudi”, kaže Domagoj.

Kako zaraditi na Instagramu i postati uspješan influencer domagoj sever intervju finjak portal savjeti putovanja bloger travel blog instagram obala
Domagoj: Instagram kao društvena mreža je ok za sve niše

 

Kako napraviti super objavu za Instagram?

Instagram je društvena mreža u čijem je središtu pozornosti fotografija. No, uz fotografiju kao temelj tu se krije i mnoštvo drugih bitnih stvari. Primjerice, veliku ulogu kod popularnosti na Instagramu igraju hashtagovi, ali i sami opisi fotografija.

Što je sve potrebno za super objavu? Kako napraviti primamljivu fotografiju i na koji način je urediti? Koja je idealna dužina opisa fotografija i gdje postaviti hashtagove? Evo što Domagoj kaže:

Fotka je uistinu najbitnija kod Instagrama. Sve ostale popratne stvari, poput opisa te iste fotke, hashtagova, dodavanja lokacije, mogu samo još pomoći ili odmoći u uspješnosti.

Moje fotke su minimalno obrađene i moglo bi se reći da se furam na ‘natgeo’ style. Prije nekoliko godina vjerojatno bi rekao da je potreban DSLR fotoaparat i brdo opreme, ali danas to uistinu više nije tako. Danas su kamere na kvalitetnim pametnim telefonima toliko dobre da i ja sam često objavljujem fotku direktno s telefona na Instagram.

Ja sam dugo vremena uz fotografije objavljivao dosta dugačke opise o samim lokacijama i zanimljivosti, jer mi je dolazilo jako puno upita u inbox i pokušao sam se rasteretiti odgovaranja na poruke na taj način.

S vremenom sam na objavama počeo postavljati i neka pitanja followerima, da se pokrene rasprava i komunikacija. Sve je to individualno, ali treba imati na umu da svaka takva rasprava, bilo preko inboxa ili ispod fotografije zna oduzimati jako puno vremena.

Treba koristiti hashtagove koji su vezani uz vašu tematiku i konkretnu fotografiju. Bilo bi dobro povremeno mijenjati te hashtagove, ali i to iziskuje veliki ulog vremena. Osobno koristim hashtagove koji su vezani uz fotografiju i putovanja, a u pravilu ih stavim dvadesetak. Oko 90% koristim strane hashtagove, jer mi je puno korisnije da mi fotografija bude među best nine na hashtagu koji je popularan kao npr. #natgeo.

Mnogi profili postali su popularni i prepoznatljivi baš zbog specifičnih filtera koje koriste, a obrada fotografija na taj način je postala brža i jednostavnija. Ja ako i stavim neki filter, ne stavim ga 100 posto, nego maksimalno do 20-30 posto.”

kako zaraditi na instagramu instagram zarada
Domagoj: Fotka je uistinu najbitnija stvar kod Instagrama

 

Zašto i kako koristiti Instagram Stories (priče)?

Instagram redovito nadograđuje svoju aplikaciju, a jedna od najpopularnijih značajki koju je ugradio u proteklom razdoblju su Instagram priče. Radi se o konceptu kratkih priča (fotografija ili video) koje korisnik može objaviti s rokom trajanja, a podaci kažu kako je takav način komuniciranja sa sljedbenicima iznimno popularan. No, što o Instagram Stories misli Domagoj?

“Stories su kod dijela publike definitivno pridonijeli popularnosti Instagrama. Neki jednostavno ne žele da se njihova fotografija vidi duže od 24 sata, a žele da se vidi tko tu fotografiju gleda (da li netko stalka).

Ja objavljujem na story svoje svakodnevne stvari – od klope koju jedem, od ekipe s kojom se družim, ali opet najviše objavljujem kada sam na putovanjima. Treba imati mjeru koliko i čega se stavlja.

Idealno bi bilo objavljivati story redovito kao i postove. Ja objavljujem u pravilu jedan post dnevno, a story kako koji dan. Znam da bih trebao svaki dan, ali zbog količine posla jednostavno ne stignem. Također, mislim da followerima baš i ne bi bilo zanimljivo da stavim jedan dan 5 fotki u story kako cijeli dan visim za laptopom”, pojašnjava Domagoj.

 

Kako prikupiti veliki broj followera na Instagramu?

Svi koji se priključe Instagramu s ciljem zarade u prvi plan stavljaju pitanje kako se dokopati što većeg broj followera, odnosno sljedbenika. Prije je pitanje kako zaraditi na Instagramu možda i bilo vezano uz broj sljedbenika, no danas to sve manje igra ulogu. Mnoštvo alata koji omogućuju dovođenje velikog broja followera srušilo je kredibilitet toj brojci sljedbenika pa su danas važnije neke drugi podaci (lajkovi, komentari, kvaliteta sadržaja). Ipak, lijepo je imati veliki broj followera pa je pitanje kako doći do tog velikog broja? Evo što savjetuje Domagoj:

“Pomalo me i živcira što u zadnje vrijeme mnogi mediji predstavljaju nekoga „Marko Marković i ima 40k followera“. Priča oko followera je jedno, a priča oko kvalitetnog sadržaja je drugo.

Followeri se na Instagramu, kao i na drugim društvenim mrežama, mogu kupiti i mnogi to rade. To dovodi do situacija da netko ima 200k followera i 100 lajkova po fotografiji pa onda treba redovito kupovati i lajkove na fotografiji, jer tko god se kuži u društvene mreže vidi da je nesrazmjer prevelik i da je sve fake (lažno).

Osim broja followera bitna je i njihova struktura – kojoj dobnoj skupini pripadaju i njihova lokacija. Naime, ne treba nekom proizvođaču iz Hrvatske 90% nečijih followera iz primjerice SAD-a.

Mogu se pohvaliti da nisam na Instagram potrošio niti jedan jedini cent. Mišljenja sam da ako netko krene ili u oglašavanje ili u kupovanje, da se otvara pandorina kutija i da sve to ne vodi nikuda.

Izuzetno je dobro kad neki veliki profili dijele tvoje fotografije iz više razloga: na taj se način definitivno dobiva dosta novih followera, ali to je i potvrda da je sam sadržaj koji objavljuješ kvalitetan.

Postoje mnogi načini kako na Instagramu pokušati biti vidljiviji. Jedan od njih je shoutoutanje npr. kroz story – to je kada netko objavi svojim followerima pogledajte npr. Marka kako ima super fotke.”

broj followera instagram zarada zaraditi na instagramu
Domagoj: Osim broja followera bitna je i njihova struktura

 

Kako zaraditi na Instagramu?

Na koje se sve načine može zaraditi putem Instagrama? Koliko se novca može zaraditi? Da li je moguće zaraditi na hrvatskom jeziku i domaćem podneblju?  O čemu ponajviše ovisi visina zarade?

“Mnogi smatraju da zarada počinje kada se dosegne neka brojka followera, ali to nije tako. Broj followera je bitan, ali opet naglašavam, bitniji je kvalitetan sadržaj. Možete imati i 500k followera te loš sadržaj i jako teško čete naći sponzore.

U Hrvatskoj postoji jako malo blogera koji žive samo od Instagrama. Naše tržište je malo, pa su samim time i cifre male u europskim okvirima. Nitko od blogera neće reći koliko konkretno zarađuje, jer osim što je vezan ugovorom, cijene ovise o mnogo parametara.

Nedavno je jedna konferencija izašla s istraživanjem koliko zarađuju blogeri u Hrvatskoj i to je bila udarna vijest u medijima s te konferencije. Osim što mislim da je taj podatak bio puka ‘statistika’, stvara potpuno krivu sliku i o blogerima i o poslu kojeg rade, ali i o cijenama.

Suradnja s brendovima moguća je na puno načina. Prvo treba napraviti razliku između:

  • brendova koji imaju detaljan ‘content guidelines’ u kojem su ponekad opisani i sami detalji svake objave i
  • brendova koji mnogo toga prepuštaju samim influencerima (od kreativnosti, opisa objave, do toga kako će neki proizvod najprirodnije približiti svojim pratiteljima).

Najčešći način je da se fotografira određeni ‘proizvod’ ili snimi kratki video. Mnogi brendovi traže da se koriste i neki konkretni hashtagovi te da se označi neka konkretna lokacija.

Osim ovog najučestalijeg načina reklamiranja moguće je reklamirati i u storyu, odraditi neki giveaway za brend… Također, moguće je da brend samo želi influencera fotografirati za neku kampanju, a niti ne traži da on objavljuje te iste fotke na svojim društvenim mrežama.

Meni je bitno da mi brend ostavlja moju kreativnu slobodu kod osmišljavanja objava i da ‘reklama’ nije napadna.

Tko god krene pisati blog ili raditi profil na nekoj društvenoj mreži samo s ciljem da zaradi, zeznuo se”, napominje Domagoj.

 

Što znači biti uspješan influencer?

O tome što sve stoji iza pojma influencer već smo pisali jednom prilikom, a sada je vrijeme da se pozabavimo tezom što znači biti uspješan u svijetu influencera. Zanima nas koje su kvalitete uspješnog influencera? Kako influencer dolazi do suradnji s brendovima? Na koji način povećati šanse za suradnju s brendom?

“Meni je još uvijek čudna ta riječ influencer. No, činjenica je da ako netko ima velik broj pratitelja utječe na te svoje pratitelje prilikom odabira i kupnje nekih stvari. Ako ništa drugo, te stvari ponekad ljudi prvi puta vide na nečijem profilu i zainteresiraju se za njih.

Po mojem mišljenju uspješan influencer promovira samo nekoliko brendova, jer promoviranje 30 stvari je čisto guranje pod nos followerima zbog zarade. Ja ne mogu reklamirati neke fashion stvari, jer bi jednostavno bio nedosljedan i vidjelo bi se da je fake. No, mogu reklamirati neku torbu za fotoopremu, jer nju uistinu nosim na sva svoja putovanja.

U pravilu se osobe javljaju brendovima, a kada se dostigne neka razina popularnosti na Instagramu i tržištu onda brendovi kontaktiraju influencere. Uvijek postoje izuzeci pa tako i kod kontakata brend – influencer.

Kako si povećati šanse da postaneš ambasador nekog brenda? Treba se taj brend uistinu jako dobro uklapati u tvoj profil i trebaš imati dobru ciljanu publiku”, objašnjava Domagoj.

broj followera instagram zarada zaraditi na instagramu
Domagoj:  Uspješan influencer promovira samo nekoliko brendova

 

Kako izgleda suradnja između brenda i influencera?

Kako smo odgovor na pitanje kako zaraditi na Instagramu već dobili, preostaje da saznamo kako točno sklopiti dogovor između brenda i influencera. Da li je pametnije uzimati dugoročne ili kratkoročne suradnje? Postoje li neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati prilikom sklapanja suradnje?

“Napominjem da je svaka suradnja drugačija. Ja možda i nisam idealna osoba za odgovaranje na ovo pitanje, jer sam mnoge suradnje odbio u startu. Razlog? Smatrao sam da se one ne uklapaju u moj profil.

Neki pristaju na kratke suradnje, neki žele samo dugoročne. Sve ovisi o tome što traži brend i što želi influencer – nema apsolutno nikakvog pravila. Ja primjerice znam da kada dođem na sastanak točno znam što želim.

Činjenica je da neki surađuju istovremeno sa 10 brendova, no ja to ne mogu niti fizički niti želim takve suradnje”, kaže Domagoj.

 

Da li je Instagram društvena mreža budućnosti?

Mnogi prognoziraju kako su pred Instagramom sjajne godine jer se uklapa u način komunikacije kakav ljudi danas žele. To bi u pravilu trebalo značiti da će se svojom popularnošću približiti Facebooku. Ako se desi velika ekspanzija to bi moglo značiti još dodatne prilike za zaradu.

Za kraj, odlučili smo Domagoja pitati što misli o Instagramu u budućnosti. Koja su njegova predviđanja i kakvoj se budućnosti nada? Evo što kaže Domagoj:

“Instagram je društvena mreža koju ja najviše volim. Nadam se da će što duže biti popularna kao što je danas, ali sve ovisi o tome koliko će se prilagođavati potrebama i željama korisnika.

Imam pomalo atipičnu dobnu strukturu followera, jer imam jako puno followera u dobnoj skupini od 24-35 godina. Mislim da je to velika vrijednost mojeg profila.

Moj savjet svima koji žele uspjeti je da se koriste sve društvene mreže, jer time se samo dobiva na dodatnoj vrijednosti. Objavljivanjem na više društvenih mreža imate doseg do raznovrsnije i brojnije publike, ali i ne ovisite o promjenama algoritma neke društvene mreže.”

 

Puno hvala Domagoju što je izdvojio dio svojeg vremena i odgovorio nam na pitanje kako zaraditi na Instagramu. Vjerujemo kako sada imaš dovoljno informacija o zaradi na Instagramu te da se možeš upustiti u kreiranje svojeg idealnog profila. Ako te muči još poneko dodatno pitanje, slobodno ga napiši ispod u komentare. U slučaju da želiš još zanimljivih ideja za zaradu svakako svrati u našu rubriku Lova do krova.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *