Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Danijela Medaković

Kako smanjiti stres i živjeti kvalitetnije?

Kako smanjiti stres i živjeti kvalitetnije?
Photos: Pixabay

Stres je danas više-manje prihvaćen zdravo za gotovo. Količina obaveza koje imamo nije dovoljna za ovo vrijeme koje nam se čini kao da se ubrzalo. A i svi su pod stresom, zar ne? Onda i nama postaje normalno da smo i mi.

Jesmo li svjesni da smo pod stresom?

Dan zaposlene osobe izgleda nekako otprilike ovako. Ustaješ ujutro nakon što je dva puta odgođen alarm, vučeš se do kuhinje gdje kuhaš kavu ili čaj (naravno u slučaju da alarm nije odgođen tri ili više puta), oblačiš se i krećeš u prometnu džunglu. Ideš li autom ili javnim prijevozom dođe na isto.

Na poslu odrađuješ obaveze od danas i sve ono što nije odrađeno jučer.

Prigrizeš ili pojedeš nešto što bi mogli nazvati svakakvim imenima samo ne zdravim obrokom. Uz to popiješ još barem jednu kavu, neki gazirani sok ili čak energetski napitak.

Kada završiš s poslom opet se vraćaš u prometnu džunglu jer su i svi ostali su završili s poslom.

Ako imaš djecu tu se sada situacija dodatno komplicira. Pokupi ih u vrtiću ili školi, napiši zadaću, odvedi ih na aktivnost.

Dolaziš doma i s ono malo energije pripremaš nešto za pojesti ili naručuješ jer je tako lakše i brže, ne nužno jer to želiš. Sjedaš pred TV, Facebook ili Instagram i „odmaraš“ dok ne odeš u krevet.

I sutra se ponavlja dan!

U takvom tempu života stresa nismo ni svjesni jer se ne možemo fokusirati na ništa osim na izvršavanje svakodnevnih obaveza.

Kada krenu problemi poput anksioznosti, nesanice, paničnih napadaja, opsesivnih misli svijest o stresu se javlja.

Nažalost, onda već imamo problem.

Kako smanjiti stres i živjeti kvalitetnije danijela medaković tapkanje stres kako se riješiti stresa ideje za rješvanje stresa stresno posao rad na poslu
U suvremenom tempu života stresa često nismo ni svjesni

 

Što se događa u tijelu uslijed stresa?

Uslijed stresa, bili ga svjesni ili ne naš organizam luči vrlo štetni i razarajući hormona stresa. Tu je adrenalin, koji se luči kada dođe do stresne reakcije i njegova razina se brzo spušta i kortizol koji se luči neprestano i tijelu izaziva reakciju ‘bori se ili bježi’.

U takvom hormonalnom sustavu sve energetske zalihe odlaze u naše ekstremitete da bi podržale signale mozga za borbom ili bijegom.

Opskrba vitalnih organa hranjivim tvarima potrebnim za regeneraciju organizma je na rezervi jer organi dobivaju svega 30 % onoga što im je potrebno.

Zapravo su napadi panike, tjeskobe, nesanice, opsesivne misli poruke tijela da nešto nije u redu.

I trebamo ih gledati kao signale tijela da nešto treba promijeniti.

 

Kako to promijeniti?

Prvi korak je smanjiti stresnu reakciju i uma i tijela.

Najčešće posegnemo za nekim lijekom ili odemo psihologu i rješavamo te probleme s razine uma. A njih zapravo treba rješavati s razine i uma i tijela. Jer jedno bez drugoga ne može egzistirati.

Tapkanje, metoda koju ja koristim u svojoj praksi radi upravo to.

Na tjelesnom nivou kroz stimulaciju akupunkturnih točaka smanjuje razinu štetnih hormona stresa, a kroz razgovor o tom što nam stvara probleme i otežava svakodnevno funkcioniranje umiruje naš um i daje nam priliku da sagledamo svoj život očima pripovjedača.

Kada smanjite količinu stresnih reakcija vašeg živčanog sustava u svakodnevnom životu on postaje kvalitetniji. Jer zapravo prirodno čovjekovo stanje je mir.

Također uvesti tjelovježbu, pa makar ona bila i 15-tak minuta dnevno i unositi nutritivno bogate namirnice biti će velika pomoć.

Drugi korak je slaganje prioriteta.

Koliko je važno reći da za svaki poziv na izlazak?

Koliko je bitno biti uvijek biti drugima na raspolaganju?

Moramo li prihvatiti baš sve obaveze na poslu?

Je li baš sve što obavljamo kroz dan uistinu toliko nužno ili to radimo jer smatramo da moramo?

Važno je naučiti reći NE za ono što vas ne veseli. O tome sam pisala u prijašnjem članku: Trebamo li naučiti govoriti NE u životu i zašto je to važno?

Ako ne znamo razlučiti ono što nam je bitno od onoga što radimo jer smo na autopilotu ponovo ćemo se vratiti u stresne situacije.

I kao treći korak i najbitniji korak je akcija.

I sve je to lijepo pročitati i razmisliti o tome i napisati i posložiti prioritete, ali treba djelovati. Još nisam čula da je ijedan savjet pomogao bez akcije, a akcija je ono što nas tjera naprijed.

Dakle, nađite način da se umirite i postanete svjesni sebe i stvari oko sebe, bilo to tapkanjem ili nekom drugom metodom, odredite prioritete uz pomoć stručne osobe ili coacha jer u prvo vrijeme će vam se činiti da ne možete smanjiti listu prioriteta i tu će vam trebati objektivna osoba i za kraj malo po malo pretačite to u vlastitu stvarnost.

Život s manje stresa, zdraviji, bolji i kvalitetniji. Sretno!

 

Napisala: Danijela Medaković

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *