Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga?

Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga?

Zašto je influencer marketing toliko popularan? Kako mogu mali influenceri profitirati od influencer marketinga? Obožavaju li oglašivači zapravo micro influencere? Kako se izboriti za svoj dio marketinških sredstava?

Influencer marketing unazad nekoliko mjeseci postaje sve zvučniji trend u Hrvatskoj i regiji. Dakako, na svjetskoj razini influencer marketing drži zapažen udio u svijetu marketinga već neko vrijeme.

Hrvatska nema puno velikih influencera. Otvara li to priliku malim influencerima da iskoriste svoju priliku na tržištu?

Bez obzira bili veliki ili mali, influenceri sada imaju priliku ravnopravno se boriti za sredstva marketinških kampanja. Potraga za influencerima nikada nije bila veća, što možda upravo tebi otvara vrata za suradnju s velikim renomiranim brendovima.

Barbara Črgar je food i travel blogerica, koja je uspješno iskoristila pogodnosti influencer marketinga. Svoj blog Foodiona.com predstavila je oglašivačima, koji rado sklapaju suradnju s njom.

influencer marketinga Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga barbara crgar črgar barbara influencer finjak
Blogerica Barbara Črgar

Ekipa Finjaka razgovarala je s Barbarom. Pokušali smo saznati kako se mali influenceri mogu nositi s izazovima koje nosi influencer marketing. Evo, što nam je Barbara otkrila:

 • Što je zapravo influencer marketing?
 • Koje usluge oglašivači najčešće traže od influencera?
 • Kako influenceri ostvaruju suradnju s brendovima?
 • Kakav influencer trebaš biti da bi bio zanimljiv oglašivačima?
 • Hoće li u budućnosti blogeri sjajno živjeti zahvaljujući influencer marketingu?

Područje influencer marketinga još nije u potpunosti otkriveno, a nudi zaista veliki potencijal. Svaka informacija u početku može biti od velike koristi, zato nikako ne propusti nastavak ovog intervjua:

 

Što je influencer marketing?

U uvodu smo cijelo vrijeme spominjali pojam influencer marketing, a možda ti ni ne znaš što stoji iza tog pojma. Stoga, zamolili smo Barbaru da nam u kratkim crtama objasni pojam influencer marketinga:

Influencer marketing je tip marketinga koji se fokusira na blogere, celebritije putem kojih se poruka branda prenosi na veće tržište.

Influencer marketing je izuzetno popularan u posljednjih par godina i predviđa se da će taj tip marketinga samo rasti u budućnosti.

Naravno, kako sve kod nas kasni tako i ovaj trend tek od nedavno dobiva na važnosti u Hrvatskoj”, sa smiješkom će Barbara.

 

Kako influenceri i oglašivači profitiraju od influencer marketinga?

“Oglašivači profitiraju tako da preko influencera dolaze do točno ciljane skupine koja bi bila zainteresirana za njihov proizvod.

Uz to više je vjerojatno da će ljudi “vjerovati” blogerima i influencerima nego brandu ili nekoj poznatoj zvijezdi koja će promovirati proizvod.

Influenceri pak s druge strane svoju recenziju, promociju naplaćuju. Tako da im je to jedan od oblika zarade.

Oglašivači, govorim o food i travel industriji, najčešće traže recenzije proizvoda i usluga. Tako npr. kao food bloger možete dobiti paket proizvoda koje ćete promovirati kroz vaš recept”, objašnjava.

influencer marketinga Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga barbara crgar črgar barbara influencer finjak bloger
Food blogeri najčešće dobiju paket proizvoda koji zatim promoviraju

 

Kako (kao influencer) ostvariti suradnju s nekim brendom?

Posljednjih nekoliko mjeseci u regiji se može primijetiti kako oglašivačke kuće sve češće traže influencere na internetu. Nastale su u međuvremenu i neke platforme koje su posvećene samo povezivanju oglašivača i influencera.

Svakog influencera sigurno zanima kako teće proces pronalaska idealnog oglašivača i tko treba napraviti prvi potez. Evo, što kaže Barbara:

“Najčešće brendovi kontaktiraju influencere, odnosno za velike brendove to rade PR agencije.

Influencer odlučuje da li želi suradnju ili ne, odnosno da li se koncept tog specifičnog branda uklapa u priču bloga/YouTube kanala i sl.

No, događa se i da influenceri pristupaju brendovima, i to najčešće kada su i sami vjerni korisnici pojedinog branda.

Smatram da je sasvim u redu javiti se brandu za kojeg mislite da bi se uklopio u vašu priču.

Ako se dogovori suradnja potpisuje se autorski ugovor kojim su definirani svi zahtjevi branda prema influenceru, rokovi i sl.”

 

Kakav influencer trebaš biti da bi bio zanimljiv oglašivačima?

“Da bi imao suradnju s dobrim brendovima bitno je biti svoj. Kreirati content koji će biti zanimljiv i koristan publici.

Bilo da se radi o putopisima sa detaljnim cijenama smještaja ili novom receptu. Potrebno je biti autentičan.

Koliko pratim influencere primijetila sam da su beauty i fashion blogeri najpopularniji na našem području. I oni ostvaruju najviše suradnji. Iza njih su svakako food i travel blogeri.

Za suradnju s brendovima vam nisu potrebne velike brojke posjetitelja na Facebook profilu. Npr. puno je bitniji broj jedinstvenih posjetitelja na vašem blogu te bounce rate, zatim broj komentara i sl.

Također, ne morate imati stotine tisuća posjetitelja mjesečno da biste počeli suradnju s nekim.

Danas su sve više zanimljivi mikro-influenceri. Blogeri, Instagrameri s nekoliko tisuća posjetitelja.

Zašto? Zato jer će vjernije prenijeti poruku vašeg branda i imat će vremena posvetiti se svakom pojedinom komentaru koji će ostaviti njihovi pratitelji. I time će stvoriti “čvršću vezu” sa svojom publikom i vjerojatno “nagovoriti” publiku da kupi proizvod tog branda” pojašnjava Barbara.

mali influencer influencer marketinga Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga barbara crgar črgar barbara influencer finjak
Influenceri trebaju kreirati sadržaj koji će biti zanimljiv i koristan publici

 

Da li su hrvatski brendovi spremni ulagati u influencere?

U Hrvatskoj je influencer marketing još u povojima, no čini se kako se tržište ‘budi’. U svijetu influencer marketing igra veliku ulogu u oglašivačkoj industriji i to pruža mnogima šansu da se okušaju u tome.

Prognoze su kako će ova vrsta marketinga zaživjeti aktivno i u Hrvatskoj u skorije vrijeme. Sve je više hrvatskih brendova spremno na ulaganje u influencere. Za sada, mali influenceri još su uvijek ispod radara velikih brendova.

“Influencer marketing se razvio u Hrvatskoj u zadnjih godinu – godinu i pol dana. I od tada sve više brendova želi surađivati s influencerima.

Međutim, još uvijek svi ciljaju na velike influencere s velikim brojkama“, kaže Barbara.

 

Kako si ti kao mali influencer uspjela dogovoriti suradnje s jakim brendovima?

Barbara nema veliki broj pratitelja na društvenim mrežama, no unatoč tome do sada je surađivala s mnogim velikim brendovima. Između ostalih, to su: Lufthansa, Brussels airlines, Crown plaza, Punkufer, hotel Triglav, Jamnica, 321 kuhaj, itd.

Koja je tajna njezine uspješnosti u influencer marketingu? Kako kao micro influencer do poznatih brendova?

“Konkretno ja sebe smatram mikro-influencerom. I s obzirom na to imala sam dosta suradnji.

Najčešće bi brendovi ili PR agencije kontaktirale mene.

No, kad idem na neko putovanje obavezno se javim turističkoj zajednici grada u koji putujem. I najčešće s njima ostvarim suradnju.

Neke moje suradnje su bile plaćene, a neke ne. Npr. smještaj u hotelima uglavnom nije plaćen već se radi o kompenzaciji i meni to sasvim odgovora.

Uvijek pitam brendove zašto su se javili meni. Odgovori su uglavnom u smjeru da im se sviđa način na koji radim content, moji videi i fotografije”, kaže.

influencer marketinga Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga barbara crgar črgar barbara influencer finjak micro influencer
Barbara: Kada putujem obavezno se javim turističkoj zajednici za promociju

 

Super savjeti za sve male influencere

“Moj savjet za sve mikro influencere je da se ne obeshrabruju malim brojkama na Facebooku ili Instagramu, već da se koncentriraju na kreiranje kvalitetnog contenta.

Također, da ulože nekoliko sati u YouTube tutoriale kako bi naučili raditi što bolju fotografiju i video.

Neka pronađu inspiraciju u drugim blogerima i influencerima. Ima doista fenomenalnih blogera koje pratim svakodnevno i divim se njihovim fotkama i food stylingu.

Ako se koncentrirate na područje Hrvatske, teško je zamisliti da će biti moguće živjeti samo od bloganja. Doduše, znam neke blogere koji već sad uspijevaju, ali samo nekoliko njih.

Mislim da će još neko vrijeme bloganje i influencer marketing biti samo dobar “budžet booster”, odnosno dodatna zarada koja malo poboljšava kućni budžet.

influencer marketinga Kako mogu mali influenceri i blogeri profitirati od influencer marketinga barbara crgar črgar barbara influencer finjak blog zarada
Barbara planira stvoriti zasebni travel blog na engleskom

Moji planovi su baviti se blogom kao i do sada, iz ljubavi i hobija. Svaka suradnja koja se ukaže, a uklapa se u moju priču, svakako je dobro došla.

Za sada nemam nikakve velike planove za blog osim što planiram putovanja početi pisati na engleskom jeziku i potpuno odvojiti od food dijela.

Tako sam krenula i s još jednim Instagram profilom na kojem objavljujem samo fotke s putovanja”, objašnjava Barbara.

 

Veliko hvala Barbari Črgar što je izdvojila vrijeme i porazgovarala s nama o influencer marketingu. Želimo joj još puno uspješnih suradnji i kvalitetnih objava na blogu.

Napiši u komentare koliko followera imaš na društvenim mrežama i da li si ikada surađivao/la s poznatim brendovima!

 

Related posts

7 Comments

 1. Novak

  Na Instagtamu imam oko 3000 pratilaca, a isto tako i na FB stranici. Saradjivao sam sa par poznatih brendova

 2. Barbara

  5880. Do sad ni s kim nisam suradivala.

  1. Finjak

   Imaš već dosta velik broj fanova. Polako je vrijeme za prve suradnje 😀

 3. Anna

  Yes. 13000 pratitelja na Instagram profilu.

  Suradivala sa Vipnetom, Salomonom i Suuntom. 🙂

  Planiram sto vise novih suradnja.

 4. Zorica

  5160 nisam jos s nikim suradivala

Odgovori

Required fields are marked *