Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih savjeta?

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih savjeta?
Photos: Pixabay / Gordana Panajotović

Interesira te kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu? Želiš ostvariti sjajne poslovne rezultate? Trebaš savjet kako postaviti svoje poslovne ciljeve i kako voditi svoj tim? Želiš naučiti koje su odlike uspješnog lidera?

Biti lider nije nimalo lako. Očekivanje sjajnih rezultata, mnoštvo obaveza, konstantna vremenska stiska, problemi na svakom uglu, neusklađenost tima – sve su to problemi koji muče moderne lidere.

Poslovni svijet odavno je prestao biti gostoljubiv. Opstaju smo oni najspremniji, oni s najboljim idejama i još boljom realizacijom. Srećom, danas smo imali prilike potražiti najbolje poslovne savjete kod profesionalne certificirane trenerice – Gordane Panajotović.

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih trikova biti lider tima posao biznis suradnja finjak portal gordana coach panajotovic
Gordana Panajotović je poslovna trenerica i coach

Gordana Panajotović je kreatorica treninga i priručnika za efikasnu komunikaciju, uspješnu prezentaciju, prodaju i rad s klijentima, kroz izgradnju i vođenje visoko efikasnih timova. Svoje bogato poslovno iskustvo utemeljeno na stalnoj želji za uspjehom i sjajnim rezultatima, danas prenosi na svoje klijente (buduće lidere) putem vlastite kompanije EAGLE smart.

U sjajnom razgovoru Gordana nam je otkrila puno tajni koje mogu pomoći svim budućim liderima. Između ostalog, odgovorila je na pitanja: koje su odlike uspješnog lidera, kako kvalitetno postaviti poslovne ciljeve, koja je važnost networkinga u poslovnom svijetu, kako pronaći super suradnike, kako treba izgledati poslovni sastanak, itd. Mnoštvo sjajnih savjeta krije se u nastavku teksta te svakako nastavi s čitanjem.

 

Koje su odlike uspješnog lidera?

Biti uspješan lider znači vladati nekim vještinama koje te razlikuju od drugih. No, koje su to konkretno vještine koje sačinjavaju kvalitetnog lidera? Evo što kaže Gordana:

Pozitivan stav – veliki optimizam i motivacija ljudi onako kako je to svakom pojedincu zaista potrebno

Visoka emocionalna inteligencija – koja se izražava kroz uspješno upravljanje vlastitim ugodnim i neugodnim emocijama, kao i odnosima s drugima

Asertivna komunikacija – koja vodi ka poimanju MI, a ne JA i donosi zadovoljstvo svim sudionicima u procesu dogovaranja

Uspješno rješavanje konflikata i složenih problema

Integritet – kroz usuglašenost riječi i dijela i dosljedno predstavljanje sebe i svojih vrijednosti, čak i onda kada to nije lako

Hrabrost – da zastupa interese svojeg tima i bori se za ono što smatra ispravnim

Izgradnja kvalitetnih timova – kreiranje dobre atmosfere koja podržava, a ne sputava.

Pravi vođa je netko kome nije potrebna pozicija da bi imao sljedbenike koje vodi ka osjećaju postignuća i zadovoljstva. Uspješan lider uspjeh gradi osmjehom i pohvalom, a ne prijekorima i nekonstruktivnim kritikama.

Pravi vođa posjeduje neodoljivu karizmu i ekspertizu koju nesebično dijeli sa svojim ljudima. Također, vodi zaposlene svojim pozitivnim primjerom u svim situacijama.”

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih trikova biti lider tima posao biznis suradnja finjak portal sastanak
Gordana: Uspješan lider uspjeh gradi osmjehom i pohvalom

 

Kako postaviti realne i ostvarive ciljeve?

Za postizanje uspjeha potrebno je postaviti kvalitetne ciljeve. Proces postavljanja ciljeva ima svoje zakonitosti, a na koje često zaboravljamo. Pitali smo Gordanu da nam pojasni kako pravilno postaviti ciljeve i koje metrike pratiti kod ostvarenja ciljeva. Evo što je odgovorila:

“Ono što je važno u procesu postavljanja ciljeva jest da ciljevi budu realni, specifični, vremenski definirani i mjerljivi.

Postavljeni cilj: Želim biti uspješan neće donijeti neke prevelike pomake. S druge strane, cilj definiran kao: Želim na poziciji Direktora prodaje napraviti rast od 10% do 31. prosinca tekuće godine u odnosu na isti period prethodne godine, jest vrlo dobro definiran i precizno postavljen cilj.

Također, važna stvar jest ciljeve zapisati kako bismo se mogli na njih vratiti više puta u toku dana. Vrlo je važno da svakog dana napravimo barem jedan korak bliže ostvarenju zadanog cilja.

Ciljevi bi trebali biti pozitivno postavljeni. To znači da se ne bi trebalo dešavati da znamo što ne želimo, već da shvatimo što želimo.

Ovisno od prirode postavljenog cilja, rezultate možemo mjeriti na sljedeće načine: kroz različite valute, vremenske odrednice (dane, tjedne, mjesece), kilograme, kilometre i slično. Bitno je da postoji definirani rok u kojem želimo određene rezultate.

Ako nam je nešto zaista važno, posvetiti ćemo se ostvarenju cilja i ništa nas na tom putu neće zaustaviti. Ako nam nešto zapravo nije važno, potruditi ćemo se pronaći razne izgovore (nemam vremena, nemam resurse, nemam znanja…). Bez obzira na sve, ‘čarobni štapić’ je u našim rukama.”

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih trikova biti lider tima posao biznis suradnja finjak portal postavljanje ciljeva
Gordana: Ciljevi trebaju biti realni, specifični, vremenski definirani i mjerljivi

 

Koliko je važan networking u poslovnom svijetu?

Na portalu Finjak već smo u nekoliko navrata pisali o važnosti networkinga, kao pokretača razvoja pojedinaca i biznisa. No, uvijek iznova zanima nas mišljenje različitih stručnjaka. Kakvo je stajalište Gordane prema networkingu? Da li je networking ključ uspjeha dobrog lidera?

“Networking u poslovnome svijetu može otvoriti vrata kvalitetnoj suradnji. Naime, nije dovoljno biti samo ekspert u određenome području, već je potrebno uspostavljati i dobre poslovne odnose te pronaći rješenja za ono što je svakoj kompaniji potrebno.

Mi pričamo o živim organizmima, koji su skloni čestim promjenama i koji dišu u ritmu svojih zaposlenih. Upravo je njima potrebno otvoriti vrata uspjeha kroz treninge koji su personalizirani. Na taj način uspješno ‘gađaju’ ono što je svakom pojedincu potrebno kako bi bio bolja verzija sebe, a njegov ili njezin doprinos kompaniji još veći.

Povezivanje s ljudima neće samo po sebi donijeti sjajne rezultate, naročito preko noći. Za uspješne rezultate potrebno je dugoročno poznanstvo, kvalitetan odnos, ali i prepoznavanje potreba klijenta, kao i odgovaranje na potrebe. Također, potrebno je uložiti i dosta rada i truda, da bi se stiglo do zacrtanog cilja”, objašnjava Gordana.

 

Kako odabrati kvalitetne suradnike?

“Odabir pravih poslovnih suradnika je oduvijek imao ključno mjesto u kvalitetnom poslovanju. U suprotnom, javljaju se veliki troškovi fluktuacije.

Da bismo odabrali najbolje suradnike, potrebno je vrlo pažljivo definirati odgovornosti i ovlasti vezane uz konkretnu poziciju. Isto tako, jako je bitno posvetiti dovoljno vremena procesu intervjuiranja, ali i kasnije testiranja kandidata, kako bismo odabrali prave suradnike za svoj tim.

Kod toga, potrebno je obratiti pažnju da ne dobijemo društveno poželjne odgovore, tako da je najbolje potencijalne kandidate provesti kroz STAR (situacija – zadatak – akcija – rezultat). Na taj način možete saznati koje konkretno znanje posjeduje kandidat, kako to znanje može primijeniti, ali i koje ga ostale karakteristike odlikuju.

Uvijek je važno zapitati se čemu dajete prednost kod odabira suradnika. Da li je važnija ekspertiza ili ličnost osobe ili možda tražite balans između te dvije stvari?

Uspješni suradnici su ključ još uspješnijeg biznisa. Njihov pozitivan stav, visoka energija, posvećenost, entuzijazam, pripadnost kompaniji i ponos zbog toga što su dio nečeg većeg, svakako su odlična stvar za uspjeh biznisa”, objašnjava Gordana.

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih trikova biti lider tima posao biznis suradnja finjak portal ruke skupa
Gordana: Potrebno je vrlo pažljivo definirati odgovornosti i ovlasti suradnika

 

Kako treba izgledati poslovni sastanak?

Uspješan lider mora kvalitetno voditi svoj tim ljudi. Pri tome, nezaobilazna stvar svakako su sastanci unutar tima. Mnoštvo sastanaka u raznim kompanijama je potpuno neefikasno i možemo reći gotovo beskorisno.

Zanimalo nas je kako treba izgledati poslovni sastanak? Koja je duljina sastanak preporučena i na što treba usmjeriti fokus? Evo što kaže Gordana:

“Da bi poslovni sastanci bili efikasni, potrebno je sljedeće:

  1. priprema i agenda sastanka,
  2. relevantni sudionici na sastanku (manje je više),
  3. dobar moderator sastanka,
  4. efikasno vođena komunikacija, koja otvara diskusiju i zatvara, tj. vodi ka dogovoru,
  5. zapisnik sa sastanka s jasno definiranim odgovornostima i rokovima za izvršenje zadataka,
  6. praćenje dogovora sa sastanka.

Ključno na sastancima je: „reci i dozvoli drugima da kažu“, „zastupaj sebe i poštuj druge“, „svi možemo doprinijeti kvaliteti sastanka“, „bogatstvo je u različitostima“.

Ako pričamo o trajanju, ne postoji preporučena dužina sastanka, no svakako su to kratki i efikasni sastanci do 1 sata. Sve duže od toga može voditi ka beskonačnim diskusijama.

S druge strane, ukoliko radimo na kompleksnom projektu, sastanak može trajati i više sati, a opet biti plodonosan. Važno je kako utrošimo (iskoristimo) vrijeme, a ne koliko sastanak traje.”

 

Kako motivirati svoje suradnike da rade kvalitetnije i bolje?

Kvalitetan lider zna dobro voditi svoj tim ka novim pobjedama i uspjesima. Lider mora preuzeti ulogu vođe, i pomagati svojem timu u realiziranju zadataka. Mora biti primjer i svojim navikama usmjeravati tim u pravome smjeru.

“Sva moguća svjetska istraživanja govore u prilog tome da su najčešći razlozi za napuštanje kompanije: odnos s nadređenim i atmosfera u kompaniji i timu, a tek onda visina zarade (na 3. mjestu).

No, reklo bi se da u našoj regiji, zarada i dalje zauzima značajno mjesto, jer svakako omogućava stabilnost i sigurnost, što su naše bazične potrebe. Isto tako, to ne znači da bismo pristali da radimo u ‘nehumanim’ uvjetima kao bi zaradili puno novca, tako da je ponovo balans jako važan.

Kada je u pitanju motivacija – pohvale i redoviti razgovori sa zaposlenima zauzimaju značajno mjesto, dok su svi ostali oblici materijalne i nematerijalne motivacije sasvim dobrodošli.

Ono što smo uočili u radu s menadžerima je da se ne obraća previše pažnje na različitosti u motivaciji pojedinaca, jer se često pretpostavlja da ono što motivira mene, motivira i tebe.

Ako kao lideri uspijemo podržati zaposlene, ulažući u njih kroz različite oblike edukacije i međusobni odnos poštovanja i uvažavanja potreba na individualnom nivou, zaposleni će biti spremni da uzvrate još značajnijim angažmanom, a samim time i vidljivim rezultatima u poslovanju kompanije“, pojašnjava Gordana.

Kako postati uspješan lider u poslovnom svijetu uz nekoliko jednostavnih trikova biti lider tima posao biznis suradnja finjak portal rad na računalu
Gordana: Pohvale i redoviti razgovori sa zaposlenima su vrlo važni za motivaciju

 

Zašto lider treba tražiti povratnu informaciju o svojem radu?

Primanje povratnih informacija o svojem radu je vrlo važna vještina, koja se često zanemaruje. Svaki bi lider trebao tražiti feedback od nadređenih i zaposlenika, kako bi shvatio gdje je dobar, a gdje griješi. Na taj način može proizvesti bolju radnu atmosferu, a s time i bolje poslovne rezultate. Evo, što kaže Gordana o tome:

“Davanje povratne informacije (feedback-a) zaposlenima jest jako važna vještina menadžera. Može se lako savladati na raznim treninzima za menadžere. S druge strane, važno je i da menadžeri dobiju povratnu informaciju o radu od svojih nadređenih.

Ako nemamo povratnu informaciju o vlastitome radu, to je kao da se krećemo u magli, bez kompasa. Jako je važno znati što je dobro i što možemo bolje. Uz pravo navođenje pronalaziti ćemo načine da iz dana u dan napredujemo i rastemo u svakom pogledu.

Nekoliko savjeta za kraj svima koji žele uspješno upravljati poslom i ljudima:

  • budite veliki čovjek i ljudi će vas slijediti
  • pružite ruku suradnje i podrške i ljudi će vam to vratiti kroz pojačani angažman
  • osnažite svoj tim i pojedince koji će sutra izrasti u vođe i organizacija će prepoznati vašu snagu
  • volite posao koji radite i sistem će vas podržati i nagraditi”

 

Veliko hvala Gordani Panajotović što je odvojila svoje vrijeme i s nama podijelila savjete na temu kako postati uspješan lider. Ako imaš kakvo pitanje za Gordanu slobodno se javi ispod u komentare. Ako te zanima više zanimljivih tema iz svijeta biznisa svakako provjeri našu rubriku Lova do Krova.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *