Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Digitalni Svijet

Kako napraviti aplikaciju za pametne telefone?

Kako napraviti aplikaciju za pametne telefone?
Photos: pixabay.com / Mirko Logožar

Zanima te kako napraviti aplikaciju za pametne telefone? Kako doći do kvalitetne ideje za aplikaciju i na koji način saznati hoće li aplikacija biti uspješna? Interesira te kako izgleda proces razvoja aplikacije i na što trebaš paziti kod dizajniranja? Pitaš se zašto je pametno napraviti vlastitu mobilnu aplikaciju?

Aplikacije za pametne telefone iznimno su popularne zadnjih nekoliko godina, a broj aplikacija iz godine u godinu raste. Sve je više pojedinaca i tvrtki koji se odlučuju za izradu vlastite aplikacije za pametne telefone, a mnogima od njih takve aplikacije donose i dobru zaradu. U želji da saznamo nešto više o izradi aplikacija , ugostili smo Mirka Logožara, koji je nedavno predstavio svoju prvu mobilnu aplikaciju (Different) namijenjenu zdravoj prehrani.

m logožar apliakcija kako napraviti aplikaciju
Mirko Logožar je osobni trener

Mirko je osobni trener i kreativac, koji ljudima pomaže u stvaranju zdravih prehrambenih navika, a svoje je avanture oplemenio s nekoliko različitih projekata. Prije svega, stvorio je projekt edukacije o zdravoj prehrani naziva Eat Different, a koji je kasnije prerastao u brend Different. Također, pokrenuo je crowdfunding kampanju za serijal Ostaše, gdje nastoji dokazati kako je uspjeh moguće postići i u Hrvatskoj. Njegov najnoviji projekt izrade prehrambene aplikacije za pametne telefone zaokružio je razvoj brenda Different, a nama otvorio jednu zanimljivu temu za razgovor – kako napraviti aplikaciju za pametne telefone.

Ako se pitaš kako napraviti aplikaciju, nastavak teksta ne smiješ propustiti. Naime, Mirko nam je otkrio gotovo sve detalje vezane uz proces razvoja njegove aplikacije za pametne telefone pa tako u nastavku teksta možeš pronaći sljedeće: kako osmisliti kvalitetnu ideju za aplikaciju, kako napraviti plan razvoja aplikacije, na koje je detalje potrebno obratiti pozornost kod razvoja aplikacije, kako izgleda proces razvoja aplikacije, gdje se aplikacija nakon izrade objavljuje, zašto je pametno imati vlastitu aplikaciju, itd.

 

Kako osmisliti super ideju za aplikaciju?

Ako planiraš raditi svoju vlastitu mobilnu aplikaciju, vrlo vjerojatno imaš neku ideju u glavi kako bi ta aplikacija trebala izgledati i funkcionirati. No, da bi aplikacija bila kvalitetna, da bi privlačila korisnike i da bi zapravo bila od koristi – ona mora zadovoljiti neke kriterije. Upitali smo Mirka koji su to glavni kriteriji kojima se moraš voditi kada planiraš izradu aplikacije za pametne telefone? Evo što Mirko kaže:

Aplikacija bi trebala davati neku vrijednost ili rješavati neki problem, kao i kod bilo koje ideje. Mislim da je osnovna stvar preglednost aplikacije i jednostavnost korištenja. Pogotovo iz razloga jer svi znamo kako najčešće koristimo palac kod pregleda aplikacija pa nije loše važne opcije staviti nadohvat palca.

Aplikacija definitivno treba biti od koristi ljudima, inače će biti teško pronaći razlog da svako malo otvaraju i koriste aplikaciju. Nitko ne želi imati pasivne aplikacije na mobitelu koje otvori svake prijestupne godine (i samo pune memoriju uređaja).

Borba za memoriju u mobitelima je danas nešto poput borbe za pažnju na društvenim mrežama.”

kako napraviti apliakciju finjak intervju apliakcija savjeti ideje apps izrada lozinka
Mirko: Aplikacija treba davati neku vrijednost

 

Kako napraviti dobar plan funkcioniranja aplikacije?

Stvaranje plana funkcioniranja aplikacije izrazito je važan i zahtjevan posao. Iako će neki možda pomisliti kako je samo potrebna dobra ideja i aplikacija će biti uspješna, to nije baš tako. Naime, jako je važno sadržaj i funkcioniranje aplikacije prilagoditi svim tipovima korisnika i snalaženje po aplikaciji maksimalno pojednostaviti. Pitanje za Mirka – kako napraviti kvalitetan plan aplikacije za pametne telefone?

“Prvo je potrebno na papir staviti funkcije koje želimo imati i laički ih opisati – doslovno što želim kao korisnik imati u aplikaciji, što želim da aplikacija radi. Crtati kružiće, kockice, dijagrame, zamisliti što će sve korisnik raditi u aplikaciji i kamo ga sve mogu funkcije odvesti.

Zatim slijedi strukturiranje – treba li toliko funkcija, preklapaju li se funkcije, je li moguće nešto izvesti na jednostavniji način jer ipak težimo tome da je aplikacija što jednostavnija za korištenje s obzirom na to da smo u dobu gdje je sve brzo, naknap s vremenom i sigurno nemamo vremena za nepotrebne korake.

Mislim da dobru aplikaciju razlikuje jednostavnost korištenja i što manje koraka do konačnog cilja”, kaže Mirko.

 

Na koje detalje obratiti pozornost kod planiranja aplikacije?

Prije nego što dođemo do krajnjeg odgovora na pitanje kako napraviti aplikaciju, potrebno je imati detaljno razrađen plan aplikacije sa svim funkcijama i koracima koji će se nalaziti unutar aplikacije. Kako znati koji su koraci bitni i na što je potrebno obratiti posebnu pažnju kod detaljiziranja aplikacije? Evo što misli Mirko:

“Jako je zanimljivo da u razvojnoj fazi nije baš moguće znati što korisnika može odbiti od korištenja aplikacije sve dok isti ne krene koristiti aplikaciju. U razvoju pokušavaš pojednostaviti stvari, ispitati malo okolinu kako bi im se činile određene funkcije, ali sve je to temeljeno na pretpostavkama koje ne moraju imati veze s trenutkom kada počnu koristiti finalni proizvod.

Zato je potrebno puno testiranja da bi se na vrijeme uočili svi nedostatci koje treba ispraviti. Kod kreiranja plana aplikacije je potrebno izbjegavati idealiziranje i previše želja. Držati se jednostavnih i osnovnih stvari, a kasnije kada se one ispeglaju do kraja i stvori dobar temelj, nadograđivati funkcije.”

Mirko: Kod razvoja aplikacije pokušavaš pojednostaviti stvari
Mirko: Kod razvoja aplikacije pokušavaš pojednostaviti stvari

 

Kako napraviti aplikaciju za pametne telefone?

Stigli smo napokon i do ključnog pitanja: kako napraviti aplikaciju? Mnogi se pitaju kako pronaći idealan tim za razvoj aplikacije i koliko je vremena timu potrebno da od temelja izgradi svrsishodnu aplikaciju? Također, ostaje pitanje kako kvalitetno surađivati s programerima koji razvijaju aplikaciju i kako uskladiti sve sitnice da se postigne zadovoljavajući cilj?

kako napraviti apliakciju finjak intervju apliakcija savjeti ideje ideje dodatne
Mirkova aplikacija Different korisnicima daje uvid u zdrav način života

“Osobno nemam programerskog znanja za izradu aplikacije, inače bih je sam napravio. Kod odabira tima sam puno gledao njihove reference, jer manje više nije teško prepoznati stil, kakve gumbe koriste, kakve prozore rade, imaju li kakve popratne efekte u aplikacijama – tu možete ustvari vidjeti širinu znanja i mogućnosti koje posjeduju.

Prvo što sam napravio bilo je slanje funkcionalnosti koje želim imati u aplikaciji i temeljem toga tražio ponudu. Kada sam odabrao izvođača, onda smo se čuli i detaljnije išli u specifikacije – što bi svaka funkcija trebala raditi i kako sam to zamislio (laički rečeno).

Komunikacija je bila vrlo dobra, a jako je važno raspravljati i inzistirati na sitnicama. Sve se može napraviti, samo treba pronaći način da se to napravi. Važno je što konkretnije reći što želimo da određena funkcionalnost u aplikaciji radi, opisati to što detaljnije (laički), tako da im bude lakše izvesti to u praksi.

Za aplikaciju mog tipa koja je trenutno tek u prvoj fazi raspon cijena bio je od 2.000 eura pa sve do 15.000 eura. Slao sam ponude na adrese više od 15 ponuđača i dobio jako različite cijene”, zaključuje Mirko.

 

Kako i gdje objaviti aplikaciju za pametne telefone?

Nakon odgovara na pitanje kako napraviti aplikaciju, vrijeme je da se pozabavimo i odgovorom gdje objaviti aplikaciju da postane vidljiva javnosti. Dakako, aplikacija bez korisnika ne ispunjava svoju zadaću pa je jako bitno odabrati pravu platformu i način nastupa na tržištu. Pitali smo Mirka koje su platforme najbolje za objavu aplikacije i kako privući mnoštvo korisnika da preuzmu aplikaciju? Evo što kaže:

“Aplikacija se objavljuje na Google Play Store-u ako se radi za Android. To se rješava izradom korisničkog računa i učitavanjem same aplikacije, nakon čega treba nekoliko sati da Google aplikaciju odobri.

Ja sam se odlučio za Android jer mi je 80% fanova na Androidu pa mi je to bio logičan korak. Također, u ovom dijelu Europe je Android zastupljeniji od iOS-a pa bih svakako prvo išao na tu platformu.

Kod promocije sam se usredotočio na svoju bazu fanova koja broji gotovo 15.000 i na Instagram Story oglašavanje koje je trenutno najprofitabilnije oglašavanje na društvenim mrežama.

Recenzije aplikacije su te koje dižu rank aplikacije na Play Store-u, pozicioniraju je na višu poziciju, češće je postavljaju u preporuke. Zato je važno imati dobre recenzije i zadovoljne korisnike, ali oni su samo posljedica dobro odrađenog posla izrade aplikacije.”

kako napraviti apliakciju finjak intervju apliakcija savjeti ideje izrada app
Mirko: Recenzije aplikacije dižu rank aplikacije

 

Zašto je pametno izraditi vlastitu mobilnu aplikaciju?

Na kraju cijele priče, postavlja se pitanje  zašto je mudro investirati u izradu vlastite mobilne aplikacije i što to aplikacija donosi njezinom kreatoru? Može li se zaraditi putem aplikacije i kako aplikacija utječe na uspjeh pojedinca ili biznisa? Evo što Mirko savjetuje svima koji razmišljaju o kreiranju aplikacije za pametne telefone:

“Koliko znam, zarada putem aplikacije kod nas postoji putem oglasa u aplikaciji, ali meni to nije poželjna opcija. Vjerujem da postoje razni načini zarade kod aplikacija (u koje još nisam krenuo), ali je činjenica kako izrada mobilne aplikacije nije jeftina (ako pričamo o kvalitetnoj aplikaciji koja ne izgleda kao da je rađena u Paintu).

Aplikacije su još uvijek u zamahu i mislim da su obavezne za svakog tko želi biti imalo ozbiljniji na tržištu, neovisno o poslu koji radi. Svi smo na mobitelima, profili na društvenim mrežama i web stranica su okej, ali ako želimo napraviti korak naprijed onda radimo mobilnu aplikaciju. Koliko će pridonijeti uspjehu pojedinca ili poslovnog subjekta ovisi isključivo o tome koliku će korist aplikacija dati okolini i hoće li iskustvo korištenja biti dobro.

Svima koji planiraju raditi svoju aplikaciju, a ne znaju je raditi sami već će platiti izradu, savjetujem iz svojeg iskustva da prvo jako dobro promisle što žele postići aplikacijom. Mogu li aplikaciju kvalitetno promovirati, dovesti određen broj korisnika i što je najvažnije – mogu li u jednoj rečenici opisati svoju aplikaciju. Ako to mogu, onda neka krenu s izradom.”

 

Puno hvala Mirku što je pronašao vremena između silnih obaveza i dao nam odgovor na pitanje kako napraviti aplikaciju za pametne telefone. Vjerujemo da će ti ovaj tekst iznad pomoći da usavršiš svoju ideju i kreneš u izradu vlastite aplikacije. Ako želiš čitati još sličnih tema svakako provjeri našu rubriku Digitalni Svijet.

Koliko raznovrsnih aplikacija koristiš na svojem pametnom telefonu? Razmišljaš li o stvaranju svoje vlastite mobilne aplikacije i imaš li kakav dodatan odgovor na pitanje kako napraviti aplikaciju? Napiši ispod u komentare.

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *