Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderan Muškarac

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma? (INTERVJU)

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma? (INTERVJU)

Zanima te kako izgleda život nutricionista? Gdje nutricionist kupuje hranu i koje namirnice obožava? Zašto nutricionizam ima vrlo perspektivnu budućnost kao zanimanje? Te je li strah od zaražene hrane preuveličan u medijima?

Odgovore na ta i još mnoga druga pitanja ovih nam je dana dao jedan od najboljih hrvatskih nutricionista – Bojan Stojnić.

Bojan trenutno u Španjolskoj radi na doktoratu iz polja nutrigenomike i personalizirane prehrane, sudjeluje kao predavač na mnogim kongresima, vlasnik je portala nutricionizam.hr, a i donedavni predsjednik Hrvatskog zbora nutricionista.

Kako je Bojan krenuo u nutricionističke vode?

Bojan nam je priznao kako se od malih nogu obožavao baviti sportom. Trenirao je razne vrste sportova, a u njegovoj dosadašnjoj sportskoj avanturi najveći pečat ostavili su: karate, plivanje, rukomet, košarka te triatlon.

Redovito je posjećivao i teretanu, što je probudilo potrebu da čita i stručne časopise u području razvoja ljudskog organizma. Kroz časopise je doživio prvi pravi susret s nutricionizmom. Kombinacija interesa za sportom i zdravim načinom života, odvela ga je na studij Nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

“Koristeći kombinaciju kritičkog razmišljanja te znanja prikupljenog već na samom početku studija, ubrzo sam počeo uviđati kako mnogi prehrambeni savjeti iz prije spomenutih stručnih časopisa u najmanju ruku ne drže vodu.

Nakon prvog susreta sa znanstvenom literaturom, vlastita me nestrpljivost u učenju navela na samostalno istraživanje, odnosno traženje odgovora u istoj. To mi je otvorilo vrata u cijeli jedan novi svijet shvaćanja i interpretacije svijeta, znanstvenu metodu. Ubrzo sam se u istu zaljubio te je osim u nutricionizmu počeo primjenjivati i u drugim sferama života”, objašnjava Bojan.

Nakon što je završio fakultet s titulom magistra nutricionizma, pronalazi posao u jednoj hotelskoj tvrtki na Jadranu. Bio je jedan od inicijatora projekta zahvaljujući kojem je navedeni hotel među prvima u Hrvatskoj uveo nutricionističke usluge u stalnu ponudu. Restoranske menije su unaprijedili s nutricionističke perspektive te ih prilagodili osobama s posebnim prehrambenim potrebama.

Nastavak života Bojanu je donio mnoga super postignuća. S obzirom na to da je vrlo skroman, izdvojio je tek nekoliko značajnijih uspjeha:

“U dosadašnjoj karijeri imam dvije znanstvene publikacije, a treća je u pripremi, sad već solidan broj stručnih i nekolicinu znanstveno-popularnih članaka. Održao sam brojna predavanja na kongresima, u sportskih klubovima, a između ostalog i na poznatoj TEDx konferenciji te okupljanju Skeptici u pubu”, kaže Bojan.

Zašto je Bojan odabrao živjeti u Španjolskoj?

Bojan trenutno uživa u Španjolskoj, gdje je uspio uskladiti ugodno s korisnim. Naime, odabrao je Španjolsku za svoj život, jer je želio promijeniti životno okruženje, a istovremeno se tamo ponudila i prilika da upiše doktorat iz područja nutricionizma.

“U Španjolsku me odvela potraga za doktoratom iz polja nutrigenomike i personalizirane prehrane koju sam u trenutku upisa smatrao bliskom budućnošću nutricionizma. Doktorat sam upisao na Sveučilištu balearskih otoka, koje solidno kotira na europskoj karti istraživanja na polju nutrigenomike.

Sekundarni motiv je i potraga za promjenom životnog okruženja te želja za inozemnom avanturom. Ne vjerujem da je karijera život, stoga se trudim maksimalno iskoristiti i slobodno vrijeme, a Španjolska i Mallorca su za to odličan izbor”, objašnjava Bojan.

Kako izgleda jedan dan u životu nutricionista?

Bojan nam je otkrio kako se njegov dan ne razlikuje bitnije od dana ne-nutricionista. Svakodnevica mu je protkana raznim aktivnostima, a uvijek pronađe vremena za pročitati knjigu.

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma finjak portal web prehrana“Trenutno radim na dva projekta, budući da sam zaposlen kao istraživač na fakultetu u okviru čega radim na doktoratu. Surađujem i individualno s klijentima, što profesionalnim sportašima, što rekreativcima, ali i minimalno aktivnim pojedincima.

Treniram 4-5 puta tjedno. Stoga nemam previše slobodnog vremena, ali pokušavam ga ne zanemariti. Puno čitam, a kad god stignem, skočim u prirodu ili do plaže.

Jedem fleksibilno, bez striktnog plana prehrane, prateći postulate zdrave prehrane trenutno kroz četiri obroka dnevno. Tu i tamo pojedem brzu hranu. Slatko jedem redovito.

Ne dopuštam da mi prehrana upravlja životom. Ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živjeli”, mudro će Bojan.

Što je to pravilna prehrana?

Budući da je Bojan jasno rekao kako prehrana ni u kojem slučaju ne smije upravljati našim životom, upitali smo ga za kakav se pristup prehrani zalaže. Evo što nam je odgovorio:

Snažno se zalažem za korištenje znanstvene metode u objašnjenju svijeta i rješavanju problema.

U nutricionizmu, ako određena prehrambena praksa, namirnica ili suplement nemaju potvrdu u znanosti, bilo kroz direktno istraživanje ili kroz utemeljenu ekstrapolaciju iz prethodnih, neću ga prihvatiti niti preporučiti. Štoviše, kad god imam priliku, javno ću upozoriti na opasnost takvog nekritičkog prihvaćanja informacija.

Ne postoji dobar znanstvenik koji zanemaruje tuđa istraživanja. Znanost je golemi pothvat koji se nadopunjava stoljećima i suludo bi bilo zatvoriti oči pred njenim volumenom.

Svoje savjete se trudim temeljiti na ukupnosti znanstvene literature, ne na pojedinačnim istraživanjima koje nerijetko manje kritične pojedince odvode u smjeru odmaknutom od istine.

Vjerujem da je jedna od najzanemarenijih komponenti zdrave prehrane njena psihološka komponenta. Naime, dobar dio ljudi koji o prehrani vodi računa njome se opterećuje, hranu dijeli na zdravu i nezdravu, dobru i lošu, pritom razvijajući neopravdane strahove od potonje.

Stoga kao temelj pri promjeni prehrambenih navika uvijek ističem razvoj zdravog odnosa prema hrani.

Zašto se stavovi o (ne)zdravoj hrani često mijenjaju?

Svjedoci smo da se posljednjih godina nešto što je bilo proglašeno nezdravim, danas promovira kao zdravo i obrnuto. U tom začaranom krugu teško je shvatiti što je zapravo istina i da li trebamo vjerovati nutricionistima?

Bojan nas je uvjerio da treba vjerovati u nutricioniste. Razlog zbog kojeg se pojavljuju različite teze u javnosti krije se iza dvije činjenice: kriva interpretacija informacija i nutricionizam kao mlada neotkrivena znanost.

“Nutricionizam je relativno mlada znanost, što znači da relativno brzo evoluira. Navedeno daje dojam stalne promjene, međutim treba naglasiti da ta promjena kao i u drugim znanostima predstavlja prvenstveno nadogradnju postojećeg znanja, a ne njegovo odbacivanje i zamjena novim tezama.

Drugi problem je interpretacija znanstvenih istraživanja. Njih interpretiraju i znanstvenici, i nutricionisti, ali i mediji. Što u popisu idemo dalje prema desno, kvaliteta interpretacije pada.

Smatram da mediji predstavljaju najveći problem po tom pitanju, budući da njihov cilj najčešće nije potraga za istinom, već za senzacijama koje gotovo po definiciji nisu istinite, a dopiru do najvećeg broja ljudi.

Stoga, unutar samog nutricionizma uvjerenja se ne mijenjaju koliko njihova interpretacija od strane nestručnjaka”, objašnjava Bojan.

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma finjak portal web prehrana bojan stojnić predavanje elegantno

Što je Hrvatski zbor nutricionista?

Kada je odlučio otići živjeti u Španjolsku, Bojan je obznanio kako se želi povući s mjesta predsjednika Hrvatskog zbora nutricionista. Budući da se radi o jednoj zanimljivoj udruzi, zamolili smo ga da nam kaže poneku riječ o HZN-u.

Hrvatski zbor nutricionista prva je udruga nutricionista u Hrvatskoj osnovana (tek) 2011. godine.

Njen cilj je povezivanje nutricionista u svrhu razvijanja i unaprjeđenja struke te očuvanja njena digniteta.

Sudjelovao sam u njenom osnivanju, a kasnije postao i predsjednikom. Odlaskom iz Hrvatske odstupio sam s pozicije, međutim i dalje u svom individualnom radu dijelim ciljeve.

Udruga je aktivna, i najpoznatija po svom glavnom projektu Međunarodnom kongresu nutricionista, kojim sam također predsjedavao.

Što nam nudi portal nutricionizam.hr?

Tijekom preddiplomskog studija Bojan se odlučio okušati u pisanju popularno-znanstvenih članaka. Isti su bili prihvaćeni bolje nego što je očekivao, što ga je ohrabrilo da nastavi s pisanjem te otvori blog.

Blog se postupno pretvorio u web stranicu nutricionizam.hr, kroz koju želi ponuditi provjerene i praktične savjete o zdravoj prehrani za razne populacijske skupine.

“Portal nutricionizam.hr proizašao je iz bloga kojeg sam započeo pisati još tijekom studentskih dana. Na njemu pišem stručne i znanstveno-popularne članke o raznim prehrambenim temama. Također, nudim usluge nutricionističkog savjetovanja pojedincima i grupama, kao i konzaltinga pravnim subjektima koji posluju s hranom – poput restorana, hotela, fitness centara, prehrambene i farmaceutske industrije i drugih”, kaže Bojan.

Koliko je važna sinergija prehrane i vježbanja?

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma finjak portal web prehrana bojan stojnić predavanje bicikliranjeVjerojatno je i tebi poznata činjenica da su prehrana i vježbanje dva vrlo vezna segmenta. No, nas je zanimalo što Bojan misli o tome i kakvu ulogu vježbanje ima u svijetu nutricionizma?

Iako je već nabrojao sportove kojima se bavio još od malih nogu, Bojan se ovog puta pohvalio i nekim sportskim uspjesima. Naime, ozbiljno se bavio košarkom, gdje je igrao u 2. hrvatskoj ligi. Također, u triatlonu je postao prvak Hrvatske u S1 kategoriji olimpijske distance, a završio je i triatlon Ironman distance.

Sve to u velikoj je mjeri utjecalo na njegovo stajalište i usmjeravanje života prema nutricionizmu, no evo što kaže o sinergiji prehrane i vježbanja:

I zdrava prehrana i tjelesna aktivnost preduvjeti su za očuvanje zdravlja. I jedno i drugo zasebno je bolje ni od čega, ali najbolje djeluju u kombinaciji.

Da li su mediji kvalitetan izvor informacija o zdravoj prehrani?

Mediji su glavni izvor informacija, ali i dezinformacija o prehrani ili bilo kojem drugom segmentu ljudskog života. Na njima zbog toga leži velika odgovornost, koju nažalost nerijetko ne preuzimaju.

Nažalost ne vidim tako skoro rješenje, budući da bi isto uključivalo cjelokupnu promjenu načina funkcioniranja medija, koji se trenutno temelji na broju čitanja/posjeta.

Budući da je konkurencija ogromna, u borbi za posjetima razbacuje se neutemeljenim senzacionalizmima koje laika nerijetko navode na razvoj nezdravih prehrambenih navika.
Stavljanje flastera na ranu podrazumijevalo bi uključivanje većeg broja (pravih) stručnjaka u kreaciju medijskih sadržaja.

Trebaš li se bojati zaraženog mesa, salmonele i drugih bakterija?

Posljednjih se mjeseci u medijima često može čitati o raznim zarazama mesa i srodnih proizvoda (npr. salmonela i druge bakterije). Je li sve to skupa prenapuhana priča i koliko se zbilja moramo bojati takvih bakterija i zaraza?

“Živimo u doba donedavno nezamislive zdravstvene sigurnosti hrane. Incidenata će uvijek biti te od njih ne treba raditi senzaciju, već ih iskoristiti kao podsjetnik da još uvijek ima posla za unaprjeđenje sistema” ukratko je obrazložio Bojan.

Upitali smo ga i gdje on kao nutricionist najčešće kupuje hranu. Iako smo očekivali odgovor ‘tržnica’, Bojan je odgovorio kako hranu kupuje u supermarketu. Kao razlog naveo je praktičnost, ali i činjenicu da ne smatra da postoji značajna razlika u kvaliteti namirnica koje se nabavljaju na ova dva mjesta.

Što se tiče razlika u kvaliteti mesa koje dolazi iz raznih zemalja, evo što je Bojan rekao:

Smatram da su sa zdravstvenog i nutritivnog aspekta oba mesa (hrvatsko i argentinsko) sigurna i prihvatljiva, a o organoleptičkim svojstvima možemo razgovarati prvenstveno kao o posljedici razlike između svježeg i smrznutog mesa.

Priznao nam je da je veliki obožavatelj tjestenine i rižota, iako voli pojesti gotovo sve. Ne postoji hrana kojoj neće dati šansu barem nekoliko puta.

Kako izgleda život nutricionista i što donosi budućnost nutricionizma finjak portal web trčanje

Što nam donosi budućnost nutricionizma?

“Vjerujem da je zanimanje nutricionista jedno od rijetkih zanimanja koje neće tako skoro biti zamijenjeno neizbježnom automatizacijom ljudskog rada, odnosno računalima.

Naime, u nutricionističkom radu prisutna je značajna psihološka komponenta koju računala (još uvijek) ne mogu zamijeniti.” objašnjava Bojan.

S obzirom na dosadašnja postignuća, smatramo da je pred njim još puno sjajnih godina. Iako je u Hrvatskoj vrlo dobro poznat u krugu nutricionista, želimo mu da to postigne i na široj (europskoj ili svjetskoj) sceni. Što se tiče njegovih planova za budućnost, evo što je rekao:

Trenutni profesionalni prioriteti su završetak doktorata te nastavak razvoja projekta nutricionizam.hr. Imam dosta ideja, na nekima aktivno radim, a neke su na čekanju do trenutka kada bude više vremena.

Volio bih vidjeti struku nutricionista zakonski zaštićenom u Hrvatskoj u smislu da nutricionističke savjete ne može dijeliti baš svatko.

Na privatnom planu nakon završetka doktorata vjerojatno slijedi nastavak istraživanja svijeta.

 

Bojan je za portal Finjak nedavno napisao jedan sjajan članak (Kako se brzo i efikasno riješiti suvišnih kilograma do kraja života) pa preporučujemo da ga pročitaš.
 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *