Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji? (INTERVJU)

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji? (INTERVJU)
Photos: Darko Kontin

Zanima te kako žive gastro blogeri u Hrvatskoj? Razmišljaš o tome da postaneš gastro bloger i izgradiš uspješan blog? Interesira te koje taktike koristiti kako bi blog postao uspješan? Tražiš savjete koji tvoju blogersku karijeru mogu usmjeriti na put ka uspjehu?

Vrijedi priznati kako u Hrvatskoj ima dosta gastro blogerica i blogera, ali i onih koji to pokušavaju biti. Gastro scena prepoznata je kao kvalitetna niša za razvoj, jer očito Hrvati vole čitati recepte i savjete kako pripremiti jela. Među gastro blogerima većinski dio zauzimaju žene, ali među njima se ističe i jedan muški bloger – Darko Kontin.

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji darko kontin intervju food bloger hrvatska zarada bloger gastro blogerska scena finjak portal darko kontin
Darko Kontin je najpoznatiji muški gastro bloger u Hrvatskoj

Darko Kontin je poznati hrvatski gastro bloger, koji piše sjajne recepte na svojem blogu Darkova Web Kuharica. Ovih dana imali smo prilike razgovarati s Darkom o blogerskoj sceni u Hrvatskoj. Darko ima iznimno puno iskustva u online sektoru jer se između ostalog bavi i savjetovanjem o primjeni modernih tehnologija u turističkom poslovanju. Unatoč poslovanju u turističkom sektoru, Darkova ljubav prema kuhinji, hrani i fotografiji, potaknula ga je da stvori kvalitetan gastro blog. Dapače, njegov blog jedan je od popularnijih u Hrvatskoj, što potvrđuju i nagrade koje je dobio za blog.

S Darkom smo razgovarali o raznim temama vezanim uz blogerski život. Između ostalog u nastavku teksta možeš saznati: kako pokrenuti blog, koje su tajne uspješnih blogera, može li se putem bloga zaraditi novac, kako dogovoriti suradnje s poznatim brendovima i kakva budućnost očekuje blogere.

 

Kako pokrenuti uspješan blog?

U slučaju da nemaš još uvijek svoj blog, sigurno te zanima kako pokretni blog i koliko sve to skupa košta. Iskreno, pokretanje bloga nije neka znanstvena fantastika, jer na internetu postoji hrpa kvalitetnih materijala o pokretanju bloga. No, novi blogeri često ne shvaćaju koliko je truda potrebno uložiti u blog da bi on postao uspješan. Pokrenuti blog je tek sićušan korak, naspram onog što slijedi kasnije. Evo što kaže Darko:

“Blog nije teško pokrenuti. Dovoljno je napraviti besplatan račun na jednom od brojnih online blogerskih servisa, ili zakupiti vlastitu domenu i hosting pa na njoj pokrenuti blog. Za ozbiljnije bavljenje blogom preporučujem posjedovanje vlastite domene umjesto korištenja besplatnih servisa.

Vlastita web stranica godišnje košta od 50-100 eura ovisno o tome gdje ste i kakav hosting i domenu kupili. A u tu cijenu nije uračunata izrada niti održavanje web stranice čija cijena može znatno varirati. Ali i taj dio tko zna i želi može besplatno odraditi u vlastitom aranžmanu.

Postavljanje i objavljivanje bloga online je najbrži dio postajanja blogerom. Nakon toga slijedi onaj duži i zahtjevniji dio koji je vezan za redovno kreiranje sadržaja, a zatim i promociju tog sadržaja po webu.

Za gastro blogove tu pričamo o vremenskim intervalima od par sati do čak nekoliko dana koji su potrebni za završavanje samo jedne jedine objave. Utrošeno vrijeme ovisi o težini jela, vrsti tekstova koji se pišu, da li se za njih rade samo fotografije ili je tu uključeno i snimanje videa, i još mnogo toga što se primijeti tek kada se počnete baviti s time.

Uz sve to kao važnu stavku treba istaknuti i redovan angažman na društvenim mrežama koje su postale bitan, ako ne i najbitniji izvor prometa i čitanosti svakog blogera. A koje rade na tome da je sve teže biti “viđen” ako im se aktivnije ne posvetite, pa količina vremena koja se mora odvojiti za njih raste iz dana u dan.”

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji darko kontin intervju food bloger hrvatska zarada bloger gastro blogerska scena finjak portal jelo
Najvažniji dio je redovito kreiranje sadržaja i angažman na društvenim mrežama

 

Kako postati uspješan gastro bloger?

Svakim danom nastaju stotine i tisuće novih blogova, ali nažalost većina njih kratkog su životnog vijeka. Naime, novi blogeri ne mogu nikako pronaći tajnu uspjeha, pa prije ili kasnije odustaju od pisanja bloga. Nas je zanimalo, koja je to tajna uspješnih gastro blogera? Da li je najvažnije biti ustrajan, raditi super fotke, snimati video materijal ili nešto sasvim deseto?

“Osobno smatram da je uspješan svaki bloger i njegov/njezin blog koji piše iskreno i otvoreno (autentično) o onome što voli i koji za taj sadržaj ima vjernu i aktivnu bazu čitatelja (bez obzira na njihov broj). Zbog takvih čitatelja se isplati uložiti još više vremena, volje i truda u kreiranje kvalitetnijeg sadržaja, fotografija ili videa koji će uzročno posljedično privući još veći broj takvih čitatelja na bloga. I tako u krug.

To je jedan od razloga zašto sam protiv kupovine fanova i lajkova od strane blogera, ali i krivog gledanja od strane tvrtki na broj pratitelja i lajkova po objavi kao jedne od najbitnijih metrika uspješnosti određenih blogova i blogera.

Sve od kvalitetnijih fotografija do suradnji s poznatim tvrtkama će sigurno pomoći u povećanju dosega objava do čitatelja koji će čuti za određeni blog. Ali iste te čitatelje treba zadržati i ponovno privući kako ne bi brzo prestali s praćenjem bloga. To se može jedino kontinuiranim pružanjem dodatne vrijednost u zamjenu za njihovo aktivno praćenje.

Ne postoji univerzalna formula za postizanje velike organske čitanosti bloga. U slučaju da ta formula postoji svi bi je uspješno kopirali, što možemo vidjeti da nije slučaj. Smatram da je aktivan i otvoren odnos s čitateljima i osluškivanje njihovih mišljenja i želja temelj svakog uspješnog bloga”, kaže hrvatski gastro bloger.

Darko je osvojio nagradu za najboljeg gastro blogera u 2016. godini
Darko je osvojio nagradu za najboljeg gastro blogera u 2016. godini

 

Kako zaraditi na gastro blogu?

Blogeri su prepoznati od strane brendova kao odlična prilika za promociju. Sve češće blogeri i brendovi ostvaruju suradnje na različitim područjima. Darko ima iskustva u suradnji s brendovima pa smo ga zamolili da nam kaže nešto više o suradnji blogera i brendova, ali i mogućnostima zarade gastro bloga:

“Oglašivači kod nas ne zaostaju za svjetskim trendovima te su prepoznali blog kao bitnu platformu, a blogere i njihov rad kao važan dio svojih marketinških aktivnosti.

Putem bloga možete zaraditi prodajom banner pozicija tvrtkama ili postavljanjem Google oglasa. Kroz testiranja proizvoda ili usluga i pisanja recenzija za njih, ili možete jednostavno biti plaćeni za korištenje određenog proizvoda u svojim receptima.

Da tvrtke stvarno cijene rad blogera dokazuje i činjenica da se blogeri sve češće angažiraju kao vanjski suradnici i sudjeluju u razvijanju brendova, kreiranju sadržaja i sl. projektima u ime brenda i van rada na vlastitim blogovima.

To zapravo niti ne čudi previše pošto su gastro blogovi postali svojevrsni online portfolio njihovih blogera, gdje mogu prezentirati svoje talente. Zbog tog portfolija mogu biti angažirani na raznim projektima vezanim za kreiranje novog sadržaja u ime određenog brenda. U to ulazi sve od smišljanja recepata, stiliziranja hrane za fotografiranje i objavu u katalozima, časopisima i portalima, izrada fotografija hrane i namirnica po narudžbi, držanje raznih gastro radionica i edukacija, itd.”

Oglašivači kod nas ne zaostaju za svjetskim trendovim
Darko: Oglašivači kod nas ne zaostaju za svjetskim trendovima

 

Kako ostvariti suradnju s tvrtkama i oglašivačima?

Da bi se postignula neka suradnja, potrebno je dogovoriti neke detalje između blogera i brenda. No, prije toga potrebno je da jedna i druga strana uopće predstave svoje mogućnosti i želje. Darko nam je pojasnio kako izgleda proces dogovaranja suradnje između blogera i brendova:

“Nema pravila što se tiče toga tko se kome prvi javlja kada se dogovaraju buduće suradnje.

To može biti prvo tvrtka koja je prepoznala rad blogera, a može biti i bloger koji svoj rad želi ponuditi tvrtki ili brendu na razmatranje.

Ako želite upoznati tvrtku s vlastitim radom to možete napraviti indirektno, bez direktnog javljanja brendu.

Dovoljno je pratiti željene brendove i koristiti njihove službene hashtagove i tagirati ih na novim objava na društvenim mrežama kako bi vas uočili. Ovo je posebno korisna taktika privlačenja pažnje na vlastiti rad ako ste tek pokrenuli blog i još nemate veći doseg kroz svoje objave na društvenim mrežama zbog čega će vas u moru objava brendovi teže zapaziti bez obzira na kvalitetu istih.

A sve dalje kada se javite tvrtki ili oni vama je standardna poslovna praksa gdje s jedne strane imate klijenta koji ima svoje želje i potrebe vezane za određenu suradnju ili projekt, a s druge strane blogera koji odgovara ponudom na njih. I ta komunikacija ide u krug sve dok se ne postigne konačan dogovor ili odustane od suradnje na tom projektu.

Ovisno o vrsti suradnje dogovara se sve od uvjeta suradnje, rokova, načina isporuke, načina i iznosa plaćanja po završetku suradnje, itd.

Ugovor s kojim se potvrđuju svi dogovoreni parametri i uvjeti suradnje se najčešće potpisuje u suradnji s agencijama i većim tvrtkama koje planiraju koristiti naručen sadržaj kod sebe, te za veće ili vremenski duže suradnje.”

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji darko kontin intervju food bloger hrvatska zarada bloger gastro blogerska scena finjak portal recepti časopis
Darkovi recepti često završavaju u časopisima

 

Koliko zarađuju food blogeri u Hrvatskoj i regiji?

Blogeri s kojima smo do sada razgovarali, često znaju napomenuti kako se teško može zaraditi neki ozbiljan novac u Hrvatskoj. No, naš današnji gastro bloger, Darko Kontin, misli da je moguće zaraditi, ali možda ne dovoljno da bi se od bloga moglo super živjeti. Treba li gastro bloger uz blog imati i redoviti posao?

“U Hrvatskoj postoje blogovi koji zarađuju. Ali o kojem se tu broju blogera radi koji mogu živjeti isključivo od bloga, u odnosu na blogere kojima je zarada od bloga financijski bonus na kraju mjeseca, teško je reći.

Smatram da je ovdje važnije napomenuti da je većina suradnji, koje blogeri danas sklapaju, sklopljena na kraći rok. Dok su one dugoročne suradnje za sada kod nas dosta rijetke.

Zbog toga bez obzira na trenutnu mjesečnu zaradu od bloga nikada ne možete biti sigurni hoćete li taj nivo prihoda uspjeti održati i sljedeći mjesec”, pojašnjava Darko.

Isplati li se biti gastro bloger u Hrvatskoj i regiji darko kontin intervju food bloger hrvatska zarada bloger gastro blogerska scena finjak portal prehrana blog
Darko: Dugoročne suradnje s brendovima za sada su kod nas još dosta rijetke

 

Kako će izgledati budućnost (gastro) blogera?

Za kraj, preostalo nam je da pitamo Darka što misli o budućnosti gastro blogerske scene? Hoće li blogovi igrati zapaženiju ulogu na tržištu? Hoće li u budućnosti blogeri puno zarađivati i živjeti super život? Evo, što je poručio naš poznati gastro bloger:

“Smatram da će važnost blogova, blogera i influencera rasti i dalje u budućnosti, a s njima i dodatno povećanje fokusa kompanija na ovaj tip marketinga i promocije.

A kako će to utjecati na budućnost gastro blogova teško je reći. Smatram da će potražnje za gastro sadržajem uvijek biti. Jedino što će se format takvog sadržaja mijenjati.

Kako video istiskuje fotografiju, možda će tako nešto drugo u budućnosti postati zanimljiviji format korisnicima interneta te istisnuti gastro video sadržaj.

A kao savjet novim blogerima predložio bih da blog pokrenu prvenstveno iz ljubavi prema temi koju obrađuju. Da uživaju u svakoj sekundi koju provedu u kreiranju sadržaja za blog. Sve ostalo će doći postepeno i s vremenom.”

 

Veliko hvala Darku Kontinu što je odvojio vrijeme i dočarao nam kako stvoriti uspješan gastro blog. Želimo mu puno sreće u daljnjem radu i da još dugo svoje čitatelje uveseljava sjajnim receptima i ukusnim jelima.

Ako imaš kakvo pitanje vezano uz gastro blogere u Hrvatskoj i regiji, napiši ispod u komentare. Rado ćemo odgovoriti na svaki tvoj upit.

 

 

Related posts

1 Comment

  1. Alice

    Volim Darka i njegov blog.

Odgovori

Required fields are marked *