Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Moderna Žena

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspješnog gastro bloga (INTERVJU)

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspješnog gastro bloga (INTERVJU)
Photos: Cukar

Znaš li kako izgleda dan food blogerice? Što food blogerica zapravo radi? Kako priprema, dizajnira i fotografira jela koja završavaju na blogu?

Odgovore na ta i još mnoga druga pitanja ovog nam je puta ustupila Andrea Cukrov, jedna od najboljih food blogerica u Hrvatskoj.

U 2016. godini njezin je blog Cukar izabran među tri najbolja gastro bloga u Hrvatskoj. Jedna je od začetnica gastro blogiranja u Hrvatskoj, a njezini recepti mogu se pronaći u raznim magazinima i renomiranim portalima o hrani.

Andrea nam je otkrila kako je kreirala svoj prvi gastro blog, na koji način promovira svoje recepte, kako stvara prekrasne fotografije, da li je isplativo napisati vlastitu kuharicu i još mnoštvo drugih stvari.

Od amatera u kuhinji do food blogera…

Andrea kao studentica arheologije, nije ni najmanje svoj smisao života pronalazila u kuhinjskim majstorijama. Dapače, ‘odbojna’ kuhinja nije je interesirala, pa bi joj i pečenje jaja na oko ponekad zadavalo goleme muke i probleme.

Njezin smisao života bilo je terensko istraživanje arheoloških područja, čemu se u potpunosti posvetila tijekom fakultetskih dana. No, spletom okolnosti, nakon završenog studija dobiva posao u struci, ali unutar uredska četiri zida.

Smiraj uredskog posla počeo je buditi strast prema istraživanju kuhinje i hrane. Andrea je otkrila prekrasne američke food blogerice i korak po korak isprobavala recepte u vlastitoj kuhinji.

No, prekrasni food blogovi koje je redovito obilazila, pobudili su u njoj ideju da i sama počne pisati svoj kulinarski blog. Potpuno spontano, bez neke ideje, vizije ili želje za zaradom.

Ubrzo nakon toga registrirala se na jednoj besplatnoj blogerskoj platformi i to je značilo početak njezine blogerske avanture. Avanture, koja uspješno traje i danas.

“Teško mi je uopće zamisliti sebe prije bloga. Iz današnje perspektive to se čini kao neki drugi život”, kaže Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net18

Kako je stvorila hrvatsku gastro blogersku scenu?

Kada je Andrea pokrenula svoj prvi blog Voće i povrće, blogerska scena u Hrvatskoj gotov da i nije postojala.

Nakon što je jedno vrijeme sama koračala bespućima blogosfere, počele su se javljati i neke nove food blogerice u Hrvatskoj. Nije dugo trebalo da se stvori zajednica, a evo što Andrea kaže:

“Kad sam pokrenula svoj blog kod nas nije postojala gastro blogerska scena, ali uopće. Nisam imala nikakva očekivanja od bloga. On je postojao samo kao moja mala kreativna oaza i bijeg od suhoparnog administrativnog zanimanja.

Blog sam nazvala Voće i povrće jer u trenutku registriranja nisam imala pametnije ideje pa sam upisala prvo što mi je palo na pamet. Ime mi se nije činilo uopće bitnim jer ionako nisam očekivala da će ga itko čitati.

Vrlo brzo se pojavilo još nekoliko naših blogerica, a onda smo se povezale i s curama u Srbiji i rekla bi ih da je to bio početak i nastanak ove današnje blogerske (velike i bogate) zajednice.

Družile smo se, komentirale postove jedne drugima, organizirale smo i zajedničke blogerske igre, isprobavale recepte… Bilo je to jedno lijepo vrijeme nedužnog bloganja.”

Kako je zapravo nastao Cukar, najbolji gastro blog u Hrvatskoj?

Kako je rasla zajednica blogera, blog Voće i povrće izgradio je neki svoj identitet. No, bez obzira na prepoznatljiv identitet, Andrea nije bila zadovoljna imenom.

Pojavilo se pitanje da li promijeniti naziv bloga i kako će to utjecati na izgrađeni identitet?

Nakon višegodišnjeg odugovlačenja, Andrea se ipak odlučila na promjenu naziva bloga. Sve je bilo potaknuto jednim velikim tehničkim kvarom, kada se okuražila i napokon odlučila za promjenu naziva u Cukar.

“Za promjenu imena je najzaslužnija moja urednica s portala Volim meso koja me gurnula u tom smjeru i smislila novo ime – Cukar. Ono je zapravo potpuno logično jer je izvedeno iz mog prezimena”, kaže Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Kako izgleda prosječan dan jedne food blogerice?

Andrea nam je priznala kako od bloga trenutno još ne može živjeti, pa je još uvijek primorana odlaziti raditi uredski posao s početka priče.

Kada nije na poslu, tada poprima dva nova zanimanja – roditelj i bloger.

“Na blogu radim uglavnom u kasnim večernjim satima. Tada pišem tekstove i obrađujem fotografije.

Vikendi su rezervirani za kuhanje, fotografiranje i osmišljavanje recepata. Uz sve to nekoliko puta mjesečno vodim kulinarske radionice pa i njih moram ugurati u raspored.

Tu su i sve ostale svakodnevne obveze koje više-manje svi imamo”, kaže Andrea o svojem prenatrpanom rasporedu.

Kako stvoriti savršenu objavu za blog?

Za razliku od ostalih vrsta blogera, gastro blogeri primorani su na samu pripremu objave potrošiti minimalno nekoliko sati. Potrebno je napraviti jelo, dekorirati ga, fotkati, napisati recept i sve to skupa posložiti da izgleda privlačno čitateljima.

Pročitaj kako Andrea stvara jedan svoj blog post:

  • priprema svakog blog posta započinje s idejom
  • nakon što nabavim sve namirnice kreće kuhanje
  • potom je na redu fotografiranje koje nekad traje satima, a nekad ide jako brzo (ovisi kako sam raspoložena)
  • na posljetku obrada fotografije i pisanje teksta.

Kod mene se ovo sve zna razvući na nekoliko dana. Obično tek sutradan obradim fotke, onda mi treba još jedan dan za tekst i onda tek ide objava. I za objavu mi treba koji sat dok sve uredim i podijelim na društvenim mrežama.

Proces bi mogao trajati kraće kad bi imala luksuz da se jednim jelom i postom bavim cijeli dan, ali u pravilu nemam.

Zimi sam vječito u problemima jer je dan kratak, a ja fotkam isključivo na dnevnom svjetlu. Pokušala sam koristiti i nekakvu rasvjetu, ali to jednostavno nije to.

Uglavnom ima puno posla oko jednog blog posta, puno više nego što se možda čini na prvi pogled.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Kako napraviti prekrasnu fotografiju hrane?

Fotografije su jako važan dio bilo kojeg bloga, a posebno bloga o hrani. Tekstom se ne mogu prenijeti okusi i mirisi pojedinog jela. No, fotografija može zagolicati čitateljevu maštu i potaknuti ga da jelo isproba i vrati se ponovno na blog.

“Kad sam počela pisati blog nisam znala ništa o fotografiji i moje fotografije su bile tragikomične. Fotkala sam mobitelom vrlo loših foto performansi.

Kako su moj uzor od početka bili vizualno prekrasni strani blogovi silno sam se željela približiti njihovom standardu.

Opsesivno sam čitala sve što sam mogla pronaći o fotografiji. Počela sam od samih tehničkih zakonitosti fotografiranja pa sve do finesa fotografiranja hrane.

Samouka sam, nisam išla na nikakve tečajeve, sve sam naučila (i još uvijek učim) čitajući pa kasnije primjenjivanjem pročitanog u praksi. Nekad je to uspješno, nekad ne, ali sve je to proces učenja.

Uz fotografiju sam paralelno učila i raditi u Photoshopu koji je nerazdvojan dio digitalne fotografije. On je nešto poput virtualne mračne komore i ne treba ga se bojati.

Moj prvi fotoaparat je bio mali kompaktni Olympus UZ 560 SP, s njim sam puno naučila, ali i ubrzo shvatila da za moje ambicije moram imati dSLR fotoaparat. Odlučila sam ostati vjerna Olympusu pa sam kupila E-620 i tri objektiva 14-42 mm, 40-150mm i 50 mm.

Od nedavno sam prešla na Canon te sada fotografiram s EOS 80 D i 60 mm objektivom.

Ono što savjetujem svakom tko želi unaprijediti svoje fotografske vještine je da se prvo dobro upozna s opremom koju ima.

Ne moraš odmah kupovati skupi fotić i neki kompaktni srednje-višeg razreda može raditi odlične fotografije. Važno je znati ga koristiti.

Kod fotografiranja hrane svijetlo je najvažnije. Tu sam puno eksperimentirala s raznim vrstama osvjetljenja, ali zbilja ništa nije ravno dnevnom svjetlu. Promatrajte svjetlo, igrajte se ekspozicijama i tako stvarajte različite atmosfere na fotografijama te izgradite svoj izričaj.

Također, ne smijemo zaboraviti, da je jako bitno i da hrana koju fotografiramo lijepo izgleda, nemoj je samo nabaciti na tanjur.

Što se ostalog stajlinga i rekvizita tiče to je stvar osobnog ukusa. Treba se malo poigrati s podlogama, tkaninama, priborom za jelo i vidjeti što ti se sviđa i što ti odgovara”, objašnjava Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Koji trendovi vladaju među food blogerima?

Otkako je Andrea napisala prvi post na blogu svašta se u svijetu blogera promijenilo. Nove platforme, novi načini oglašavanja, novi trendovi. Sve to potrebno je pratiti ako želiš svoj blog pogurati ka top blogovima.

Andrea je za nas izdvojila dva trenda kojima se i sama morala prilagoditi:

Svaki bloger igra za sebe

Spominjala je Andrea na početku intervjua kako su se postepeno blogerice udruživale i stvorile pravu malu obitelj (zajednicu). Ta zajednica družila se i dijelila među se razne recepte i savjete. No, pojavili su se veliki mediji koji su napravili veliki ‘rascjep’ među blogerima.

“Zajednica se iz jedne intimne i prijateljske počela transformirati u nešto drugačije. Intimna više nije mogla biti jer smo postali vidljivi široj publici. To je dovelo i do velikog gastro blogerskog buma pa više nije moguće govoriti ni o nekom prijateljskom kolektivu jer nas je naprosto puno. Puno različitih ljudi s različitim senzibilitetima i, u krajnjem slučaju, motivima zbog kojih blogaju”, objašnjava Andrea.

Društvene mreže kao neizostavan dio blogiranja

Veliku promjenu na blogerskoj sceni donijelo je pojavljivanje i masovno korištenje društvenih mreža, posebice Facebooka. Čitatelji blogova su na društvenim mrežama, pa moraju tamo biti i blogeri.

“Zahvaljujući Facebooku mogli sam zapravo vidjeti na što publika dobro reagira i što im se zapravo sviđa. Facebook ima svoje zakonitosti i nije s njim uvijek lako izaći na kraj. Tu sam morala postati fleksibilnija, shvatiti ga kako funkcionira i prilagoditi se tome.

Sada je tu i Instagram, Pinterest, You Tube. Treba biti prisutan na svim kanalima kako bi naš sadržaj došao do ciljane publike. To je ponekad izazovno, odvlači energiju od onoga što je zapravo prioritet bloga (hrana), a bogme oduzima i vrijeme”, kaže Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Kako izgraditi veliku zajednicu ljubitelja hrane?

Smisao bloga je da širi informacije među čitateljima. Ako nema čitatelja, blog kao da i ne postoji. Zbog toga, svakom je blogeru prioritet da izgradi što veću zajednicu oko svojeg bloga, ali i posljedično sebe.

Andreu i njezin blog Cukar putem Facebooka i Instagrama prati više od 10.000 ljudi. Radi se prvenstveno o ljudima koji obožavaju hranu i koji vole eksperimentirati u kuhinji. Budući da se radi o velikom broju kulinarskih znatiželjnika, propitali smo Andreu na koji način je izgradila tu svoju zajednicu:

Kao i sa svime oko bloga puno rada ulažem i u društvene mreže, ali do sada nisam plaćala oglase jer im zapravo ne vidim svrhu. Stvarno mi je bez veze plaćati nekome kako bi ljudi došli do sadržaja koji im nudim besplatno.

Trudim se ljude privući kvalitetnim sadržajem, lijepim fotografijama i točnim receptima. Mislim da je kvaliteta, autentičnost, dosljednost i doza intimnosti ono što privlači čitatelje (gastro) blogovima.

Svatko tko se bavi community managementom zna koliko je teško danas, bez ulaganja novca, uspješno voditi Facebook stranicu. Ja se za sad ne predajem i guram ovako koliko ide. Ako ne bude više išlo naći ću nove kanale za distribuciju svojih sadržaja.

Kako izgleda idealni čitatelj na blogu Cukar?

“Moj idealni čitatelj je netko tko jako voli hranu, ne boji se eksperimentirati, otvoren je za nove okuse, voli otići i u restoran i općenito hranu doživljava kao nešto više od puke fiziološke potrebe.

Iako ne volim raditi rodne generalizacije, ne smatram da je kuhanje ženski posao i da su gastro blogovi štivo za žene, pogled na statističke podatke ukazuje da ipak žene čine najveći dio mojih čitatelja“, objašnjava Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Može li blog otvoriti mnoštvo drugih životnih prilika?

Blog služi kao platforma na kojoj možeš predstaviti sebe, svoje znanje i svoje strasti. Jasno je da će prije ili kasnije to netko prepoznati i da će pokazati interes za suradnju s tobom.

Andrea nam je otkrila kako nema poriv da sama traži brendove s kojima će surađivati. Spomenula je kako su brendovi s kojima surađuje prvi kontaktirali nju, a ne obratno.

Što se samih suradnji tiče, uglavnom se radi o stvaranju sadržaja za veće brendove. Andrea izradi članak, recept ili fotografije, a onda brendovi dalje rade što je potrebno s datim informacijama.

Surađuje i s nekoliko hrvatskih časopisa koji je po potrebi angažiraju za osmišljavanje recepata, fotografiranje ili stiliziranje hrane.

Kaže da direktnu korist suradnje s velikim portalima i časopisima ne vidi na rastu posjeta na svojem blogu. No, takve suradnje donose određeni kredibilitet, posebno kao referenca za nove poslovne prilike.

Također, naglašava kako je ona na portalima i u časopisima suradnik/autor plaćen za svoj posao i njezin blog tu nije u fokusu, već sadržaj koji kreira za njih.

Preko bloga je upoznala jako bliske prijateljice s kojima sada dijeli svakodnevne životne sitnice. Od mnoštva frendica dvije su (bile) vrlo uspješne blogerice – Ana-Marija autorica bloga Da mi je nešto slatko i Vali voli torte.

Osim njih mnoge druge blogere smatra dobrim prijateljima i jako se raduje zajedničkim druženjima.

Andrea povremeno radi i kao Stilist hrane. Što je to?

Rekla nam je kako se danas mnogi bez ikakvog pokrića nazivaju stilistima hrane. Službeno, stilisti hrane su osobe zadužene za ‘uljepšavanje’ hrane i njenu prezentaciju na tanjuru.

Svrha takve pripreme hrane može biti fotografiranje, snimanje reklame, promotivnog materijala ili bilo čega drugoga što podrazumijeva oku privlačna jela.

Stilisti hrane su često i sami kuhari (chefovi) koji stiliziranjem hrane na tanjurima koje poslužuju zaokružuju priču o samom jelu.

“Ja sam imala prilike fotografirati i stilizirati hranu za neke naše ugledne magazine, kao i raditi na međunarodnoj produkciji, mislim da mi to daje neke kvalifikacije, ali još uvijek se ne smatram velikim stručnjakom.

Za uspješno stiliziranje hrane prvenstveno hranu treba razumjeti. Treba znati kako se namirnice ponašaju nakon termičke obrade, što im se događa dugim stajanjem pa sukladno tome prilagođavati svoj rad. U praksi bi to značilo da se možda neke stvari nećete skuhati do kraja kako bi sačuvali boje i teksture, itd.

U pravilu na svom blogu radim samo s pravom hranom i nikad ne koristim takve trikove, ali ako klijent zahtjeva određen izgled hrane onda se tome prilagodim.

Kada se radi na televizijskim reklamama onda stvari idu još i dalje pa se često koriste zamjene za hranu kako bi ta ‘jela’ izgledala privlačno i izdržala sate snimanja.

Osim što treba poznavati hranu, treba imati i razvijen osjećaj za estetiku te pratiti svjetske trendove na tom polju. Kao i kod svega drugoga, oni se brzo mijenjaju”, objašnjava Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Vlastita kuharica je recept do uspjeha ili…

Andrea se može pohvaliti kako je napisala i svoju vlastitu blagdansku kuharicu. Iako je kuharicu bez problema rasprodala, priznaje kako je pravo pitanje da li je nakon pokrića troškova uopće ostala u plusu.

Priznala je da bi danas kuharicu koncipirala sasvim drugačije, nego što je to uradila prvi put. No, ne sakriva zadovoljstvo i ponos, jer ipak je u kuharicu uloženo puno entuzijazma i truda.

Evo kako je tekao proces izrade vlastite blagdanske kuharice:

“Proces njenog nastajanja je bio dugotrajan i naporan. Prvo sam zamislila koncept, potom sam radila nacrt recepata koje bi uključila u nju, a na kraju je išlo kuhanje i fotografiranje.

Neke recepte sam i ponavljala po nekoliko puta dok nisam bila zadovoljna.

Sve sam to radila uglavnom vikendom, u svojoj kuhinji, ni malo glamurozno.

Već dugo razmišljam o novoj kuharici, ovaj put konkretnijoj. Nažalost, nemam vremena posvetiti se tome, iako mi ideja ne nedostaje”, priznaje Andrea.

Andrea održava i vlastite kulinarske radionice…

Na radionicama se pojavljuje vrlo šarolik profil ljudi – parovi, cure, dečki, mame, bake i djeca. To samo potvrđuje činjenicu da interes za kuhanjem vlada u svim društvenim redovima.

“Kulinarske radionice provodim u suradnji s Centrom za kulturu prehrane. Prostor je njihov, a program smo zajedno osmisli.

Naše radionice su interaktivne, nadam se i zabavne, pa to privuče ljude.

Na svakoj se trudim ljudima prenijeti što više informacija o kulinarskim tehnikama, ali i neke zanimljivosti iz povijesti jela.

Na kraju radionice zajedno pojedemo sve što smo skuhali, a viškove polaznici nose kući”, kaže Andrea.

Poznata hrvatska food blogerica otkrila super tajne za stvaranje uspjesnog gastro bloga kulinarski blog cukar finjak net

Koje je omiljeno jelo jedne od najboljih hrvatskih food blogerica?

Andrea je vrlo strastvena što se kuhinje tiče, pa je priznala da joj je iznimno teško izdvojiti neko jelo. Ako već mora izabrati neko omiljeno jelo, kaže da je jako bitno da osim dobrog okusa i izgleda, to jelo karakterizira bogatstvo emocija.

“Ako baš moram uvijek izdvojim hranu uz koju me, osim dobrih okusa, vezuju i neke lijepe emocije i slike iz djetinjstva.

Ta jela su svakako pašticada koja je kultno dalmatinsko jelo. Jelo oko kojega se često lome koplja, jelo koje svatko kuha najbolje i za koje ne postoji pravi recept. Ja je kuham po svom osjećaju vodeći se maminim i bakinim smjernicama.

Obožavam i artičoke s bobom i graškom. To je još jedno jelo koje me podsjeća na baku i njeno kuhanje, osim toga artičoke imaju kratku sezonu pa ovo nikako nije svakodnevno jelo. Artičoke kuham tek koji put godišnje.

Divlje šparoge, kratko prokuhane i poslužene s tvrdo kuhanim jajima obožavam. To jelo je eksplozija okusa, pravo proljeće na tanjuru.

Puno je još jela koja obožavam, to se često mijenja i sa sezonom, a ovisi i o mom raspoloženju.

 

Koje je tvoje omiljeno jelo? Napiši u komentar!

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *