Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Zdrav Život

Je li efikasnije i zdravije trčati u prirodi ili na traci za trčanje?

Je li efikasnije i zdravije trčati u prirodi ili na traci za trčanje?

Trčanje je zdravo. Nije ni čudo što svakog dana u Hrvatskoj imamo sve više zaljubljenika u taj vid rekreacije. Jesi li i ti jedan od trkača ili to namjeravaš postati?

U hladnim danima događa se da se ekipa s cesta i trkaćih staza preseli u teretane. Pitanje koje se često zna spominjati jest koliko je zdravo i efikasno trčanje na pokretnim trakama? Može li se ono uopće uspoređivati s trčanjem u prirodi?

Kako stižu topliji dani broj trkača na cestama i stazama sve je veći. Jasno, bujanje prirode prirodni je afrodizijak koji nam navlači osmjeh na lice. No, ima li i trčanje u prirodi pozitivni učinak na naše osjećaje?

Trčanje na traci vs. trčanje u prirodi

Da bismo mogli kvalitetno usporediti ta dva načina trčanja, moramo se dotaknuti različitih područja. Prije svega potrebno je sagledati efikasnost pojedinog načina trčanja, ali jako bitan faktor igra i utjecaj na zdravlje.

Vrijeme je da otkrijemo koji način trčanja je bolji!

Potrošnja energije

Prvi parametar u kojem se razlikuje trčanje na traci i u prirodi jest potrošnja energije. Efikasnost trčanja na traci je manja nego što je to u prirodi.

Dakle, trčanjem u prirodi trošit ćeš više energije!

Zanimljivo jest da se taj omjer ujednačava kada na traci za trčanje namjestiš 1 posto nagiba. Dakle, potrošnja energije na traci s jedan posto nagiba, jednaka je onoj koju trošiš kada trčiš u prirodi.

Još jedna osobina trčanja u prirodi jest otpor zraka. Poznato je da na vanjske uvjete teško možemo utjecati, a otpor zraka može uzrokovati još dodatne potrošnje energije kada trčimo na otvorenom.

Brzina trčanja

Traka za trčanje smanjuje tvoju brzinu. Odnosno, trčanjem u prirodi tvoja brzina je veća nego što je to na traci za trčanje.

Studije su pokazale kako trkači često precjenjuju svoju brzinu kada trče na traci. Stoga, trčanje u prirodi jest bolja solucija jer nesvjesno postižeš veće brzine nego što je to slučaj na traci za trčanje.

Neki naučnici, studiju iznesenu iznad potkrjepljuju činjenicom da u zatvorenom prostoru gubimo osjećaj za brzinu. Dakle, u prirodi imamo bolji osjećaj za brzinu jer objekti prolaze kraj nas, odnosno dolaze i nestaju iz vidnog polja. U zatvorenom prostoru sve stagnira.

Mogućnost ozljede

Trčanjem u prirodi izlažemo se puno većem riziku od ozljeda.

Teren kojim trčimo često je neravan, okuženi smo raznim opasnostima (automobili, životinje, itd), a i često se nađemo na nekom mjestu gdje nema vode ili telefonskog signala. Uvjeti u prirodi puno su opasniji, nego oni u zatvorenom prostoru teretane.

No, traka za trčanje također nosi jedan bitan nedostatak.

Zbog samog načina trčanja na traci naši su zglobovi i ligamenti pod većim pritiskom nego što je to u prirodi. Dakle, traka za trčanje s vremenom oštećuje naše zglobove i ligamente, što može imati dugosežne posljedice kasnije u životu.

Raspoloženje

Istraživanja su pokazala kako su trkači koji trče u prirodi bolje raspoloženi.

Trčanjem u prirodi upija se pozitivna energija koja proizlazi iz ljepote prirode ili od drugih ljudi koje putem susrećemo.

Trčanjem na traci zatvoreni smo u prostoru i fokusirani na jednu te istu okolinu. Stoga, razina pozitivne energije je tu puno manja.

Zaključak

Prema svemu navedenom, trčanje u prirodi je bolje!

Trčanjem u prirodi trošimo više energije, trčimo brže i stječemo pozitivno raspoloženje.

Pozitivna strana trčanja na traci jest smanjenje težih ozljeda, no dugoročno može doći do oštećenja zglobova i ligamenata.

Sve u svemu, najbolji način trčanja za tebe je onaj u kojem se osjećaš najbolje. Ako voliš prirodu, kreni trčkarati vani, ako si više indoor tip osobe onda je traka za trčanje tvoj odabir.

Važno je da se gibaš i da održavaš formu. Zdravlje i raspoloženje bit će ti puno bolje, ako otrčiš barem nekoliko kilometara tjedno.

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *