Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Kako crtanje karikatura pretvoriti u zabavan i uspješan biznis?

Kako crtanje karikatura pretvoriti u zabavan i uspješan biznis?
Photos: Nik Titanik (24sata)

Zanima te crtanje i žališ naučiti više o tehnikama crtanja? Želiš strast prema crtanju pretvoriti u uspješan posao? Interesira te koje korake trebaš poduzeti da crtanje karikatura dovedeš do savršenstva? Želiš saznati može li se zarađivati od crtanja karikatura?

Da se može zarađivati crtanjem karikatura potvrdit će nam naš današnji gost – Nikola Plečko. Vjerujemo da malo ljudi zna tko je Nikola Plečko, no gotovo cijela Hrvatska zna tko je Nik Titanik. Ovaj naš poznati karikaturist izgradio je vrlo kvalitetan brend i danas je najpoznatiji domaći crtač karikatura.

nik titanik intervju finjak portal kako crtanje pretvoriti u biznis
Nik Titanik je poznati hrvatski karikaturist (photo by Božidar Babić)

Nikola, odnosno Nik Titanik je hrvatski karikaturist, koji se isto tako voli baviti ilustracijom i stripom. Još od malih nogu bio je zaljubljen u crtanje pa je svoj prvi strip nacrtao još u vrtićkim danima. Kaže kako voli crtanje i obožava svoj život jer radi upravo ono što najviše voli. Njegovi radovi prisutni su diljem društvenim mreža, ali i u dnevnim novinama.

U razgovoru s najpoznatijim domaćim karikaturistom saznali smo mnoge tajne zanata. Nik Titanik tako nam je otkrio: što je sve potrebno za crtanje karikatura, kako naučiti crtati i koje sve tehnike koristiti, kako nastaje kvalitetna karikatura, kako zarađivati crtanjem i kako crtanje pretvoriti u biznis, itd. Svakako nastavi s čitanjem članka jer očekuju te sjajni crtački savjeti.

 

Što je sve potrebno za crtanje karikatura?

Iako se crtanje karikatura čini kao radnja u kojoj ne treba puno alata, tome zasigurno nije tako. Naime, današnji karikaturisti moraju se prilagoditi modernom dobu i bilo bi poželjno da svoje radove imaju u digitalnom obliku. Dio karikaturista koristi digitalne tablete za crtanje, dio obožava crtati flomasterima i bojicama, dok je dio njih i dalje okrenut crtanju olovkom.

Zamolili smo Nikolu da nam pojasni koji su to nužni alati koje jedan karikaturist treba imati. Da li je dovoljna samo olovka ili je pametno prebaciti se na tablet za crtanje? Evo što Nikola savjetuje:

“Generalno, za crtanje je dovoljna olovka ili nešto što piše, a crtati možeš po svemu. Ja sam počeo klasično – olovkom po papiru. Točnije, po školskim bilježnicama koje su mi bile zgodne za crtanje stripova zato što je već sve bilo unaprijed uvezano.

Sljedećih dvadesetak godina sam crtao olovkom i flomasterom na papiru, dok sam kasnije te karikature skenirao i kolorirao u Photoshopu.

Na digitalni tablet sam prešao prije 10 godina. Iako se način rada nije puno promijenio (i dalje crtam rukom na ‘digitalnom’ papiru), puno sam dobio na brzini i efikasnosti.”

Kako crtanje karikatura pretvoriti u zabavan i uspješan biznis nik titanik karikatura nikola reklama auto
Nikola: Za crtanje je dovoljna olovka ili nešto što piše

 

Kako naučiti crtati?

Ako se još uvijek mučiš sa savladavanjem tehnika crtanja, onda ti je svaki savjet dobro došao. Zamolili smo Nikolu da nam ukratko objasni kako naučiti ‘pravilno’ crtati. Koje tehnike koristiti prilikom crtanja i kako postići zadovoljavajući nivo?

“Mislim da se mogu naučiti osnove. Prije svega, mislim na anatomiju i neke stvari vezane za perspektivu, kadriranje i sl. No, sve poslije toga prelazi u sferu strasti.

Ako ljubav prema crtanju nije nešto s čime se čovjek rodi, uzaludno je očekivati da će netko uživati u nadogradnji onih osnova koje je naučio. Meni crtanje nije posao. Meni je crtanje život, to sam ja.

Postoji jako puno tehnika i potrebno je puno rada da bi se pojedina tehnika usavršila. No ponavljam, najvažnija je strast prema crtanju. Ako netko voli crtanje, crtati će bez obzira na to što netko drugi misli o tome i je li to u skladu s nekakvim pravilima zanata.

Ja uvijek ponavljam priču kako sam zapravo htio postati slavni slikar poput Vlahe Bukovca. No, kada nisam prošao na prijemnom na Akademiji likovnih umjetnosti, shvatio sam da ne znam crtati pa sam se počeo baviti karikaturom”, šali se Nikola.

 

Kako napraviti kvalitetnu karikaturu?

Napraviti kvalitetnu, zabavnu i interesantnu karikaturu zasigurno nije lagani zadatak. Uz izvježbanu ruku i tehniku crtanja, potrebna je i kvalitetna ideja. Kako se dolazi do kvalitetne ideje za karikaturu, koje su faze pripreme prije crtanja i što sve treba sagledati prilikom crtanja karikature?

“Kod aktualne političke karikature sve počinje proučavanjem vijesti koje su taj dan aktualne. Izabire se tema o kojoj se najviše priča.

Nakon toga ponekad imam sreće pa mi ideja sine promptno, ali uglavnom razrada ideje i što je najbitnije fore, potraje i po sat vremena.

Samo crtanje ovisi o kompleksnosti karikature (broju likova i sceni), a traje od desetak minuta do sat vremena.

Obično s proučavanjem portala krećem oko pola 1. Do 2 sata završavam političku karikaturu, a do 3 sportsku. Ujutro i nakon 3 se bavim crtanjem portretnih karikatura po narudžbi. I tako svaki dan”, pojašnjava Nikola.

 

Kako crtanje karikatura pretvoriti u biznis?

Nik Titanik najpoznatiji je karikaturist u Hrvatskoj, što jasno pokazuje kako je crtanje karikatura pretvorio u uspješan biznis. No, što je sa svima ostalima koji imaju želju da crtanje pretvore u biznis? Na koji način crtanje pretvoriti u posao i živjeti od crtanja? Evo što kaže Nik:

“Crtanje kao biznis je jako specifično. Mislim da sam jedini u Hrvatskoj koji je uspio brendirati sebe u klasičnom poslovnom smislu.

Puno mi je pomogao internet kao takav jer sam svoje karikature počeo objavljivati već 2000. godine kad je sve još bilo u začetku. Kreirao sam svoj site, surađivao s tadašnjim mainstream portalima, aktivno koristio blogove za marketing.

Sve to dovelo je do prvog pravog angažmana u novinama početkom 2005. godine. Nakon toga su došle društvene mreže tako da se sve još više marketinški potenciralo.”

 

Može li se zarađivati od crtanja karikatura?

Iako karikature danas viđamo na mnogim mjestima pitanje je da li to može donositi dovoljno novca za pristojan život. Mnogi umjetnici danas ‘životare’, no jesu li među njima i crtači karikatura? Ima li mjesta za zaradu i može li se živjeti od crtanja?

“Ako govorim iz svoje perspektive, od crtanja se može živjeti. Naravno, ako se crtanju pristupi ozbiljno i nadasve profesionalno.

Uz rad na crtačkom usavršavanju ili bar na usavršavanju stila ako se radi o karikaturi, potrebno je kontinuirano raditi na marketingu. Mjesta za objavljivanje ima za sve, s tim da tu prvenstveno mislim na internet.

Nažalost, što se tiče tradicionalnih medija kao što su novine, situacija nije blistava i bit će sve gora”, pojašnjava Nikola.

Kako crtanje karikatura pretvoriti u zabavan i uspješan biznis nik titanik majica
Nikola: Iz moje perspektive, od crtanja se može živjeti

 

Može li crtanje karikatura prerasti u posao iz snova?

Obradili smo više-manje sve glavne elemente crtanja. Zaključili kako je crtanje karikatura moguće pretvoriti u biznis i kako oni najbolji od toga mogu živjeti. Za kraj, preostalo nam je da upitamo Nikolu da li crtanje može postati posao iz snova i kako to postići? Evo što kaže Nik Titanik:

“Savjet je vrlo jednostavan. Treba sjesti i crtati. I onda kad ti postane zlo od crtanja, treba crtati još malo više. I samo u tom slučaju, posao iz snova je dostižan.”

 

Veliko hvala Niku Titaniku što je osvojio dio svojeg vremena i ispričao nam svoju crtačku priču. Vjerujemo kako smo ti barem malo približili crtanje karikatura i kako su ti sada neke stvari jasnije. Ako imaš kakvo dodatno pitanje napiši ispod u komentare, a ako te interesira više načina za zaradu posjeti našu rubriku Lova do Krova.

 

 

Related posts

2 Comments

  1. svenhubpsy

    Veliki sam ljubitelj karikatura, jer ocrtavaju stvarnu sliku društva – ono što narod misli karikaturisti uspješno prenose na sliku. Nik Titanik definitvno je jedan od predvodnika karikature u Hrvatskoj i ovaj intervju je fantastičan. Puno hvala Finjak na ovom tekstu!

    1. Finjak

      Puno hvala na komentaru. Da, Nik Titanik nam je bio sjajan sugovornik 😉

Odgovori

Required fields are marked *