Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Cool Ideje

Što je coworking kuhinja i zašto je zajedničko kuhanje sve popularnije?

Što je coworking kuhinja i zašto je zajedničko kuhanje sve popularnije?
Photos: Josipa Bračanov / Enzita / Pixabay

Želiš pokrenuti biznis sa slasticama i jelima, ali nemaš dovoljno informacija i prostora za spremanje jela? Nedostaju ti stručni savjeti i adekvatni uređaji za pripremu ukusnih jela? Želiš raditi u profesionalnoj kuhinji, ali jednostavno nemaš financijskih mogućnosti to si priuštiti?

Josipa Bračanov - osnivačica prve coworking kuhinje u Hrvatskoj
Josipa Bračanov – osnivačica prve coworking kuhinje u Hrvatskoj

Coworking kuhinja je koncept koji se polako sa zapada seli i u našu regiju. Pokretačica prve coworking kuhinje u Hrvatskoj je Josipa Bračanov, a u današnjem intervjuu otkriti će nam kako započeti biznis kuhanja i pečenja, ukoliko ti nedostaje financijskih sredstava.

Josipa je odrastanjem uz mamu i baku zavoljela kuhinju i pripremanje jela. Spletom okolnosti našla se u situaciji da otvori prvu coworking kuhinju u Hrvatskoj i tako pomogne svima koji se žele baviti kulinarstvom. Njezina ljubav prema marendi tako je prerasla u nešto više od samog spremanja jela. Danas Josipa educira druge i pomaže im u stvaranju fantastičnih jela.

U nastavku teksta pročitaj što je zapravo coworking kuhinja, kako pokrenuti vlastiti biznis u području prehrane, kako plasirati jela na tržište, zašto su slastice jako popularne, itd. Nadamo se da ćeš uživati u slatko-slanom i edukativnom razgovoru.

 

Što je coworking kuhinja?

Ideja coworking kuhinja nastala je u SAD-a, a polako se širi na čitav svijet. Iako za sada još uvijek nema puno takvih kuhinja, super je vidjeti da imamo jednu u Hrvatskoj. Radi se o konceptu gdje više osoba može koristiti jednu kuhinju. Budući da je kuhinja prilagođena svim regulativnim normama, proizvodi koji nastaju u coworking kuhinji mogu se i prodavati na tržištu. No, bolje da o cijelom konceptu ispriča nešto Josipa:

“Coworking kuhinje namijenjene su uglavnom početnicima u prehrambenoj industriji koji žele plasirati neki svoj proizvod na tržište. Ali i onima koji nisu početnici, ali ne žele dodatno ulagati u vlastiti pogon.

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali koliko sam upoznata, prva coworking kuhinja je nastala u San Franciscu prije nekoliko godina. Nema ih puno u svijetu, a razlog tome su visoka ulaganja i stroga regulativa i zato mislim da nisu još hit, ali svakako ide u tom pravcu.

Coworking kuhinja omogućava malim proizvođačima da, po propisima, proizvode svoje proizvode i dalje ih prodaju te na toj adresi registriraju svoj objekt za proizvodnju.

To je odskočna daska za ‘food poduzetnike’!

Na taj način štede vrijeme, novac i trud jer ne moraju ulagati u vlastiti prostor i uređaje te se ne moraju brinuti o raznim propisima i tehničkim uvjetima koje je potrebno zadovoljiti. Tako se i lakše fokusiraju na proizvodnju, razvijanje novih recepata i prodaju.”

Coworking kuhinja pomaže početnicima koji žele plasirati svoj prehrambeni proizvod na tržište
Coworking kuhinja pomaže početnicima koji žele plasirati svoj prehrambeni proizvod na tržište

 

Tko su korisnici coworking kuhinje?

Iako coworking kuhinju može koristiti bilo koja osoba koja ima kulinarske ambicije, uglavnom u kuhinji prevladavaju mali proizvođači. Njima ova kuhinja uvelike olakšava posao, jer ih rješava brige o nabavci skupih uređaja, ali i mukotrpnog usklađivanja s pravnom regulativom.

“Korisnici kuhinje su mali proizvođači, uglavnom slastica. Ali ima i namaza, začina… Zadovoljna sam odazivom, ali kako raste potražnja, tako postojeća kuhinjica neće više biti dovoljna. Stoga sam u potrazi za većom kuhinjom i novim suradnjama i investicijama.

Ne bih taj koncept nazvala grupnim kuhanjem, već dijeljenjem zajedničkog prostora jer ipak – svatko od njih je zaseban pravni subjekt. Svi su svjesni koliko štede radom u coworking prostoru, nego u vlastitom tako da su više nego spremni na ovakvu suradnju! Osim toga, nema više potrebe za ‘radom na crno’ od doma”, objašnjava Josipa.

Što je coworking kuhinja i zašto je zajedničko kuhanje sve popularnije higijenski uvjeti finjak portal kuhanje ideje kuhinja dizajn savjeti kuhara radionice kuhanje finjak slastice
Josipa: Korisnici kuhinje su mali proizvođači, uglavnom slastica

 

Koje su mogućnosti coworking kuhinje u Zagrebu?

Mnogo smo toga do sada objasnili u teoriji, no sada nas zanima što se to konkretno krije u coworking kuhinjama. Odnosno, pitali smo Josipu, što to korisnici mogu očekivati u prvoj hrvatskoj coworking kuhinji:

“Cook hub je prva coworking kuhinja u Hrvatskoj i regiji otvorena u ljeto 2016. godine. Nastala je kao odgovor na vlastitu potrebu za kuhinjom kad sam došla na ideju da pokušam plasirati jedan proizvod u trgovinu.

Pričala sam s malim proizvođačima i uvidjela da svi dijele isti problem – nedostatak adekvatnog, a povoljnog prostora u kojem mogu proizvoditi svoje proizvode.

Došla sam na ideju da im pružim takav prostor na način da ga dijele po potrebi. I nakon višemjesečnog istraživanja, nastala je coworking kuhinja!

Kuhinja je namijenjena početnicima za sada, tako da je opremljena koliko može biti u ovom trenu. Nova oprema se nabavlja ovisno o dogovoru i potrebi i u planu su novi uređaji. Svi mogu koristiti sve što je zajedničko, ali svatko može donijeti i svoj vlastiti uređaj, posuđe ili pribor i isključivo ga on koristiti.

Što se tiče opcija korištenja kuhinje postoje 3 paketa – Foodie (do 44 sata mjesečno), Cook (do 88 sati mjesečno) i Chef (do 176 sati mjesečno). Mjesečna cijena ovisi o odabranom paketu.

Zbog povećanog broja upita u procesu smo preseljenja u veću kuhinju. Bilo je tjedana kad je koordinacija bila manje ili više zahtjevna, no uvijek se pokušavam sa svakim korisnikom dogovoriti o vremenu rada ovisno o slobodnim terminima i korisnikovim preferencijama.

Netko radi ujutro, netko popodne, netko samo vikendom… Postoje pravila, naravno i moraju se poštivati kako bi sve uredno funkcioniralo. Pravila su napisana na papiru na zidu!”

Što je coworking kuhinja i zašto je zajedničko kuhanje sve popularnije higijenski uvjeti finjak portal kuhanje ideje kuhinja dizajn savjeti kuhara radionice kuhanje finjak
Josipa: Kuhinja zadovoljava sve propise i tehničke uvjete, pa se proizvodi mogu prodavati na tržištu

 

Svježi kuhari i slastičari mogu i naučiti nešto novo?

Josipa je uz samo pružanje adekvatnog prostora i uređaja, svojim klijentima odlučila osigurati i edukativne radionice. Naime, oni koji tek ulaze u posao kulinarstva žude za kvalitetnim informacijama pa je svaka pomoć dobro došla. No, osim edukacije tu su i razna druga događanja, a namijenjena su svima koji osjećaju strast prema kuhinji.

“Radionice se održavaju na Velesajmu u sklopu tvrtke Enzita s kojom surađujem. To je prekrasan prostor koji je nastao kao potreba za mnogobrojnim upitima za prostor u kojem se mogu održavati kulinarske i druge radionice, snimanja video recepata, fotografiranje hrane i proizvoda i slično.

Održavaju se zaista razna događanja, a namijenjeno je svima koji vole hranu i ljude i žele se napuniti pozitivnom energijom”, objašnjava Josipa.

Što je coworking kuhinja i zašto je zajedničko kuhanje sve popularnije higijenski uvjeti finjak portal kuhanje ideje kuhinja dizajn savjeti kuhara radionice kuhanje finjak kuhanje enzita
Edukativne radionice se održavaju na Velesajmu u sklopu tvrtke Enzita

 

Kakva je budućnost coworking kuhanja?

Za kraj, upitali smo Josipu što misli o budućnosti coworking kuhinja. Iako je koncept vrlo zanimljiv i modernistički, relativno je zelen na našem tržištu. Unatoč tome interes očito postoji, ali treba još puno rada da bi se postigli značajniji rezultati. Evo što kaže Josipa:

“Nije mi važno hoće li coworking kuhanje postati hit. Puno bitnije mi je da pomognem malim proizvođačima da razviju svoj biznis i imaju održivo i stabilno dugoročno poslovanje.

Plan je otvaranje novih coworking kuhinja u Hrvatskoj i okolnim zemljama stoga svi zainteresirani za kupnju Cook hub franšize – javite se 🙂 ”

 

Puno hvala Josipi Bračanov što je s nama podijelila tajne coworking kuhinje. Želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu, a njezinim klijentima puno ukusnih jela. Ako imaš kakvo pitanje za Josipu, slobodno napiši ispod u komentare.

 

 

Related posts

Odgovori

Required fields are marked *