Subscribe Now

Trending News

Finjak treba kolačiće da bi stvarao fantastičan sadržaj. Slažeš li se s korištenjem kolačića?
Lova do Krova

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti?

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti?
Photos: Boho Fairytale

Obožavaš narukvice, ogrlice, naušnice i ostali nakit? Želiš dodatno zaraditi iz udobnosti svojeg doma? Razmišljaš o pokretanju biznisa izrade nakita? Imaš li sve potrebne informacije ili želiš saznati još nešto dodatno o izradi nakita?

Izrada nakita kod kuće ulazi u kategoriju honorarnih poslova koji je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina. Iako je tržište veliko i brojne se cure okušavaju u izradi nakita, čini se kako tek rijetke uspijevaju u tome pronaći zaradu. Danas smo imali prigode razgovarati s jednom uspješnom kreatoricom nakita – Marijanom Bogdanić Ćosić.

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti marijana izrada nakita posao nakit od doma sandale izrada nakita ručno unikat marijana čosić
Marijana Bogdanić Ćosić osmislila je brend nakita Boho Fairytale

Marijana ja zaljubljenica u nakit. Svoje slobodno vrijeme u razdoblju faksa koristila je kako bi izrađivala nakit. Budući da je svoj nakit nosila često i na faks, cure su znale pohvaliti njezine kreacije, a ponekad je i prodala koji komad nakita.

No, ozbiljnije se u biznis izrade nakita upušta tek za vrijeme majčinstva. Boravak kod kuće s djecom omogućio joj je da dio vremena izdvoji za izrađivanje nakita. Svoj hobi polako je pretvarala u nešto više, a najveću ulogu u svemu tome odigrali su Facebook i Instagram. Danas Marijana svoj unikatni nakit prodaje diljem svijeta, a njezin brend Boho Fairytale postaje sve popularniji.

Ako se želiš upustiti u posao izrade nakita, onda svakako nastavi s čitanjem. Marijana nam je otkrila mnoge tajne koje ti mogu pomoći u pokretanju takvog biznisa. Saznat ćeš što je sve potrebno za startanje biznisa izrade nakita, koliko je novca potrebno uložiti, kako doći do svojih klijenata, na koji način se profilirati na velikom tržištu, može li se živjeti od izrade nakita, itd.

 

Što je sve potrebno za pokrenuti biznis izrade nakita?

Ako planiraš krenuti s poslom izrade nakita, onda te sigurno zanima što je sve potrebno prije nego se upustiš u tu avanturu.

Srećom, izrada nakita ne zahtijeva puno resursa, tako da u posao možeš krenuti i s malom svotom novca. U početku možeš raditi iz jednog kutka doma, a kasnije možeš napraviti ili iznajmiti vlastiti ured. No, evo što naša Marijana kaže o potrebnim ulaganjima u početku:

“Za početi izrađivati nakit potrebno je puno ljubavi i strpljenja. Kao i sve u životu što radiš ako želiš da bude dobro.

Nisu potrebna neka velika ulaganja. Ovisi naravno i o materijalima s kojima radiš. Drago kamenje i kristali su sirovina s kojom volim raditi, a oni su skuplji.

Tu je i rizik da nećeš povratiti investiciju tj. da nećeš prodati to što si napravio. Ali uvijek možeš pokloniti prijateljici svoj ručno rađeni nakit za rođendan ili ga zadržati za sebe.

Bilo bi super imati neku galeriju, ali ni ja nisam još došla do toga. Radim doma. Doduše, imam u planu urediti jednu sobu samo za svoje materijale i za svoj mir.”

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti marijana izrada nakita posao nakit od doma sandale ogrlica narukvica
Marijana: Za izradu nakita potrebno je puno ljubavi i strpljenja

 

Kako se izrađuje nakit?

Uz samu kreativnost i oko za detalje, ako želiš krenuti izrađivati nakit, morat ćeš savladati neke vještine potrebne za taj posao. Prije svega radi se o šivanju, pletenju, krojenju ako je potrebno, itd. Iako na prvu izrada nakita izgleda kao lagani posao, jasno je kako se iz svakog komada nakita krije mnoštvo vještina i rada.

Marijana nam je opisala kako izgleda proces izrade nakita u njezinoj radioni:

“Narukvice koje izrađujem posebne su po tome što su heklane. Naravno, mogu napraviti i nizane narukvice. To je jednostavna varijanta gdje nižeš perlice na flaks, žicu ili konac. Ovisno što želiš dobiti. Jednostavnija je izrada, ali materijali mogu biti vrijedni sami po sebi pa to i određuje cijenu narukvice.

Heklane narukvice su ono što mene nekako izdvaja od ostalih dizajnera. To je tehnika koju sam sama osmislila.

Također sam se educirala i pohađala tečaj heklanja. To mi je pomoglo da uvidim neke finese i dovedem izrađenu narukvicu ili ogrlicu do savršenstva.

No, sama ideja i kompozicija narukvica je nešto što sam sama osmislila i tako nešto nisam nigdje vidjela.”

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti marijana izrada nakita posao nakit od doma sandale unikatni nakit narukvica
Marijana: Narukvice koje izrađujem posebne su po tome što su heklane

 

Tko kupuje nakit i kako doći do novih kupaca?

Možeš izraditi najbolji i najljepši komad nakita, no ako ga ne pokažeš tržištu nitko ga neće kupiti. Iako je tržište nakitom zaista ogromno, mladi i novi dizajneri nakita teško se probijaju kroz konkurenciju.

Ključno je prepoznati svojeg idealnog kupca i prezentirati mu svoj proizvod na najbolji mogući način. Danas je taj proces mnogo lakši, jer veliku ulogu u promociji nakita imaju društvene mreže. Upravo su društvene mreže jedan od ključnih razloga zašto je brend Boho Fairytale postigao uspjeh.

Marijana je zahvaljujući Facebooku i Instagramu došla do novih klijenata iz mnogih svjetskih destinacija. Mjesec za mjesecom njezini profili na društvenim mrežama rastu, a paralelno tome raste i interes za njezinim unikatnim nakitom.

“Otkad sam svoje radove izložila na Instagramu i Facebook stranici moja klijentela dolazi sa svih strana svijeta. Pogotovo na Instagramu.

Pronašle su me osobe iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Njemačke, Poljske, Dubaija, itd. Imam čak i klijente iz Afrike. Drago mi je što se moja vizija umjetnosti koju primjenjujem izrađujući nakit i sandalice sviđa i onima koji su daleko.

Najbolji kupac je zapravo onaj koji ponovno naručuje. Iznenadila sam se jer mi se to više puta događalo i dalje se ponavlja. Što znači da su osobe zadovoljne s onime što dobiju. I hvala im na tome.

Kupci su uglavnom žene ili cure. Od mladih cura do ozbiljnih žena. Nema pravila.

Porast broja kupaca dešava se zahvaljujući društvenim mrežama. Klijenti se javljaju meni. Vide slike nakita na mom profilu i javljaju mi se sa sličnim narudžbama ili sa svojim idejama.”

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti marijana izrada nakita posao nakit od doma sandale izrada kućna
Marijana: Kupci su uglavnom žene ili cure

 

Koliko je važno poštivati želje klijenata?

Da li klijenti koji teže unikatnom nakitu žele svoje ideje pretvoriti u nakit dizajnera? Koliku ulogu igra mogućnost personalizacije nakita i da li dizajneri nakita to preferiraju? Evo što kaže Marijana:

“Publika koja kupuje nakit cijeni jedinstvenost. To je nešto na što treba dosta obratiti pažnju pri izradi nakita.

Osoba želi biti sigurna da će jedino ona biti vlasnica takvog i samo takvog komada u Svemiru.

Radim prema narudžbama tako da je nakit koji izrađujem custom-made. Što znači da osoba može tražiti što želi.

Uvijek se dogovaramo i iako svatko ima svoje želje, moje je da ukomponiram nečije želje u cjelokupnu kompoziciju. To je meni najzabavniji dio. To je ono što smatram umjetnošću. Dakako, to se u konačnici i više cijeni.”

Kako pokrenuti biznis izrade nakita i može li se od toga živjeti marijana izrada nakita posao nakit od doma sandale nakit koji je unikatni nakit narukvica nova
Marijana: Publika koja kupuje nakit cijeni jedinstvenost

 

Može li se zarađivati i živjeti od prodaje nakita?

Sigurno te zanima da li zahvaljujući izradi nakita možeš živjeti nekakav pristojan život. Činjenica je da biznis izrade nakita može donositi lijepe svote novca, ali je potrebno biti unikatan i uložiti dosta truda. Zanimljivo, Marijana izradu nakita ne promatra kao posao, već kao umjetnost koja je ispunjava i usput donosi i nešto love:

“Izradu nakita još uvijek smatram hobijem. Ja sam tip koji razmišlja o tome kako napraviti što ljepši komad nakita ili cipelica. Nedostaje mi još uvijek taj dio razmišljanja o financijama.

Mogu reći da je lijepo kada se možeš baviti onime što voliš i usput nešto zaraditi.

Savjet za sve koji žele izrađivati nakit – budite svoji. Tako dolaze jedinstvene ideje. Negdje u vama nalazi se ono o čemu sanjate. Zavirite u svoju dubinu i pronaći ćete nešto predivno.”

 

Veliko hvala Marijani Bogdanić Ćosić što je izdvojila svoje vrijeme i dala nam sjajne odgovore. Ako si u potrazi za odličnim nakitom, svakako posjeti Facebook stranicu brenda Boho Fairytale.

Iako se kroz članak moglo saznati puno toga o izradi nakita, ako imaš kakvo dodatno pitanje sada je pravi trenutak da ga postaviš ispod u komentare.

 

Related posts

1 Comment

 1. Ana Medi

  Poštovana Marijana,
  zovem se Ana Medi ( Zadar ).Po struci sam učiteljica razredne nastave i oduvijek sam voljela izrađivati
  vlastiti nakit. Nekad sam to radila od fimo mase, danas više ne. Kupujem gotove perle (različiti materijali) i sama stvaram svoje nakitne kreacije. To me uveseljava i ispunjava. Zanima me kako izložiti
  svoj rad, koji su koraci napraviti svoju web stranicu, kako to izgleda? Velika hvala na iscrpnom članku i
  lijepom saznanju da nas ima u toliko velikom broju koji svoju kreativnost izražavamo kroz nakit.
  S poštovanjem
  Ana Medi

Odgovori

Required fields are marked *